fbpx
Semnificația nuielușei pe care o primesc copiii obraznici de Moș Nicolae

decembrie 6, 2021

semnificatia-nuielusei-pe-care-o-primesc-de-sfantul-nicolae-copiii-obraznici

Semnificația nuielușei pe care o primesc copiii obraznici de Moș Nicolae are conotație religioasă. Povestea nuielușei își are originile din faptele Sfântului Nicolae, care au fost transmise sub formă de legendă. Chiar și acum însă, copiii care nu au fost cuminți, primesc, în mod simbolic, o nuielușă, de Sfântul Nicolae.

Semnificația nuielușei de Sfântul Nicolae

În religia ortodoxă, Sfântului Nicolae i-au fost date, printre altele, atribuții legate de ocrotirea familiei și de educația copiilor.

Potrivit legendei, el a participat la sinodul de la Niceea, primul sinod ecumenic din anul 325. Acolo, preotul Arie din Alexandria a susținut că Isus Hristos nu este de origine divină și că nu are legătură cu Dumnezeu.

Deranjat de cele afirmate, Sfântul Nicolae l-a lovit pe Arie, pe care l-a considerat eretic. Această cutumă s-a perpetuat prin legende, iar cei care nu erau cuminți ori se îndoiau de credință erau pedepsiți.

sfantul-nicolae-in-dobrogea-cadouri”Pedeapsa se aplica în lumea satului cu ajutorul unor nuielușe, care, de obicei, erau crenguțe de pomi fructiferi.

Originea nuielușelor provine din faptele sfântului, care au fost preluate de Moș Nicolae.

Se mai spune că dacă nuielușa respectivă era pusă în apă și înflorea până la Anul Nou, copilul era iertat de obrăzniciile pe care le-a făcut”, a declarat pentru Discover Dobrogea, muzeograful Cerasela Dobrinescu din cadrul Muzeului de Artă Populară Constanța.

Cei mai mulți copii primesc dulciuri de la Moș Nicolae

Cunoaștem faptele Sfântului Nicolae din legende. Acestea îl descriu ca fiind o persoană blândă, care făcea acte caritabile, astfel că mulți copii primesc dulciuri de Moș Nicolae.

”Cea mai cunoscută legendă despre el este aceea în care, în mod discret și neașteptat, sfântul a ajutat trei fete sărace, care erau nevoite să se căsătorească împotriva voinței lor, din cauza sărăciei.

Sfântul Nicolae, fără să anunțe pe nimeni, le-a adus fetelor zestrea dorită, astfel că nu au mai fost nevoite să își unească destinele cu persoane pe care nu le iubeau.

sfantul-nicolae-in-dobrogea-obiceiuriDe aici s-a perpetuat acest obicei de a lăsa cadouri copiilor noaptea, pe nevăzute. Conform legendei, banii pe care moșul îi lăsa fetelor cădeau în ciorapi sau în ghete, tocmai de aceea și astăzi cadourile sunt lăsate în același mod.

Copiii găsesc în dimineața de 6 decembrie, în ciorapii agățați lângă o sursă de căldură, dulciuri sau alte daruri”, a precizat muzeograful Cerasela Dobrinescu.

Discover Dobrogea le urează ”La mulți ani” tuturor sărbătoriților de astăzi!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

De Ziua Națională a României, cămașa cu altiță sau ia românească a fost inclusă de către Comitetul UNESCO, pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității. Ia românească sau cămașa cu altiță este recunoscută universal Dosarul ”Arta cămășii cu altiță – element de...

Pin It on Pinterest