fbpx
SEAS 2024
Secretele borșului de pește, produsul tradițional din Delta Dunării și Dobrogea de Nord

decembrie 26, 2022

secretele-borsului-de-peste-casa-teo-mahmudia-gal-delta-dunarii-promovare-producatori-locali

Secretele borșului de pește preparat tradițional de pescarii din Delta Dunării, le-am aflat de la proprietarul Casei Teo din Mahmudia, un loc renumit pentru delicioasele mâncăruri deltaice. Chiar și turiștii care nu se dau în vânt după produsele din pește, ajung să comande acest borș și să îl mănânce cu mare plăcere.

Secretele borșului de pește din Delta Dunării

Preparatul de bază al Casei Teo din Mahmudia este borșul de pește. Mulți constănțeni sau bucureșteni cărora li se face poftă de un borș de pește, dau o fugă la Casa Teo pentru a mânca acest produs. Am aflat de la proprietar, secretele borșului de pește din Delta Dunării.

secretele-borsului-de-peste-casa-teo-mahmudia-claudio-mihailov-gal-delta-dunarii-proiect-promovare-producatori-locali-tulcea

”Un borș bun de pește, este făcut din 4-5 specii. Și aceasta, deoarece gustul deosebit îl dă diversitatea peștelui care este fiert în borș. Noi pregătim un borș autentic, din mai multe specii de pește: somn, crap, șalău, lin, biban și mreană.

secretele-borsului-de-peste-casa-teo-mahmudia-gal-delta-dunarii-promovare-producatori-traditionali

În timp ce fierb legumele, presărăm sare grunjoasă peste pește și îl lăsăm cam 25 de minute să se săreze. Preparăm și mujdeiul de usturoi, pentru că, între secretele borșului de pește din Delta Dunării este și mujdeiul făcut cu lingura de lemn, până când nu cade din vas dacă îl întorci.

Gustul autentic al borșului de pește îl dă și oțetul cu care se acrește. Iată un alt secret al borșului de pește. Punem puțin oțet după ce au fiert legumele, să le mai întărească puțin”, a povestit pentru Discover Dobrogea, administratorul Casei Teo, Claudio Mihailov.

Secretele borșului de pește – cu cât se folosesc mai multe specii de pește, cu atât iese mai bun borșul

După ce au fiert legumele și mujdeiul de usturoi este gata, urmează fierberea peștelui. Am aflat că peștele nu se pune oricum în cratiță, există o anumită ordine.

”Se spune că la Casa Teo este cel mai bun borș de pește, pentru că la doi pași de noi este cherhanaua de unde ne aprovizionăm în fiecare dimineață cu pește proaspăt, prins din zona sălbatică a Brațului Sfântu Gheorghe. De aceea toată lumea știe că borșul nostru este foarte bun, pentru că peștele este foarte proaspăt și diversificat, ceea ce-i dă borșului un gust delicios.

Între secretele borșului de pește se numără și modul în care sunt puse speciile de pește în zeama în care au fiert legumele.

secretele-borsului-de-peste-casa-teo-mahmudia-claudio-mihailov-gal-delta-dunarii-promovare-producatori-locali

”A venit momentul să punem și peștele. Începem cu capetele, că sunt mai voluminoase și punem întâi un cap de somn, continuăm cu unul de crap, cu o coadă de somn, care are și multă grăsime și îi dă culoare și gust borșului.

Contează ordinea în care punem peștele în borș. Întotdeauna punem întâi somnul, că fierbe puțin mai greu, după care adăugăm crapul și, la sfârșit, șalăul și restul peștelui alb.

Adăugăm niște cozi și burți de crap. Avem și o mreană, care este foarte grasă și o adăugăm la sfârșit, după ce terminăm de pus speciile mai mari.

secretele-borsului-de-peste-casa-teo-mahmudia-claudio-mihailov-gal-delta-dunarii-proiect-promovare-producatori-locali

După ce fierbe peștele, aromatizăm borșul cu puțin leuștean verde și cu un ardei iute. În maximum 10 minute, când s-au albit ochii peștelui, borșul va fi gata. Punem și o mână bună de pătrunjel și poate fi servit”, a mai precizat pentru Discover Dobrogea, Claudio Mihailov.

Produsele tradiționale din județul Tulcea sunt promovate de 4 GAL-uri din Tulcea

Printre produsele tradiționale din județul Tulcea se află, desigur, renumitul borș de pește, dar și alte preparate locale din pește.

secretele-borsului-de-peste-casa-teo-mahmudia-gal-delta-dunarii-promovare-producatori-traditionali

”Următoarele preparate tradiționale la Casa Teo sunt felurile principale, cum ar fi o excelentă saramură din pană de somn, împănată cu puțină grăsime și coaptă pe o plită încinsă, după care o înăbușim la un cuptor de lut, așa cum ne făcea nouă bunica acasă.

bors-de-peste-casa-teo-mahmudia-claudio-mihailov-gal-delta-dunarii-promovare-producatori-traditionali

Alte preparate din pește foarte apreciate de turiști, sunt carasul prăjit, specie care se găsește în zona noastră, dar și crapul sau burta de crap.

Mai pregătim o excelentă plăcintă dobrogeană și un ștrudel cu mere, foarte bun.

Păstrăm și ducem mai departe tradițiile dobrogene, iar oaspeții noștri sunt foarte încântați de gustul și de autenticitatea acestor produse”, a mai precizat pentru Discover Dobrogea, administratorul Casei Teo Mahmudia, Claudio Mihailov.

Activitatea producătorilor locali și a meșterilor populari din județul Tulcea este promovată, în cadrul unui parteneriat, de Grupurile de Acțiune Locală GAL Delta Dunării, GAL Razim, GAL Dobrogea de Nord și GAL Oamenii Deltei, în cadrul proiectului ”Cooperare pentru promovarea produselor și serviciilor cu specific local din teritoriile GAL”, finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală PNDR 2014–2020, Programul LEADER, în cadrul Sub-măsurii 19.3 ”Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală”-  Componenta B ”Implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală selectate”. Astfel, producătorii sunt încurajați și susținuți să își valorifice produsele locale și tradiționale pe care le realizează și prin care promovează Dobrogea și Delta Dunării.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest