fbpx
SEAS 2024
Spectacol de poveste la inaugurarea noului Port Turistic Jurilovca, cel mai modern din Dobrogea

iunie 12, 2023

port-turistic-jurilovca-cel-mai-modern-port-din-dobrogea-spectacol-inedit-si-show-de-drone-la-inaugurare

Un spectacol inedit va fi organizat sâmbătă, 17 iunie, la inaugurarea noului Port Turistic Jurilovca. Deoarece este cea mai mare investiție făcută până acum în localitate, evenimentul de lansare o să fie unul de excepție și va reuni tehnologia modernă, povestea impresionantă a comunității din Jurilovca, tradițiile și gastronomia locală. Sunt așteptați la inaugurare, toți cei care s-au bucurat, de-a lungul timpului, de momente frumoase la Jurilovca.

Noul Port Turistic Jurilovca este adaptat cerințelor și tehnologiei din secolul XXI

Noul Port Turistic Jurilovca înseamnă tot ceea ce este modern, la momentul de față, pentru o marină. Fiecare ponton este prevăzut cu prize, pentru ca ambarcațiunile să aibă curentul asigurat, iar posesorii de bărci electrice să poată încărca bateriile ambarcațiunilor. De asemenea, de pe ponton, bărcile pot fi aprovizionate cu apă potabilă.

port-turistic-jurilovca

În port sunt și 50 de locuri de parcare pentru autovehicule și există două prize de încărcare pentru mașinile electrice.

Noul port va fi mai mult decât o simplă marină în care vor acosta ambarcațiunile, pentru că este prevăzut și cu zone de promenadă, de relaxare și de pescuit.

primarul-comunei-jurilovca-port-turistic-jurilovca

„Acest al doilea port de la Jurilovca era necesar, deoarece, în momentul de față avem 140 de solicitări pentru locuri de acostare. În prima fază, noua marină va oferi 125 de locuri de acostare, însă,  din anul 2024, vom putea suplimenta capacitatea cu încă 180 de locuri. Acest lucru înseamnă că, în final, noul Port Turistic Jurilovca va avea aproximativ 300 de locuri, față de cel vechi, care are în jur de 70 de locuri de acostare și care va rămâne operațional.

Nu în ultimul rând, am prevăzut în proiect, pentru anii viitori, 4  zone pe care vor fi amplasate terase, deoarece turiștii care ajung aici doresc să mănânce produse tradiționale din pește”, a declarat pentru Discover Dobrogea, primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

Sâmbătă, 17 iunie, inaugurare cu un spectacol unic: o poveste despre Jurilovca

Sâmbătă, 17 iunie, turiștii și localnicii sunt invitați la spectacolul care va fi organizat în noul Port Turistic Jurilovca. Pe scenă vor concerta, începând cu ora 16.00,  Nicu Alifantis & ZAN, Radu Captari, Millenium și ansamblurile comunităților din Jurilovca.

port-turistic-jurilovca-inaugurare-primar-eugen-ion

”Îi așteptăm pe 17 iunie, la inaugurarea noului Port Turistic, pe toți cei care iubesc Jurilovca și doresc să participe la un spectacol deosebit, deoarece vor avea posibilitatea să vadă, live, ce n-au văzut și nu vor vedea în curând. Și nu ne jucăm cu vorbele. Sâmbătă, pe lângă spectacol și artiști, vom prezenta o zi din viața localnicilor. Acest lucru va face să fie unic evenimentul pe care îl organizăm.

Vom avea o coloană sonoră personalizată, inspirată de cântecele locale tradiționale, iar ambarcațiunile cu pescari vor veni la mal și le vor prezenta vizitatorilor o poveste reală din localitatea Jurilovca.

Între orele 16.00 și 22.00, vizitatorii vor putea cumpăra mâncare tradițională localnicii le vor oferi vizitatorilor mâncare tradițională, începând de la borș de pește, storceag,  produse derivate din pește și chiar dulciuri tradiționale. De asemenea, amenajăm și un spațiu destinat copiilor, pentru ca cei mici să nu se plictisească în tot acest timp.

port-turistic-jurilovca-inauguare-17-iunie-2023-primar-eugen-ion

De la ora 22.00, în noul Port Turistic Jurilovca va avea loc cel mai spectaculos show de drone din Dobrogea. Peste 200 de drone vor spune, timp de 7 minute, povestea pescarilor lipoveni, a riscurilor pe care și le asumă aceștia atunci când pleacă în larg, la pescuit, dar și a emoțiilor soțiilor lor, care îi așteaptă să se întoarcă teferi acasă, mai ales în zilele în care marea sau lacul Razelm sunt lovite de furtună” a precizat pentru Discover Dobrogea, primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

Nicu Alifantis, unul dintre cei mai iubiți muzicieni români, a compus special pentru acest spectacol, muzica ce va însoți show-ul de drone.

port-turistic-jurilovca-inaugurare-spectacol

„Întoarcerea în port”, capodopera de 7 minute pe care se va desfășura show-ul de drone, a fost inspirată și de cântecele locale, Nicu Alifantis venind la Jurilovca pentru a înregistra părți ale compoziției alături de corul Juraveli”.

Ediția din acest an a Festivalului Borșului va fi organizată în noul port de la Jurilovca

Vara aceasta, Jurilovca le va oferi și alte surprize turiștilor care ajung în localitate. Una dintre ele este că Festivalul Borșului de Pește va fi organizat, la începutul lunii septembrie, în noul Port Turistic Jurilovca, un loc care oferă un spațiu mai generos și o priveliște superbă.

festivalul-borsului-lipovenesc-de-peste-jurilovca

Festivalul Borșului de Pește a fost o idee a mea și a unui prieten al meu, încă din 2009, când nu aveam treabă cu primăria. L-am făcut și l-am sponsorizat eu, în primul an, la un nivel mic, foarte mic, chiar, nu cred că au fost mai mult de 200 de persoane, majoritatea localnici.

După care, din 2012, pentru că, între 2009 și 2012, fosta administrație nu m-a mai lăsat să îl fac, am simțit că singura modalitate prin care putem să dezvoltăm comuna este să îi aducem pe turiști în zonă. Și cum poți să îi aduci altfel, decât prezentându-le ce ai tu mai bun și mai frumos în comunitatea ta.

Acesta este motivul pentru care am ajuns la a XIII-a ediție cu Festivalul Borșului de Pește. Anul trecut, în două zile, în jur de 100.000 de persoane au participat la acest eveniment organizat în Jurilovca. Majoritatea au fost din județele Constanța, Tulcea, din Brăila, Galați, București. Deja, cei care vin de câțiva ani, ne scriu pe paginile rețelelor de socializare și ne spun că au participat în fiecare an și abia așteaptă să revină”, afirmă primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

Noul port de la Jurilovca este o investiție care va susține dezvoltarea economică a comunității

Pentru construirea noului port a fost accesată o finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, valoarea proiectului fiind de 18.434.666,08 de lei.

Încă din faza de construcție, numărul de cereri pentru locuri de acostare a fost atât de mare, încât s-a accesat o finanțare suplimentară, prin FLAG Delta Dunării, în valoare de 994.364 de lei, pentru achiziționarea unor pontoane mobile care vor spori capacitatea portului.

port-turistic-jurilovca-primar-eugen-ion

”Fiecare proiect pe care l-am făcut îmi este drag, dar realizarea noului Port Turistic Jurilovca este un vis care a devenit realitate.

Pot spune că este cea mai mare investiție din fonduri europene din Jurilovca și sunt mândru de acest proiect. Dar, pe lângă faptul că vorbim de cea mai mare valoare accesată, eu cred că această investiție are o importanță majoră în dezvoltarea comunității noastre, pentru că, dacă ne gândim, pe orizontală se vor deschide noi oportunități de dezvoltare.

port-turistic-jurilovca-inaugurare-primar-eugen-ion

Spuneam că vor putea acosta, de anul viitor, 300 de ambarcațiuni în noul port, iar 150 dintre ele poate vor avea nevoie de conducători de bărci. Și, nu în ultimul rând, cei care vor ajunge cu bărcile aici, vor veni să mănânce, deci se vor dezvolta în continuare și unitățile de alimentație publică.

