fbpx
SEAS 2024
Sabangia, livada din care îți poți culege fructe zemoase și gustoase
mere-livada-sabangia-sarichioi

Am avut parte de o experiență inedită săptămâna aceasta. Am cules fructe direct din pom, în Livada Sabangia. Poate că ție nu ție se pare ceva ieșit din comun, dar, când stai la bloc, astfel de preocupări sunt un vis frumos pentru mulți dintre cei care își procură legumele și fructele doar din piețe, târguri sau din hipermarket-uri.

Am cules fructe din copac în Livada Sabangia, la fel ca în copilărie

Primarul comunei Sarichioi, Vitali Finoghen ne-a oferit o frumoasă surpriză în timpul incursiunii pe care am făcut-o zilele acestea în Dobrogea de Nord și în Delta Dunării, cu reprezentanții Asociației Delta Dunării. Pentru că își promovează producătorii din localitate și se mândrește cu rezultatele lor, edilul ne-a dus să vizităm Livada Sabangia.

piersici-livada-sabangia-saichioiAstfel, am avut posibilitatea să ne alegem fructele direct din pom. Mi-am amintit de copilărie, când mă cocoțam în pomii fructiferi din grădina bunicilor mei din Tulcea și adunam caise, piersici, corcodușe sau mere.

În Livada Sabangia găsești orice tip de pom fructifer

5000 de pomi fructiferi din toate soiurile și speciile sunt plantați pe cele 5 hectare de teren ale livezii Sabangia. ”Nu există pom fructifer pe care să nu îl găsiți la noi în livadă”, a precizat pentru Discover Dobrogea Vali Clocotici, doamna care, împreună cu soțul său, are grijă de toți pomii de pe plantație.

mere-llivada-sabangia-sarichioiEste greu de crezut, însă cei doi reușesc să se ocupe singuri de afacere. Ei au grijă de cei 5000 de pomi, îi tund manual cu foarfeca, apoi culeg fructele și le comercializează la poarta livezii. Soții Clocotici muncesc în fiecare zi, de la 6 dimineața până după miezul nopții și știu în ce stadiu se află fructele din fiecare copac.

”Pe mine dacă mă trimiteți la 2 noaptea în livadă și îmi spuneți că vreți o piersică sau o prună dintr-o anumită specie, eu știu exact unde se află pomii”, ne-a povestit Vali Clocotici.

Livada Sabangia îți oferă experiența de a culege singur fructele

Turiștii care ajung în Sabangia pot vizita livada, din care sunt lăsați să își culeagă singuri fructele. Poate fi o aventură minunată și pentru copiii care nu au bunici la țară și nu au mai avut parte de o astfel de experiență.

Cei mici își pot petrece ore frumoase în natură, pot culege fructe împreună cu părinții și rămân cu amintiri plăcute. În această perioadă, caișii, prunii, merii, piersicii și nectarinii sunt plini cu fructe, care așteaptă să fie culese.

De la absolventă de drept, la producător de fructe

Vali Clocotici a povestit pentru Discover Dobrogea că nu a fost producător de fructe dintotdeauna. Astfel, am aflat că ea terminat Dreptul, a lucrat 6 ani la Primăria Niculițel, apoi a fost profesor de limba română, timp de doi ani. A lăsat totul în urmă și a plecat în Italia împreună cu soțul ei, unde au lucrat, timp de 8 ani, într-o livadă. Când s-au întors acasă au hotărât să facă același lucru și în țară, au făcut un împrumut și au cumpărat Livada Sabangia, în urmă cu 3 ani. I-a costat 275.000 de euro și doresc să își recupereze investiția în 10 ani.

Afacerea va fi extinsă dacă se întorc copiii acasă

Vali Clocotici ne-a dezvăluit că are planuri mari și ar vrea să își extindă afacerea. Pentru a face acest pas, ea spune că trebuie să își aducă acasă copiii, care sunt în străinătate.

caise-livada-sabangia-sarichioi”Vreau să pot să îmi aduc fata acasă din Germania și să îi fac o livadă așa cum îmi place mie, pe sârme, exact ca la carte. Ne tot rugăm de vecinii din jur să ne vândă 3 hectare de teren, pentru a-mi putea aduce copiii acasă. Atât de mult îmi place ceea ce fac, încât visez mereu la livada pe care o voi face eu, de la zero. Dacă îmi vor veni copiii acasă, atunci vom face și o linie de procesare, pentru că avem nevoie de mai multă forță de muncă. Deocamdată, toată livada de 5 hectare este lucrată doar de mine și de soțul meu”, a mai spus Vali Clocotici, administratorul Livezii Sabangia.

Producătorii sunt sprijiniți și promovați de primarul din Sarichioi

”Atâta timp cât există turism în deltă, iar traseul trece prin zona Sarichioi-Sabangia, cei 14 agricultori își vând produsele la marginea drumului. Și la Livada Sabangia producătorii au fructe la vânzare, iar doamna Clocotici este integrată cu Livada Sabangia în circuitul turistic și toate pensiunile din jur cumpără fructe proaspete de la ea”, ne-a declarat primarul comunei Sarichioi, Vitali Finoghen.

El spune că acest fenomen se înregistrează de 3 ani, de când a început să crească numărul turiștilor care merg în Delta Dunării, datorită implicării Asociației Delta Dunării în promovarea zonei.

pruni-livada-sabangia-sarichoi”Mă gândesc să realizez o platformă care să cuprindă toți producătorii, să îi promovăm și să își poată vinde produsele chiar și în alte localități. Este o idee pe care o vom putea aplica în viitor, pe termen lung, pentru că îi ajutăm pe producători”, a precizat edilul șef de la Sarichioi, Vitali Finoghen.

La Sarichioi se întâmplă ceva senzațional

Povestea este minunată, pentru că, din 2018, numărul turiștilor care au ajuns în Delta Dunării și în Dobrogea de Nord a crescut cu 67%, ne-a declarat Corina Davidov, purtătorul de cuvânt al Asociației Delta Dunării.

”Asociația Delta Dunării și-a început activitatea la sfârșitul anului 2017. După un an în care asociația a promovat intens județul Tulcea, în 2018 au venit primele rezultate.

Domnul primar de la Sarichioi ne-a spus cu surprindere, că se întâmplă ceva senzațional, pentru că producătorii și-au vândut toate legumele și fructele direct din stradă. Anul acesta și-au scos toate produsele în stradă și le-au vândut chiar în sat, nemaifiind nevoie să caute transport sau locuri în piețe. De 3 ani încoace, turiștii s-au obișnuit să găsească legume și fructe proaspete, cultivate între Sabangia și Sarichioi, iar legumicultorii s-au învățat să le scoată la vânzare pentru turiștii care trec spre Delta Dunării. Astfel, producătorii nu mai sunt nevoiți să caute transport și locuri în piețe”, a declarat pentru Discover Dobrogea, purtătorul de cuvânt al Asociației Delta Dunării, Corina Davidov.

Dacă în urmă cu 3 ani, producătorii locali nu își puteau vinde toate legumele și fructele direct din stradă, deoarece nu era un trafic mare de turiști, între timp, zona a fost intens promovată de Asociația Delta Dunării și lucrurile s-au schimbat. Localnicii nu mai trebuie să ducă cea mai mare parte a producției în piețe, unde marfa trebuie transportată și tarabele trebuie plătite.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest