fbpx
Rezervația Allah Bair, spectacolul naturii în județul Constanța

mai 17, 2021

rezervatia-allah-bair-comuna-crucea-trasee-turistice-drumetii-rezervatie-naturala

Rezervația Allah Bair sau ”Dealul lui Dumnezeu”, le oferă constănțenilor care se gândesc să dea o fugă la munte, o alternativă minunată pentru petrecerea unei zile în natură, dar și turiștilor care ajung în zonă și vor să viziteze un loc deosebit.  Sute de specii de plante, animale și păsări, peisajele încântătoare, canioanele spectaculoase săpate în loess, traseele interesante printre rocile de vârstă cretacică și jurasică, toate fac din această rezervație naturală situată pe raza comunei constănțene Crucea, o destinație care nu trebuie ratată de amatorii de drumeții și iubitorii de frumos.

Rezervația Allah Bair, sit Natura 2000

Rezervația Allah Bair, arie protejată Natura 2000, se află în comuna Crucea, în zona satului Băltăgești și se întinde printre văile denumite de localnici Saragea Dere și Satișkioi Dere.

rezervatia-allah-bair-crucea-judet-constantaComuna Crucea se află în partea centrală a Dobrogei, în nordul Podișului Dorobanțu, unde relieful este dominat de ”Dealul Înșiratelor”. Ramificațiile acestui deal au direcția de la vest la est. Este numit așa, pentru că pe coama lui sunt înlănțuite mai multe movile, cu înălțimea maximă de 200 de metri.

rezervatia-naturala-allah-bair-crucea-constantaDealul Allah Bair este cel mai înalt din județul Constanța și are o altitudine de 205 metri, pe care o atinge în vârful Saragea Iuiuk.

esantioane-formate-prin-depunerea-cochiliilor-si-a-exoscheletelor-animalelor-marine-nevertebrateEste minunat să pășești pe rocile de vârstă cretacică și jurasică și să găsești eșantioane formate prin depunerea cochiliilor și a exoscheletelor unor animale marine nevertebrate, în urmă cu aproximativ 20-30 de milioane de ani.

canion-in-rezervatia-allah-bair-comuna-crucea-judet-constantaVersantul vestic al dealului Allah Bair este străbătut de canioane spectaculoase săpate în loess, care permit dezvoltarea unei vegetații specific, dar sunt și locuri ideale pentru numeroase specii de păsări, printre care minunatele prigorii și dumbrăvence.

canion-in-rezervatia-naturala-allah-bair-comuna-crucea-judet-constantaCel mai mare canion a fost denumit de localnici ”Valea adâncă”, fiind o râpă foarte frumoasă, dar, în acealși timp și periculoasă, deoarece malul se poate surpa dacă de apropiem prea mult de ea.

plante-in-rezervatia-naturala-allah-bair-cruceaCele peste 322 de specii de plante identificate în rezervaţie reprezintă un adevărat tezaur floristic de interes ştiinţific. Printre speciile rare și ocrotite se numără clopoţelul dobrogean, fetica, migdalul pitic dediţeii.

rezervatia-allah-bair-comuna-crucea-judet-constantaStâncile calcaroase ale dealului și tufărişurile formate din păducel, porumbar, cărpiniţă și scumpie care apar în surpături sunt preferate de bufnițe, rezidente în aceste locuri, dar și de silvia porumbacă, sfrâncioc sau presura de grădină.

Izvorul Tămăduirii din Rezervația Allah Bair este căutat de mulți oameni bolnavi

Potrivit legendei, Rezervația Allah Bair este un loc binecuvântat. Izvorul Tămăduirii, a cărui apă limpede și cristalină curge pe Dealul lui Dumnezeu, se spune că a ajutat un orb să își recapete vederea. Acesta trecea prin zonă și a auzit izvorul. A băut apă din el, după care și-a spălat fața.

Izvorul-tamaduirii-rezervatia-naturala-allah-bair-comuna-cruceaLegenda spune că drumețul și-a recăpătat vederea și de atunci, mulți oameni bolnavi merg acolo în speranța că își vor putea vindeca bolile de care suferă. De altfel, la ”Cișmeaua Miraculoasă” sunt legate prin copaci diverse lucruri ale celor care ajung în zonă și au credința că apa izvorului este vindecătoare.

lucrurile-bolnavilor-care-ajung-la-izvorul-tamaduirii-din-comuna-crucea-in-speranta-ca-se-vor-vindeca-de-boli”Cișmeaua Miraculoasă” prin care curge apa captată din Izvorul Tămădurii, se află la o distanță de aproximativ 4 km de satul Băltăgești, pe coasta unui deal. La acea cișmea, locuitorii din diferite comune făceau pelerinaje de sărbătoarea Înălțării Domnului, în speranța că apa îi va vindeca de boli.

