fbpx
Mamaia Constanta
Ramazan Bayram sau Șeker Bayram, sărbătoarea dulciurilor la credincioșii musulmani

aprilie 21, 2023

seker-bayram-ramazan-bayram-bairamul-dulciurilor-2023

Credincioșii musulmani sărbătoresc astăzi, 21 aprilie 2023, prima din cele trei zile de Ramazan Bayram sau Șeker Bayram, sărbătoarea dulciurilor, după aproape o lună de post și rugăciune specifice Lunii Ramazan.

Șeker Bayram, trei zile de sărbătoare la musulmani

Sărbătoarea dulciurilor sau Șeker Bayram durează 3 zile, timp în care musulmanii merg la părinți, la rude și la prieteni.

festivalul-de-arta-culinara-turceasca-constanta

Persoanele vârstnice sunt primele vizitate, iar cei mai tineri le sărută mâna și le oferă dulciuri, a declarant pentru Discover Dobrogea Filiz Ismail, președintele Comunității de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turco-Musulmane din România.

Șeker Bayram, sărbătoarea dulciurilor

Pe vremuri, în satele din județul Constanța, de Șeker Bayram se făceau baclavalele la cuptorul din sat. La vatra respectivă se strângeau toate gospodinele cu tăvile pline cu baclavale și așteptau la coadă, să le bage la cuptor.

seker-bayram-bairamul-dulciurilor-cobadin-sarailii-facute-traditional-la-cuptor-de-lut

Cele care aveau în curte cuptor din pământ, le coceau acasă, a precizat pentru Discover Dobrogea, președintele Comunității de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turco-Musulmane din România, Filiz Ismail.

seker-bayram-bairamul-dulciurilor

La Șeker Bayram se pune mare accent pe dulciuri, astfel că nu lipsesc de pe masa musulmanilor baclavale, sarailii, minuni (tulumba tatlîs), cataif, rahat sau halva. Inclusiv darurile pe care le oferă celor pe care îi vizitează, constau în dulciuri.

Mesajul muftiului Muurat Iusuf cu ocazia Ramazan Bayram

Sărbătoarea a debutat astăzi, cu slujba oficiată în toate lăcașurile de cult musulman, la care au luat parte bărbații.

Cu ocazia sărbătorii de Ramazan Bayram, șeful Cultului Musulman din România transmite credincioșilor musulmani următorul mesaj:

„Stimați credincioși, urmează trei zile de sărbătoare, trei zile în care casele noastre sunt deschise prietenilor și rudelor, când noi, la rândul nostru, mergem în vizite, bucurându-ne de cei dragi și de mese îmbelșugate. Vă îndemn ca și după cele 29 de zile de post să păstrăm în suflet căința și rugăciunea, să fim alături de semenii noștri, să ne primenim în continuare sufletul prin citirea Coranului.

Luna Ramazan a fost o lună de reflecție, o lună în care ne-am analizat propriile fapte și propriul comportament cu scopul de a găsi calea cea bună în viitor, de a corecta ce am greșit și de a fi mai buni, de a ne cântări mai bine faptele și vorbele și de a da dovadă în continuare de solidaritate și respect în relația cu semenii noștri, indiferent de etnie.

Fiecare astfel de perioadă poate fi pentru oricare dintre noi un pas nou spre propria schimbare în bine dacă vom învăța să ne dedicăm mai mult reflecției, rugăciunii și faptelor bune indiferent de perioada din an pe care o traversăm.

Nu doar de sărbători trebuie să fim atenți la nevoile semenilor noștri, nu doar de sărbători trebuie să mergem la geamie. Sufletul nostru are nevoie permanent de hrană, asemenea corpului căruia îi oferim zilnic bucate. Să ne bucurăm, așadar, de cele trei zile de sărbătoare care vor urma, să le petrecem în compania familiilor și prietenilor.

În același timp, să nu uităm că frați de-ai noștri sunt în grea suferință în zone de război sau grav afectati de dezastre naturale și în aceste zile de sărbătoare să fim alături de ei măcar cu rugăciunile noastre!”

La sate, copiii merg cu colindul de Bayram

În prima zi de Ramazan Bayram, imediat după ce iese hogea din geamie, copiii merg să colinde prietenii și rudele. În municipiul Constanța acest obicei s-a pierdut, însă în multe sate în care există comunități importante de musulmani s-a păstrat această tradiție.

colindatori-musulmani-ramazan-bayram

Cei mici bat din poartă în poartă, le pupă mâna gazdelor și le anunță că ”A venit Bayram-ul”. Acestea le oferă dulciuri, fructe, bomboane sau prăjituri, a mai spus pentru Discover Dobrogea, Filiz Ismail.

Ea a precizat că în cartierul Palazu Mare din Constanța, copiii încă mai colindă de Ramazan Bayram. De asemenea, obiceiul colindatului s-a păstrat în localitățile Cobadin, Cumpăna sau la Fântâna Mare. Acolo, micuții umblă prin sat cu o traistă atârnată de gât și le urează membrilor comunității sărbători cu bucurie.

De Bayram, ușa este deschisă pentru musafiri

Toți cei care calcă pragul locuințelor etnicilor musulmani, sunt ospătați de Ramazan Bayram, de către gazde. Ușa acestora este deschisă pentru toată lumea.

festivalul-de-arta-culinara-turceasca-constanta-cobadin

Mâncarea se pregătește în ajun, iar masa trebuie să fie plină cu de toate, în zilele de sărbătoare. În afară de dulciuri, gospodinele pregătesc ciorbă de mai multe feluri, în funcție de preferințele membrilor familiei, sarmale sau ardei umpluți, friptură și chiftele.

Obiceiuri de Șeker Bayram

Deoarece este o sărbătoare importantă, părinții le cumpără copiilor lucruri noi. Cei mici se îmbracă de Ramazan Bayram cu haine pe care nu le-au mai purtat și se bucură de darurile primite.

În dimineața sărbătorii de Ramazan Bayram, bărbații merg la geamie. După terminarea slujbei, ei se întorc acasă și mănâncă micul-dejun împreună cu familia.

Un frumos obicei musulmani, este acela de a le oferi bani sau pachete cu mâncare, celor sărmani.

Nimeni nu rămâne cu masa goală de Ramazan Bayram, iar cei nevoiași primesc hrană sau bani cu care să și-o procure, astfel încât să aibă masa îmbelșugată de sărbători.

Se obișnuiește să se stabilească la geamie o anumită sumă, ”fitir” cum spun musulmanii, pe care familiile o donează persoanelor nevoiașe.

Banii se oferă înainte de Bayram, astfel încât cei care îi primesc să își poată cumpăra produsele pe care să le pună pe masă de sărbători, a precizat președintele Comunității de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turco-Musulmane din România, Filiz Ismail.

Ramazan Bayram Fericit!

Muftiul Iusuf Muurat le transmite tuturor credincioșilor musulmani din România, gânduri alese, sănătate, liniște și implinire sufletească, alături de tradiționalul:

Ramazan Bayram Fericit!

Ramazan Bayramı Qayırlı bolsın!

Ramazan Bayramı hayırlı olsun!

Eid Al-Fitr Mubarak!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest