După mulți ani în care aceste două subiecte au fost complet neglijate, timp în care suprafețe de spații verzi și păduri au fost defrișate, dezvoltarea urbană a fost făcută haotic și au primat interesele private, Cristiana Popescu, candidat la Camera Deputaților din partea USR Constanța, apreciază că este timpul să se aplece mai mult asupra reglementărilor legale pentru a crea ordine și durabilitate.
Cristiana Popescu, USR: Trebuie aduse modificări la legislația de urbanism, pentru o dezvoltare sustenabilă a orașelor
Cristiana Popescu a fost consilier local USR în Consiliul Local Municipal Constanța și, în calitate de specialist în urbanism are o viziune clară despre modificările care trebuie aduse legislației de urbanism, pentru o dezvoltare sustenabilă a orașelor din România, punând accent pe proiecte de mobilitate urbană, locuire sustenabilă și politici publice pentru mediu. Proiectele pe care le propune candidatul USR Constanța la Camera Deputaților, Cristiana Popescu, împreună cu echipa USR Constanța, sunt următoarele:
„Centruri verzi in jurul marilor municipii – Marile aglomerări urbane se confruntă cu poluarea și înghesuiala, iar spațiile verzi și vegetația sunt, de cele mai multe ori, insuficiente pentru a combate poluarea. Vom crea centuri verzi în jurul orașelor din Romania pentru că milioane de români au nevoie de acești plămâni verzi, dar și pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice pe care deja le resimțim.
Plantații de protecție în zonele inundabile – Multe localități din Romania se confruntă cu problema inundațiilor în anumite perioade ale anului sau la ploi abundente. Vom împăduri terenurile degradate și vom extinde pădurile de-a lungul râurilor, reducând riscul de viituri și eroziuni. Prin finalizarea lucrărilor hidrotehnice și amenajarea torenților, vom proteja comunitățile de inundații. Vom extinde rețeaua meteorologică și agrometeorologică, oferind populației acces la date în timp real, despre condițiile meteo. Vom depolitiza și reprofesionaliza autoritățile din domeniu, astfel încât să nu mai avem autorizații de construire în zone inundabile și să fie realizate și întreținute lucrările de apărare împotriva inundațiilor.
Spații verzi pe parcelă – Deși pe alocuri există reglementări de urbanism care prevăd un procent minim de spațiu verde obligatoriu pe fiecare parcelă publică sau privată, aceste prevederi sunt sistematic încălcate rezultând suprafețe majore de teren impermeabil, unde apa de ploaie nu se mai poate scurge și ajunge în sistemul de canalizare al marilor orașe, care este neadaptat și subdimensionat. Noi propunem sporirea suprafețelor de spații verzi pe parcelă și implementarea unui sistem de monitorizare pentru respectarea autorizatiilor de construire pe toată durata de existență a construcției.
Implementarea registrului spațiilor verzi – Mult prea puține localități au aprobat Registrul local al spațiilor verzi, deși este o obligație legală. Registrul spațiilor verzi este un instrument ce inventariază și protejează spațiile verzi. Propunem alocarea de fonduri pentru realizarea lor, dar și sancțiuni pentru primarii care nu le realizează.
Planuri urbanistice generale accesibile online în format georeferențiat – Multe localități se confruntă cu problema actualizării PUG-urilor din lipsă de fonduri și greutatea obținerii avizelor necesare, prin urmare multe sunt vechi, desenate cu creionul pe hartie și nu pot fi distribuite către locuitori, deși caracterul documentațiilor de urbanism este public și accesibil oricui. Propunem alocarea de fonduri pentru actualizarea acestor documentații de urbanism în format electronic georeferențiat și platforme pentru publicarea lor.
Certificate de urbanism digitale eliberate în 5 minute – Informații minimale despre o anume proprietate se pot obține solicitând Certificat de Urbanism de informare, însă, de cele mai multe ori, eliberarea lor se face în 30 de zile sau mai mult. Odată ce documentațiile de urbanism vor fi electronice și georeferențiate, certificatele de urbanism se pot obține, practic, pe loc.
Digitalizarea avizelor și simplificarea procedurilor pentru documentațiile de urbanism și autorizațiile de construire – Întârzierea obținerii autorizațiilor de construire se datorează de multe ori birocrației excesive și a lipsei digitalizării. Propunem proceduri de simplificare a obținerii avizelor pentru documentațiile de urbanism și autorizațiile de construcție.
Responsabilizarea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism – În momentul de față participarea membrilor Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (formată cf legii din specialiști) este voluntară, iar specializările membrilor comisiei nu impun o anume varietate, ceea ce face în anumite cazuri comisia nefuncțională sau neasumată. Propunem remunerarea membrilor și vor avea în vedere asumarea punctelor de vedere eliberate.”, a precizat pentru Discover Dobrogea, Cristiana Popescu, candidatul USR Constanța la Camera Deputaților.
CMF: 11240015
0 Comentarii