O premieră în Marea Neagră a fost realizată de echipa de cercetători a organizației  S.E.O.P.M.M. Oceanic Club. Este vorba despre înregistrarea comportamentului de hrănire al delfinilor comuni (Delphinus delphis) pe timp de noapte utilizând tehnologia amplificării luminii reziduale.

Premieră în Marea Neagră – cum se hrănesc delfinii noaptea 

”S-a constatat că în vestul Mării Negre există tendința unei apropieri constante a delfinilor  de navele sau structurile care generează radiație luminoasă în jurul lor. În acest fel sunt atrași pești pelagici care reprezintă hrana acestor mamifere.
Fiind concentrate în zonele de lumină, bancurile de pește sunt o resursă mult mai ușor de capturat decât în condiții normale.
premiera-in-marea-neagra-delfini-care-se-hranesc-noaptea-filmare-seopmm-oceanic-clubVreme de mai multe zile la rând, în lunile decembrie și ianuarie, biologii Societatii de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin OCEANIC-CLUB au înregistrat prezența a 6 femele cu pui pe perioada nopții, în imediata vecinătate a navei.

Cetaceele au profitat atât pentru a se hrăni, cât și  pentru a-și educa puii în privința tehnicilor de vânătoare. Este o premieră în Marea Neagră, realizată de cercetătorii SEOPMM Oceanic-Club”, a declarat pentru Discover Dobrogea, biologul Răzvan Popescu-Mirceni.

Delfinii pot fi văzuți și în zona costieră a Mării Negre

Zona costieră românească le oferă condiții favorabile delfinilor, astfel că ei trăiesc fără probleme în Marea Neagră.

”Exact la joncțiunea dintre apele marine și cele ale Dunării sunt condiții favorabile pentru resurse de hrană. Sunt zone de concentrare, inclusiv ale populațiilor de pești, printre care stavridul, hamsia, aterina, specii de grup, care se adună în bancuri pentru a se hrăni. Acolo unde sunt aceste specii se află și foarte mulți delfini.

Cei mai mulți delfini sunt undeva la aproximativ 100 de kilometri de țărm, în dreptul gurilor Dunării și undeva la sud de acestea, acolo unde ajunge apa Dunării. Pe mare, se poate observa uneori un fel de frontieră între apele tulburi aduse de Dunăre și cele albastre și sărate ale Mării Negre”, a precizat pentru Discover Dobrogea biologul Răzvan Popescu-Mirceni.

Delphinus delphis – Delfinul comun din Marea Neagră

”Delfinul comun poate ajunge la dimensiuni de 2,3 – 2,6 m şi poate cântări până la 135. Delfinii se hrănesc cu pești mici și calmar și au fost văzuți lucrând în grupuri, pentru a aduna peștele în mici mingi. Ca multe alte specii de delfini, delfinul comun se foloseşte de activitatea umană, hrănindu-se cu peştele care scapă din năvoade sau care este aruncat de pescari.

Delfinul comun ajunge la maturitate sexuală la vârsta de 3-4 ani sau când atinge lungimea de 1,8 – 2,1 m. Puii au o lungime de 76 pînă la 86 cm, perioada de gestaţie fiind de 10 – 11 luni.

Delfinii comuni trăiesc în grupuri de până la 150 de indivizi. Viteza maximă de deplasare este de 40 km/h. În Marea Neagră se presupune că există o populaţie în sudul litoralului românesc şi alta în nord, aceasta din urmă sub influenţa fluviului care se varsă în colţul de nord-vest al Mării Negre. Sunt remarcaţi adeseori în jurul navelor și a platformelor de foraj”, am mai aflat de la biologul Răzvan Popescu-Mirceni, reprezentantul SEOPMM Oceanic-Club.

Share

Leave a Reply