fbpx
Mamaia Constanta
Începe Bayram-ul dulciurilor. Tradițiile și obiceiurile musulmanilor de Ramazan Bayram

iunie 3, 2019

ziua-mondiala-a-baclavalei-Ramazan-Bayram-Seker-Bayram

Îi admir pe musulmani pentru că știu să dăruiască, în special când este Bayram. Potrivt religiei islamice, de sărbători, ei trebuie să se împace unii cu alții, să fie uniți și să se gândească la cei săraci și flămânzi și  la persoanele care au nevoie de ajutor. Spre deosebire de mulți dintre noi, ei chiar respectă tradiția și le oferă și altora din puținul lor. Este o adevărată lecție de generozitate pe care ne-o oferă inclusiv nouă, deoarece, indiferent că sunt sărbătorile noastre sau ale musulmanilor, ei ne oferă cu generozitate baclavale și alte dulciuri tradiționale și nu uită să ne trimită urări frumoase prin care ne arată că le pasă de noi. Tocmai de aceea, Discover Dobrogea le urează  ”Bayram fericit!”.

După o lună de purificare spirituală prin post și rugăciuni, credincioșii musulmani sărbătoresc timp de trei zile, începând de mâine, Ramazan Bayram-ul. În Constanța, muftiul Iusuf Muurat va oficia slujba de Ramazan Bayram marți, 4 iunie, la Geamia Hunchiar. De asemenea, slujbe religioase cu ocazia acestei sărbători, denumită și Șeker Bayram sau sărbătoarea dulciurilor, vor avea loc în toate geamiile. Reprezentanții comunității musulmane au fost invitați miercuri, în a doua zi de Bayram, la ora 13.00 la Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța.

La sate, copiii merg cu colindul de Bayram

În prima zi de Ramazan Bayram, imediat după ce iese hogea din geamie, copiii merg să colinde prietenii și rudele. În municipiul Constanța acest obicei s-a pierdut, însă în multe sate în care există comunități importante de musulmani s-a păstrat această tradiție.

Ramazan Bayram Seker Bayram Cei mici bat din poartă în poartă, le pupă mâna gazdelor și le anunță că ”A venit Bayram-ul”. Acestea le oferă dulciuri, fructe, bomboane sau prăjituri, spune Filiz Ismail, președintele Comunității de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turco-Musulmane din România. Ea a precizat că în cartierul Palazu Mare din Constanța, copiii încă mai colindă de Ramazan Bayram. De asemenea, obiceiul colindatului s-a păstrat în localitățile Cobadin, Cumpăna sau la Fântâna Mare. Acolo, micuții umblă prin sat cu o traistă atârnată de gât și le urează membrilor comunității sărbători cu bucurie.

Ultima zi de post, înainte de Ramazan Bayram

Astăzi a fost ultima zi de post, înainte de Ramazan Bayram. Este foarte strict postul pe care îl țin musulmanii timp de o lună, am aflat de la președintele Comunității de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turco-Musulmane din România, Filiz Ismail. Ei au voie să mănânce și să bea apă doar după ce apune soarele, până la răsărit. Doar în acest interval credincioșii pot savura masa de Iftar. Ei încep cu o curmală și cu o gură de apă, apoi pot mânca orice. Postul este foarte drastic, un fel de post negru la ortodocși. Ei nu trebuie să fumeze sau să mestece gumă, iar la stomatolog pot merge doar dacă au o urgență.

Trei zile de sărbătoare la musulmani

Sărbătoarea dulciurilor sau Șeker Bayram durează 3 zile. Totuși, potrivit Codului Muncii, în România musulmanii au doar două zile libere pentru a sărbători Ramazan Bayram-ul. Ei merg la Muftiat, de unde obțin adeverințe care să ateste că sunt cetățeni de etnie musulmană, documente pe baza cărora primesc zilele libere de la locul de muncă.

Ramazan-Bayram-Seker-Bayram În cele trei zile de sărbătoare, musulmanii merg la părinți, la rude și la prieteni. Persoanele vârstnice sunt primele vizitate, iar cei mai tineri le sărută mâna și le oferă dulciuri, spune Filiz Ismail. Tot de la ea am aflat că persoanele care au avut un deces în familie sunt vizitate de rude, pentru a nu le lăsa singure. Astfel, cei îndurerați de pierderea cuiva drag, nu vor fi lăsați să simtă golul lăsat de cei care au plecat în altă lume.

Șeker Bayram, sărbătoarea dulciurilor

Pe vremuri, în satele din județul Constanța se făceau baclavalele la cuptorul din sat. La vatra respectivă se strângeau toate gospodinele cu tăvile pline cu baclavale și așteptau la coadă, să le bage la cuptor. Cele care aveau în curte cuptor din pământ, le coceau acasă, mi-a spus președintele Comunității de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turco-Musulmane din România, Filiz Ismail.

Ramazan-Bayram-Seker-Bayram La Șeker Bayram se pune mare accent pe dulciuri, astfel că nu lipsesc de pe masa musulmanilor baclavale, sarailii, minuni (tulumba tatlîs), cataif, rahat sau halva. Inclusiv darurile pe care le oferă celor pe care îi vizitează constau în dulciuri.

De Bayram, ușa este deschisă pentru musafiri

Toți cei care calcă pragul locuințelor etnicilor musulmani, sunt ospătați de Ramazan Bayram, de către gazde. Ușa acestora este deschisă pentru toată lumea.

Ramazan-Bayram-Seker-Bayram Mâncarea se pregătește în ajun, iar masa trebuie să fie plină cu de toate, în zilele de sărbătoare. În afară de dulciuri, gospodinele pregătesc ciorbă de mai multe feluri, în funcție de preferințele membrilor familiei, sarmale sau ardei umpluți, friptură și chiftele.

Obiceiuri de Ramazan Bayram

Deoarece este o sărbătoare importantă, părinții le cumpără copiilor lucruri noi. Cei mici se îmbracă de Ramazan Bayram cu haine pe care nu le-au mai purtat și se bucură de darurile primite.

În dimineața sărbătorii de Ramazan Bayram, bărbații merg la geamie. După terminarea slujbei, ei se întorc acasă și mănâncă micul-dejun împreună cu familia.

Un obicei pe care îl admir la musulmani, este acela de a le oferi bani sau pachete cu mâncare, celor sărmani. Nimeni nu rămâne cu masa goală de Ramazan Bayram, iar cei nevoiași primesc hrană sau bani cu care să și-o procure, astfel încât să aibă masaîmbelșugată de sărbători. Se obișnuiește să se stabilească la geamie o anumită sumă, ”fitir” cum spun musulmanii, pe care familiile o donează persoanelor nevoiașe. Banii se oferă înainte de Bayram, astfel încât cei care îi primesc să își poată cumpăra produsele pe care să le pună pe masă de sărbători, a precizat președintele Comunității de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turco-Musulmane din România, Filiz Ismail.

De Bayram, se spune că este bine să te împaci cu persoanele cu care ești certat. Filiz Ismail afirmă că această sărbătoare este și a împăcării.

Reprezentantul Cultului Musulman din România, Muftiul Iusuf Muurat, le adresează credincioșilor musulmani tradiționala urare: “RAMAZAN BAIRAMÎNÎZ QAYÎRLÎ BOLSÎN!“ – “RAMAZAN  BAYRAMINIZ  HAYIRLI  VE  MŰBAREK OLSUN!” – „UN BAİRAM FERİCİT!” – “EID AL FITIR MUBARAK!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest