fbpx
Produsele meșterilor populari din Tulcea intră în concurență cu cele chinezești

decembrie 26, 2022

produsele-mesterilor-populari-din-tulcea-promovate-de-GAL-delta-dunarii

Într-o căsuță din lemn, frumos decorată cu obiecte tradiționale din Dobrogea, am admirat produsele meșterilor populari din Tulcea. Două doamne, îmbrăcate gros pentru a se proteja de frigul de afară, își vindeau lucrurile realizate manual, la Târgul de Crăciun din Piața Civică din orașul Tulcea.

Produsele meșterilor populari din Tulcea promovează Dobrogea și Delta Dunării

Magneți cu păsări, pești și peisaje din Delta Dunării, obiecte decorative cu specific pescăresc, sticle ornamentate cu scoici, ancore sau fructe, miere de albine și multe alte tipuri de produse și suveniruri a expus în căsuța din lemn, meșterul popular Georgiana Cîineanu. Ea a precizat pentru Discover Dobrogea, că dorește să fie susținută și să-i fie promovate produsele pe care le realizează împreună cu familia.

produsele-mesterilor-populari-din-tulcea-promovate-de-GAL-delta-dunarii

”Sunt unul dintre meșterii populari din Tulcea și, prin produsele și suvenirurile pe care le fac, de la micii magneți până la statuete și obiecte din artizanat, doresc să promovez zona Dobrogei și a Deltei Dunării.

Împreună cu familia mea, cu soțul și fiica cea mare, încercăm să îmbinăm utilul cu plăcutul. Tot ceea ce realizez, fac din drag pentru lucrul de mână și pentru meșteșugul dobrogean.

produsele-mesterilor-populari-din-tulcea-promovate-de-gal-delta-dunarii

Se implică și soțul meu, care se ocupă pe timpul verii cu apicultura, iar în sezonul rece ne ajută pe mine și pe fiica mea, la produsele de artizanat și suvenirurile pe care le producem.

Încercăm să venim în întâmpinarea turiștilor care vizitează această zonă frumoasă și dorim să-i facem să plece acasă cu o amintire plăcută, cu ceva util care să le rămână din această zonă.

produsele-mesterilor-populari-din-tulcea-promovate-de-gal-delta-dunarii

În general, turiștii cumpără mai mult magneții pe care îi realizăm și îi pictăm manual, între care peștii de Dunăre, lebede și nuferii de aici. Pe lângă asta, mai cumpără vaporașe și statuete făcute din ipsos, cu pelicani, marinari, pescari, toate pictate manual. Am realizat și produse din artizanat, sticle decorate deltaic și nu numai.

produsele-mesterilor-populari-din-tulcea-promovate-de-gal-delta-dunarii

Mă ocup din 2013 de această activitate și încerc să combat lucrul făcut la mașină, cu lucrul realizat cu meșteșug și cu mâinile noastre. Încercăm să acoperim plaja de turiști, cu produsele pe care le realizăm, atât noi, cât și alți meșteri populari care reprezintă această zonă și încercăm să ne promovăm cât se poate de mult.

produsele-mesterilor-populari-din-tulcea-promovate-de-gal-delta-dunarii

Îmi doresc foarte mult ca turiștii să aprecieze și să cumpere suvenirurile pe care le produc meșterii populari locali, în locul mărfurilor aduse din China”, a declarat Georgiana Cîineanu pentru Discover Dobrogea.

Produsele realizate de meșterii populari din Tulcea diferă de la un sezon la altul

Pentru a-și atrage clienții, meșterii populari realizează produse diferite, în funcție de anotimp. De la magneți cu Moș Crăciun, la globuri croșetate, căciuli și totoși, pe care le fac pentru sezonul rece, până la coșuri cu flori și mărțișoare sau alte lucruri delicate, toate produsele meșterilor populari sunt realizate manual și duc tradițiile mai departe.

mesteri-populari-tulcea-gal-delta-dunarii

În căsuța din lemn de la Târgul de Crăciun din Tulcea, am stat de vorbă cu un alt meșter popular, care face adevărate minuni cu croșeta sau cu andrelele.

”Mă numesc Sanda Pătruț și sunt meșter popular de 3 ani. Mă ocup cu produsele croșetate, tricotate, costume populare și cu tot felul de cusături. Am învățat lucrul manual încă de la școala generală și, totodată, am urmat-o pe mama. Cred că ea ar fi mândră de mine că îi port mai departe tradiția.

produse-mesteri-populari-tulcea-dobrogea-traditii

Realizez numai produse lucrate de mână, diferite de la un sezon la altul. De exemplu, acum, fiind Târgul de Crăciun, fac sorcove, globulețe croșetate, îngerași, steluțe, dar și băști, căciuli, totoși, pentru adulți și copii.

produse-mesteri-populari-tulcea-gal-delta-dunarii-dobrogea

Pentru 1 Martie croșetez clame, mărțișoare, tot felul de broșe și coșulețe din diferite flori.

Primăvara, pentru Paște, fac iepurași, ouă croșetate și diverse alte lucruri.

produse-mesteri-populari-tulcea-dobrogea-gal-delta-dunarii

Îmi place lucrul manual și încerc să îmi fac loc pe această piață în care există tot felul de produse, multe dintre ele importate. Totuși, cine știe să aprecieze lucrul făcut manual vine și cumpără produse de la mine”, a precizat Sanda Pătruț pentru Discover Dobrogea.

mesteri-populari-tulcea-promovare-traditii-dobrogea-gal-delta-dunarii

În timp ce povestește, ea stă pe un scaun și croșetează o bască. Spune că este un hobby și nu poate sta nici când este frig, așa că, până când îi îngheață mâinile sau vin clienții, își face de lucru.

produse-mesteri-populari-tulcea-dobrogea-promovate-de-gal-delta-dunarii

Activitatea producătorilor locali și a meșterilor populari din județul Tulcea este promovată, în cadrul unui parteneriat, de Grupurile de Acțiune Locală GAL Delta Dunării, GAL Razim, GAL Dobrogea de Nord și GAL Oamenii Deltei, în cadrul proiectului ”Cooperare pentru promovarea produselor și serviciilor cu specific local din teritoriile GAL”, finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală PNDR 2014–2020, Programul LEADER, în cadrul Sub-măsurii 19.3 ”Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală”-  Componenta B ”Implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală selectate”. Astfel, producătorii sunt încurajați și susținuți să își valorifice produsele locale și tradiționale pe care le realizează și prin care promovează Dobrogea și Delta Dunării.

Prin promovarea produselor și a tradițiilor locale, turiștii sunt invitați să redescopere Dobrogea și să aprecieze atât lucrurile realizate de meșterii populari, cât și gustul produselor tradiţionale, muzica și dansurile tradiționale.

1 Comentariu

  1. Florentina

    Felicitări celor două doamne,am bună plăcere să le si cunosc personal. Multumesc celor care încearcă să promoveze asemenea lucrări,FELICITARI.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest