fbpx
Mamaia Constanta
Povestea iconarului din Dobrogea, meșterul care a pictat mii de icoane și 8 lăcașuri de cult

ianuarie 5, 2023

povestea-iconarului-din-dobrogea-serghei-mitre-care-a-pictat-mii-de-icoane-si-8-lacasuri-de-cult

Povestea iconarului din Dobrogea, meșterul Serghei Mitre, este lungă, la fel ca viața dânsului. Are 83 de ani și spune că pictează de când se știe pe pământ. Deși era talentat de mic, nu și-a dorit să devină pictor iconar, însă, cu timpul, a ajuns să-i placă această meserie și să picteze mii de icoane și mai multe biserici.

Povestea iconarului din Dobrogea începe de pe la mijlocul secolului XX

Serghei Mitre s-a născut în anul 1939, în localitatea Carcaliu din județul Tulcea și este unul dintre cei mai iscusiți pictori de icoane de rit vechi din țară. Povestea iconarului din Dobrogea începe de când era prin clasa a IV-a, adică, de când avea vreo 10 ani și a învățat să picteze de la un meșter iconar.

povestea-iconarului-din-dobrogea-serghei-mitre-mesterul-care-a-pictat-mii-de-icoane-si-8-lacasuri-de-cult

”Pictez de când mă știu pe pământ. Când eram în clasa a IV-a, copiam desenele din cărți. Pe atunci era cartea ”Motanul încălțat” și, pentru că mi-a plăcut foarte mult desenul l-am realizat până am făcut o copie identică. Și acum mă minunez cum am putut să o fac. Milimetric!

După aceea, m-au dat părinții la un bătrân, fost colonel în armata țaristă, care a emigrant în România în timpul Revoluției Bolșevice. În armata țaristă, pe vremuri, învățau întâi o meserie. Dacă nu puteau să se mențină în armată, aveau nevoie să cunoască o meserie care le plăcea. El a fost pictor iconar. Așa frumoase icoane aurite făcea!

Și pe lângă asta a înființat la Carcaliu o școală bisericească, la care m-a dat și pe mine, mama. Ne învăța el acolo, dar noi eram copii și când ne plictiseam începeam să ne batem. Avea pregătită o biciușcă…știți ce înseamnă? Erau mai multe curelușe prinse de o nuia. Lovea cu biciușca și ne spunea mereu să repetăm, dar noi ne jucam. Lua biciușca și dădea peste noi și peste mesele din clasă, dar noi ne ascundeam dedesubt.

El și picta în timp ce ne preda, iar eu stăteam lângă el și mă uitam să văd ce face. În cărți aveam și o bucățică de hârtie albă, iar pe acea hârtie desenam și eu după el. Într-o zi, când ne lovea cu biciușca și noi ne-am băgat sub mese, a văzut desenul meu pe carte a întrebat al cui este. «Al lui Mitca», au răspuns colegii, că așa îmi spuneau copiii, de la Mitre.

povestea-iconarului-din-dobrogea

El atunci a stat de vorbă cu părinții mei și le-a spus să mă dea să învăț meserie, pentru că am talent. Dar eu desenam din joacă, nu pentru că mi-a plăcut. Și m-a luat ucenic, deși i-am spus că nu vreau. Am început să plâng. Tata, care era pescar, mi-a zis să merg să fac icoane”, a povestit pentru Discover Dobrogea, meșterul iconar Serghei Mitre.

Povestea iconarului din Dobrogea se întinde pe 7 decenii

Povestea iconarului din Dobrogea, meșterul Serghei Mitre este lungă, așa cum spune chiar dânsul. Ea se întinde pe 7 decenii și încă mai continuă.

”Nu mi-a plăcut să pictez icoane, dar m-au dat părinții ucenic. Mama voia să mă facă iconar și după aceea să mă fac popă. Tata a spus să mă fac ”pictor de Dumnezei”.

povestea-pictorului-de-icoane-din-dobrogea-serghei-mitre

Eu le-am spus că nu vreau să mă fac iconar și m-au forțat să continui. După ce am terminat școala bisericească mă gândeam cu ce aș putea să mă ocup.

Astfel, m-am dus să câștig bani prin șantiere, că la noi, lipovenii erau muncitorii țării. Când m-am dus la lopată pe un șantier lângă Cernavodă, am săpat canale cu cei brigadă. Când stăteam acolo, în pauze, mai desenam câte un portret pe câte o scândură din șantier.

Unul mi-a spus să nu mai lucrez acolo, că ei n-au de ales, dar eu, dacă tot mă pricep, să merg să învăț să desenez. Am stat cu ei vreo 3 săptămâni, am făcut lichidarea și am plecat acasă, că era greu la săpat.

povestea-iconarului-din-dobrogea-serghei-mitre-care-a-pictat-mii-de-icoane-si-8-lacasuri-de-cult

Așa am început să mă apuc iar de icoane și când nu-mi ieșea, mă supăram și lăsam pictura câteva zile. Mama stătea în ușă și își făcea cruce și spunea: «Doamne ajută-l, Doamne ajută-l!».

Eu știam cum trebuie să fac icoanele, dar nu aveam pregătirea necesară. Nu-mi mergea ochiul, nu-mi mergea mâna și din atâtea încercări am început să fac treaba din ce în ce mai frumoasă. Am lucrat mai mult singur.

povestea-pictorului-de-icoane-din-dobrogea-serghei-mitre

La un moment dat am găsit un meșter, un pictor din Tulcea, cu care am lucrat o perioadă, dar, la un moment dat, meșterul a avut un accident – a căzut de pe o schelă- și mi-a spus să continui singur să pictez biserica. «Tu te pricepi mai bine decât mine. Fă-te singur iconar». Și așa am început, cu chiu, cu vai, să mă chinui și am prins drag de meserie, iar apoi am pictat chiar și biserici”, a precizat pentru Discover Dobrogea, meșterul iconar Serghei Mitre.

Meșterul iconar Serghei Mitre a pictat 8 lăcașuri de cult, câteva iconostase și mii de icoane în stilul neobizantin

”Am pictat 8 biserici: Hramul Sfânta Treime din comuna Carcaliu – la interior, Hramul Sf. Dimitri din Slava Cercheză, la interior și Hramul Sf. Gheorghe, tot din Slava Cercheză la exterior, Schitul cu Hramul Vedenia de la Slava Rusă, la interior, biserica Hramul Sf. Vasili din Sarichioi, la interior și exterior.

povestea-mesterului-iconar-serghei-mitre-pictor-de-icoane-si-biserici-biserica-sf-proroc-ilie-constanta

De asemenea, am pictat Biserica din Constanța – Hramul Sf.  Proroc Ilie, la interior, Hramul Acoperământul Maicii Domnului din satul Manolea, Suceava, la exterior și Schitul Manolea din Suceava, Hramul Domnului Tihinscaia, la interior și exerior.

povestea-iconarului-din-dobrogea-biserica-sf-proroc-ilie-iconostase

Am făcut și nenumărate iconostase – icoane pentru lăcașurile de cult pe rit vechi. Am pictat icoane pentru Biserica Sf. Proroc Ilie din Constanța, pentru Biserica din 2 Mai -Hramul Sf. