fbpx
Specia de pește Poecilia wingei dispărută din habitatul natural, este conservată în Constanța

aprilie 13, 2021

specia-de-peste-Poecilia-wingei-dispărută-din-habitatul-natural-conservata-in-Constanta

Specia de pește Poecilia wingei a dispărut din habitatul natural, însă este conservată cu succes la Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole a Universității Ovidius din Constanța. Mai mult decât atât, această specie de pește face subiectul unui experiment de evoluționism.

Specie de pește dispărută, conservată la Universitatea Ovidius Constanța

Cea mai mare populație europeană de Poecilia wingei, specie ecuatorială de pește considerată dispărută din mediul natural este deținută de Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole din cadrul Universității Ovidius Constanța, afirmă dr. Marian Tudor, responsabil comunicare internă.

specia-de-peste-Poecilia-wingei-conservata-in-constantaAcesta spune că populaţia, care numără astăzi câteva mii de exemplare este menţinută în patru bazine de 500 litri, într-unul dintre laboratoarele FSNSA și provine din ultimele capturi efectuate între 1998 şi 2004, din mediul natural, înainte de extincție.

De la 30 de exemplare de Poecilia wingei, la câteva mii

„Inițial, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole (FSNSA) a deținut 30 de exemplare, oferite de un colecționar american. Peștii s-au înmulțit exponențial în condiții ideale de mediu.

Poecilia-wingei-specia-de-peste-disparuta-din-mediul-natural-si-conservata-in-constantaAceastă specie de pește prezintă caracteristici speciale, fiind foarte versatilă morfologic și adaptându-se rapid la orice variații de mediu, precum PH-ul apei sau apariția unor specii prădătoare în mediul de viață”, a declarat ș. l. dr. Marian Tudor.

Specia Poecilia wingei face subiectul unui experiment de evoluționism

Datorită schimbului de generații realizat foarte rapid, cercetătorii pot observa modificările evolutive în perioade scurte de timp, cu durată mai mică de un deceniu.

specia-de-peste-Poecilia-wingeiÎn prezent, la FSNSA se fac eforturi pentru prezervarea speciei şi diseminarea ei către laboratoarele altor universităţi europene.

În paralel, specia Poecilia wingei face și subiectul unui experiment de evoluţionism (Long Term Evolution Experiment – LTEE) după modelul celor dezvoltate de etologul și biologul canadian John Endler.

Specia de pește Poecilia wingei suscită interes în lumea științifică

Specia de pești Poecilia wingei a fost descrisă în anul 2005, de către Poeser, Kempkes şi Isbrücker, însă nu a fost evaluată de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN). Specia are însă o istorie mai îndelungată, în ceea ce priveşte interesul pe care l-a suscitat în lumea ştiinţifică, primele exemplare fiind capturate de Franklyn F. Bond în 1937.

Ulterior, în 1975, ea a fost redescoperită de către dr. John Endler, unul dintre părinţii experimentelor de evoluţionism. Locul de origine pentru acest pește, supranumit Guppy-ul lui Endler, este Laguna de Los Patos, în nordul Venezuelei, ecosistem poluat excesiv cu hidrocarburi şi apă menajeră şi care, în prezent, nu mai adăposteşte exemplare ale speciei.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

De Ziua Națională a României, cămașa cu altiță sau ia românească a fost inclusă de către Comitetul UNESCO, pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității. Ia românească sau cămașa cu altiță este recunoscută universal Dosarul ”Arta cămășii cu altiță – element de...

Pin It on Pinterest