Istorie&Cultura

Spectacol de Ziua Minorităților la Teatrul Jean Bart

By decembrie 19, 2018 No Comments

Minoritățile din Dobrogea au fost sărbătorite aseară de către reprezentanții etniilor și de autoritățile din Tulcea. La cea de-a IX-a ediție a Festivalului „Multietnic“, un eveniment organizat pe 18 decembrie de Consiliul Județean Tulcea și Centrul Cultural „Jean Bart“ cu ocazia Zilei Minorităților, a participat și președintele CJT, Horia Teodorescu.

Cântecele și dansurile au fost asigurate de cele 15 ansambluri folclorice ce aparțin minorităților din Dobrogea. Acestea au primit diplome de participare de la președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu și de la primarul municipiului Tulcea Constantin Hogea. Este vorba despre ansamblurile „Lotca“, „Molodțî“, „Solovei“, „Tuna“ al Uniunii Democrate Turce, „O mie de porumbei“ al Uniunii Elene, „Careras“ al Comunității Romilor, „Danubius“ al Centrului Cultural „Jean Bart“, „Chave Zurale” al Partidei Romilor „Pro Europa“, „Zadunaiska Sici“ al Uniunii Ucrainenilor din Tulcea, „Daima“ al Comunității Aromâne și Grupul Vocal „Narenler“ al Unității Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România.

Pentru noi, tulcenii, 18 Decembrie este o zi cu o semnificație deosebită, iar acest lucru se datorează faptului că armonia dintre etnicii din Tulcea a devenit, de-a lungul anilor, o marcă înregistrată a județului nostru.

Multiculturalitatea nord-dobrogeană, această caracteristică ce dă specificitate județului nostru ne impune celebrarea zilei de 18 Decembrie așa cum se cuvine: alături de reprezentanții comunităților din întreg județul.

Vreau să profit de ocazie și să îi felicit pe toți cei care își dedică timpul liber păstrând și promovând tradiția, cultura fiecărei etnii din acest județ. Atât cei din cadrul ansamblurilor, cât și cei care lucrează cu acești tineri zi de zi sunt de admirat. Ei sunt cei care duc mai departe povestea unei zone absolut inedite, a unui spațiu cultural creat prin împletirea celor mai frumoase tradiții, adunate din mijlocul celor mai diferite comunități etnice. Tuturor celor prezenți, artiști sau spectatori, vă doresc Mulți Ani fericiți!“, a declarat președintele CJT, Horia Teodorescu.

Declarată Ziua Minorităţilor Naţionale din România, prin Hotărâre de Guvern, în 1998, ziua de 18 decembrie amintește de momentul în care Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase – ca document internaţional ce oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general.

Share

Leave a Reply