Din 2012, de când sunt primar și până în momentul de față, am reușit să accesăm peste 35 de milioane de euro, din care, aproape 13 milioane de euro fonduri europene, restul, până la 35 de milioane, fiind din fonduri naționale. Dar, vreau să fac o precizare aici, de ce doar 13 milioane de euro fonduri europene, pentru că, fiind o comună, avem niște limite, niște plafoane, în momentul în care depunem proiectele.

eugen-ion-primar-jurilovca

Toate fondurile europene pe care le-am putut obține, din 2012 până în prezent, le-am accesat, dar s-a dovedit că nu este suficient pentru nevoile și viziunea pe care o avem noi, ca administrație publică locală, în dezvoltarea comunității”, a mai spus pentru Discover Dobrogea, edilul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

În ultimii ani, Jurilovca a început să atragă un număr tot mai mare de turiști

Până în urmă cu 10-12 ani, puțini români știau de Jurilovca, astfel că localitatea nu reprezenta o destinație turistică. În ultimii ani, însă, poate și datorită Festivalului Borșului de Pește, Jurilovca a devenit o zonă atractivă, motiv pentru care a crescut și numărul locurilor de cazare.

stefan-constantin-a-restaurat-o-casa-traditionala-lipoveneasca-in-jurilovca

”Cu siguranță a crescut numărul locurilor de cazare, pentru că, dacă ne raportăm la anul 2012, atunci erau 4 unități de cazare, cu aproximativ 200 de locuri, în timp ce acum avem 26 de unități de cazare, cu peste 600 de locuri. Un lucru deloc de neglijat este faptul că Jurilovca oferă ceea ce nu au foarte multe zone, adică un turism diversificat, pornind de la agroturism, până la  resort-uri de 4-5 stele.

cetatea argamum-orgame-jurilovca-tulcea

La Jurilovca, turiștii nu vin doar să mănânce produse din pește. Ei au posibilitatea să își ia ambarcațiuni din port, să se plimbe, să ajungă în Delta Dunării sau la Gura Portiței, să facă plimbări cu caiacul, să viziteze cetățile din Zonă, Cetatea Orgame-Argamum, de la Capul Doloșman sau Cetatea Enisala/Heracleea, care, la fel, se află în proximitatea comunei noastre și, nu în ultimul rând, cei care stau mai mult de 2-3 zile, au posibilitatea să viziteze ”Triunghiul Mănăstirilor”, pentru că avem un județ foarte frumos și are ce să ofere.

În plus, câteva pensiuni din Jurilovca au intrat, din acest an, pe un alt sistem, acela de brunch-uri organizate în week-end-uri. Au avut o idee excelentă și înțeleg că funcționează destul de bine și există cereri din partea turiștilor”, povestește primarul Eugen Ion.

port-turistic-jurilovca-inaugurare

Noul port turistic din Jurilovca se va deschide pentru public, sâmbătă, 17 iunie, începând cu ora 12.00. În port vor fi standuri de la care gurmanzii pot degusta produse din gastronomia locală, dar și standuri ale meșteșugarilor și producătorilor locali.

Show-ul de drone va începe la ora 22.00, iar seara se va încheia cu focuri de artificii.

10 Comentarii

 1. BALAN COSTEL

  Felicitări

  Răspuns
 2. Marin Victor

  Un nr de tel .de la administrator,se poate ?

  Răspuns
  • Auris Luca

   Nu avem numerele de telefon ale organizatorilor sau ale administratorilor. Incercati la Primaria Jurilovca.

   Răspuns
   • George

    Bună ziua!,pentru ziua de duminica,18 iunie este vreun eveniment?

    Răspuns
    • Auris Luca

     Bună ziua! Nu, spectacolul va fi doar astăzi, sâmbătă, 17 iunie.

     Răspuns
 3. Iulian

  Buna, intre ce ore se va desfasura programul muzical?

  Răspuns
   • George

    Bună ziua!,pentru ziua de duminica,18 iunie este vreun eveniment?

    Răspuns
 4. ADRIAN PADINEANU

  Care este pescajul maxim admis in marina?

  Răspuns
  • Auris Luca

   Bună ziua! Nu știu, dar astfel de informații tehnice cred că aflați de la primărie.

   Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest