fbpx
Premiera spectacolului ”Universuri paralele” marchează, la Constanța, Ziua Mondială a Teatrului

martie 26, 2022

spectacolul-universuri-paralele-teatrul-de-stat-constanta-sala-studio

Ziua Mondială a Teatrului va fi marcată în acest week-end în Constanța, cu premiera spectacolului ”Universuri paralele”. Este o reprezentație plină de emoție, după un text foarte valoros, ”Rabbit hole”, care a primit în 2007 premiul Pulitzer pentru dramaturgie. Sâmbătă și duminică, 26 și 27 martie, de la ora 19.00, va avea loc premiera oficială, în Sala Studio, situată vizavi de Teatrul de Stat, pe str. Ion Lahovari.

”Universuri paralele”, premieră la Teatrul de Stat Constanța

Viața perfectă a unui cuplu este dată peste cap atunci când fiul, Danny, moare într-un accident. Cei doi soți fac eforturi să își continue existențele, fiecare încercând un alt fel de a depăși tragedia, dar se întâlnesc în final în decizia tacită de a accepta că durerea nu se va sfârși niciodată.

universuri-paralele-spectacol-teatrul-de-stat-constantaSpectacolul se constituie într-o autopsie a tragediei, investigând, cu meticulozitate, cu empatie și cu umor, profunzimile durerii și felul în care personajele implicate gestionează diversele ei faze.

universuri-paralele-spectacol-teatrul-de-stat-constantaPiesa lui David Lindsay-Abaire a fost premiată în 2007 cu Pulitzer, iar în 2010 a fost ecranizată, cu Nicole Kidman în rolul principal.

”Universuri paralele”, un spectacol pentru care actorii au repetat pe unde au putut, dar în care joacă senzațional

Noua Sală Studio, care a fost improvizată de echipa Teatrului de Stat Constanța, are doar 80 de locuri, astfel că trebuie să vă procurați din timp biletele pentru spectacolul ”Universuri paralele”. Actorilor nu le-a fost deloc ușor să facă repetițiile pentru această reprezentație, însă, poate, tocmai de aceea reușesc să joace senzațional.

sala-studio-teatrul-de-stat-constanta”Repetițiile la spectacolul ”Universuri paralele” au început în luna ianuarie. Acest spectacol a apărut, cumva, ca un înlocuitor. Inițial, regizorul Radu Iacoban făcuse un casting pentru ”Romeo și Julieta”, acesta era proiectul.

Problema a fost că, pe fondul pandemiei, am fost obligați să facem spectacole cu din ce în ce mai puțini actori. Când au fost exploziile de cazuri de Covid era foarte complicat și am evitat să punem 25 de actori împreună în repetiții, pentru că nu pot repeta cu mască. Și, atunci, i-am propus să caute o altă variantă de text.

Am avut 5-6 propuneri și, în cele din urmă, ”Universuri paralele” a fost varianta asupra căreia ne-am oprit împreună, regizorul și cu mine, pentru că este un text foarte bun, un text american, o dramă de familie, un gen pe care nu îl aveam în repertoriu și acest lucru a contat foarte mult.

Actorii au lucrat cu foarte mare bucurie, desi repetițiile s-au desfășurat în condiții dificile. Au repetat în prima fază, cea de lectură, dacă vă puteți închipui, la mine în birou. Apoi, au repetat într-un spațiu mic pe care îl aveam la parter, la RAJA, unde erau birourile noastre înainte, după care au venit în spațiul de birouri, iar când am început șantierul i-am scos de aici și s-au dus din nou la RAJA să poată face repetiții. Ulterior, s-au întors în sediul administrative, unde, noi lucram dimineața la noua Sală studio, iar după-amiaza repetau ei.

spectacol-universuri-paralele-teatrul-de-stat-constantaÎn spectacolul acesta joacă Mihaela Velicu, Lucian Iftime, Lana Moscaliuc și pe dublu rol Ecaterina Lupu și Cătălina Mihai, și pe un alt rol, Teodor Șoptelea și Cătălin Bucur”, a declarat pentru Discover Dobrogea, managerul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn.

Povestea Sălii Studio și necesitatea realizării ei

După intrarea în reabilitare a Teatrului de Stat Constanța, în noiembrie 2021, actorii constănțeni nu au mai avut o scenă pe care să joace. Câteva spectacole au fost susținute la Biblioteca Județeană și la Centrul ”Jean Constantin”, însă, nu toate reprezentațiile se potriveau pentru acele spații.

”Din acel moment am rămas cumva suspendați, pentru că nu am avut nicio alternativă viabilă unde să ne desfășurăm spectacolele. În aceste condiții a trebuit să găsim o soluție, astfel că am transformat, cu un efort foarte mare, sediul nostru administrativ, iar spațiul de birouri a devenit o sală studio. Modificările au fost făcute în integralitate de angajații Teatrului de Stat și vreau să mulțumesc întregii echipe tehice a teatrului, care a făcut un efort enorm pentru a realiza această Sală Studio.

Orice instituție teatrală are mai multe săli de spectacole și, în mod normal, ar trebui să aibă cel puțin două tipuri. O sală mare, cu o scenă italiană, ceea ce înseamnă că publicul este în fața spațiului de joc și o sală studio, care are un spațiu complet adaptabil, iar publicul poate să stea în diverse poziții față de spațiul de joc, în funcție de viziunea regizorului sau de cum doresc realizatorii spectacolului respectiv. Noi nu am avut o sală studio, dar, acum, nevoia ne-a împins să creăm una.

Forma în care a fost transformat un spațiu administrativ cu pereți și cu multe birouri este provizorie, pentru că ne dorim ca, la vară, când închidem stagiunea 2021-2022, acest spațiu să intre într-o adaptare mult mai complexă și sperăm să devină una dintre cele mai frumoase săli studio de teatru din țară.

zidul-de-incinta-al-cetatii-tomisLa Teatrul de Stat, șantierul era programat să se termine în mai 2023, dar, probabil se va finaliza mai târziu, pentru că, în urma descoperirii vestigiilor arheologice, deja se modifică proiectul și astfel se vor decala toate termenele, de proiect și execuție.

sala-studio-teatrul-de-stat-constantaSala Studio are 80 de loruci și este un spațiu nou, care va fi foarte căutat de către regizori. Chiar glumeam pe tema aceasta și spuneam că, probabil, atunci când sala mare va fi gata, regizorii tot aici vor dori să monteze și se vor bate pe acest spațiu. De foarte multe ori, regizorii preferă spațiile mai intime, mai mici și ne gândeam că vom avea o problemă să îi convingem să monteze la sala mare”, a precizat pentru Discover Dobrogea, managerul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn.

Premiera spectacolului ”Universuri paralele” vă va oferi, atât surpriza de a vedea noua Sală Studio a Teatrului de Stat Constanța, cât și bucuria de a asista la o reprezentație de excepție, în care îi veți revedea pe câțiva dintre actorii constănțeni.

Pe 9-10 aprilie va avea loc următoarea avanpremieră la Teatrul de Stat, spectacolul ”Îndoiala”, un alt text american foarte bun, care a fost ecranizat cu Meryl Streep și Philip Simon Hoffman.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

Sportivii CSM Constanța au meciuri importante în ligile de baschet, handbal, volei și rugby, la seniori, tineret și juniori. Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale, vineri seară, la Constanța, unde atmosfera va fi încălzită de un show...

Pin It on Pinterest