Primăria Crucea va realiza o aplicație cu trasee pentru turiști

Rezervația Allah Bair este foarte apreciată și pentru traseele spectaculoase pe care le oferă vizitatorilor, însă ele nu sunt marcate, iar amatorii de drumeții doresc să știe exact unde trebuie să ajungă.

trasee-pentru-turisti-rezervatia-allah-bair-cruceaPrimarul Comunei Crucea, Iulian Tudorache, a declarat pentru Discover Dobrogea că dorește să încurajeze turismul în zonă și a comandat o aplicație, pentru ca turiștii să găsească mai ușor frumoasele trasee din Rezervația Allah Bair.

”Există mai multe puncte de intrare în Rezervația Allah Bair, dar sunt numeroase poteci neamenajate corespunzător.

Avem un centru de informare, însă, fiind vorba despre o arie protejată Natura 2000, dorim să amenajăm traseele turistice. Vrem să amplasăm panouri de avertizare și informare, pentru ca vizitatorii să se poată orienta.

dunarea-in-comuna-cruceaPe lângă traseele de drumeție vor fi și unele pentru biciclete, deoarece ne dorim ca turiștii să aibă mai multe alternative pentru petrecerea timpului liber, într-un mod plăcut. Ruta va fi de jur-împrejurul rezervației, dar o să poată face legătura chiar și cu zona de pe malul Dunării, situată tot pe teritoriul comunei Crucea.

rezervatia-naturala-allah-bair-crucea-constantaDe asemenea, vom lansa în curând o aplicație cu traseele din rezervație, care să vină în sprijinul celor care doresc să viziteze aceste locuri minunate”, a declarat pentru Discover Dobrogea, primarul comunei Crucea, Iulian Tudorache.

traseu-in-rezervatia-naturala-allah-bair-cruceaDin luna aprilie până în octombrie, pot fi făcute drumeții pe o rută din aria protejată Allah Bair, care începe chiar de la ”Cișmeaua Miraculoasă”.

Traseul are o distanță de 3 km și poate fi parcurs în două ore, prin pădurea de pini, unde, cei norocoși, pot vedea vulpi și iepuri foarte mari, dar și nenumărate specii de plante rare.

În rezervație trebuie să mergem însă cu atenție, pentru că există și exemplare de şarpe balaur sau șarpele rău dobrogean, care nu este veninos, dar are o talie mare, care poate depăși 2 metri, fiind unul dintre cei mai mari șerpi din România. Pe dealurile stâncoase trăiesc și vipere, șerpii de casă sau cei de apă, astfel că vizitatorii trebuie să fie atenți la drum și să aibă grijă să nu-i calce, pentru a nu fi mușcați.

Broasca testoasa dobrogeanaBroasca țestoasă dobrogeană se plimbă liniștită pe drumurile și dealurile din rezervație, dar pot fi observați și numeroși popândăi.

rezervatia-allah-bair-crucea-judet-constantaDupă două ore de mers pe traseu, din vârful Allah Bair, care are cea mai mare altitudine din județul Constanța, respectiv 205 metri, turiștii se bucură că au o vedere de ansamblu asupra întregii regiuni.

Rezervația Allah Bair, locul magic în care călătorii află povești captivante

Pe lângă flora și fauna din rezervație, amatorii de drumeții pot afla de la localnici și povești interesante.

rezervatia-naturala-allah-bair-crucea-constantaTufișurile și carierele din Rezervația Allah-Bair au reprezentat un loc de refugiu, în care s-au ascuns de autoritățile comuniste, membrii mişcării de rezistenţă anticomunistă din 1949-1951. Vieţuitorii acestor locuri şi-au apărat cu preţul vieţii avutul, alăturându-se celor veniţi din nordul Dobrogei.

Tot în Rezervația Allah Bair s-au turnat și filmele istorice Războiul Independenței, în 1977 și Vlad Țepeș, în 1979.

Dealurile și islazurile din Rezervația Allah Bair erau pline de cai aduși de la hergheliile Jegălia, Rușețu și Jucu. Actorii și cascadorii care au jucat în aceste ecranizări, printre care Amza Pelea, Sebastian Papaiani, Ion Dichiseanu, Ștefan Sileanu, Ernest Maftei și Emanoil Petruț, alături de regizorii Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu și Gheorghe Vitanidis, au filmat și au dormit în corturile amplasate acolo.

Aceștia urcau și coborau dealurile din comuna Crucea, cu armamentul și numeroasele piese de recuzită după ei. Localnicii ne-au povestit că au fost invitați să joace în filme, astfel că mulți dintre ei au făcut figurație.

O altă legendă este cea legată de Izvorul Tămăduirii și proprietățile sale miraculoase, pentru care este căutat de oamenii bolnavi, dornici să își găsească leacul.

Mânăstirea Sfânta Cruce Izvorul Tămăduirii

Din anul 2005 a fost construită Mânăstirea ”Sfânta Cruce Izvorul Tămăduirii”, o frumoasă biserică maramureșeană din lemn, o bijuterie arhitectonică așezată în peisajul sălbatic al dealurilor dintre Băltăgești și Crucea.

manastirea-sfanta-cruce-izvorul-tamaduirii-comuna-cruceaEste o mânăstire liniștită de maici, în care își găsesc liniștea 15 călugărițe, cu vârste cuprinse între 22 și 63 de ani.

manastirea-sfanta-cruce-izvorul-tamaduirii-cruceaMaica stareță Teodora Tabaranu, a precizat pentru Discover Dobrogea că se fac slujbe în fiecare zi, între orele 03.00 și 08.00 dimineața, pentru că aceasta este rânduiala mănăstirii, ca măicuțele să se roage pentru toată lumea.

Rezervația Allah Bair, o zonă perfecta pentru drumeții în județul Constanța

Dealul Allah Bair este arie naturală protejată din anul 1980, când a fost pusă sub protecție, prin decizia Consiliului Popular Județean Constanța. Rezervația Allah Bair are o suprafață de 10 hectare și se află în custodia Direcției Silvice din Constanța, Ocolul Silvic Hârșova.

rezervatia-naturala-allah-bair-crucea-constanta”Dealul Allah Bair este o rezervație geologică și paleontologică și face parte din stepa ponto-sarmatică, o zonă fosiliferă, foarte bogată în faună fosilă, reprezentată de majoritatea grupelor de nevertebrate.

rezervatia-allah-bairAici, putem întâlni calcare sarmațiene, ca în toată Dobrogea de Sud. Ele s-au format atunci când Marea Sarmatică reunea cele trei bazine separate astăzi, ale Mării Negre, Mării Caspice și Lacului Aral.

Originea lor este comună cu a recifilor jurasici din Cheile Dobrogei. Sunt calcare de natură biogenă, formate prin depunerea cochiliilor și a exoscheletelor unor animale marine nevertebrate, în urmă cu aproximativ 20-30 de milioane de ani”, a declarat pentru Discover Dobrogea, cercetătorul marin Răzvan Popescu-Mirceni.

allah=bair-rezervatie-comuna-cruceaAllah Bair este o regiune renumită pentru elemente floristice rare, din România. Este vorba, printre altele, de rogozul pitic, bujorii de stepă, coronilla scorpioides, agropyron cristatum, silene bupleuroides, veronica spicata și allium inaequale.

flori-in-rezervatia-naturala-allah-bair-cruceaDe asemenea, pot fi observate în Rezervația Allah Bair, în funcție de sezon, buruiana cu 5 degete, clopoțelul dobrogean, brândușe, morcovi de stepă, ceapa ciorii, siminoc, fetică și multe alte specii de plante.

flori-in-rezervatia-naturala-allah-bair-cruceaChiar și iubitorii de păsări pot observa în timpul drumeției prin Rezervația Allah Bair, o multitudine de specii care survolează liniștite zona.

1-aprilie-ziua-mondiala-a-pasarilorPrintre acestea, amintim acvila, uliul, șoricarul, prigoriile, pescărușii, eretele, ciocănitoarea, presura, silvia, dar și dumbrăveanca, pupăza și multe altele.

comuna-crucea-judetul-constantaO plimbare prin Rezervația Allah Bair le oferă vizitatorilor posibilitatea observării unui mozaic de habitate, de plante, păsări și animale, de zone arabile și pajiști stepice, între care se intercalează plantații de foioase și conifere, o zonă care oferă condiții optime de cuibărit pentru 43 de specii de păsări, dar și de hrană și repaus în timpul migrației.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

Sportivii CSM Constanța au meciuri importante în ligile de baschet, handbal, volei și rugby, la seniori, tineret și juniori. Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale, vineri seară, la Constanța, unde atmosfera va fi încălzită de un show...

Pin It on Pinterest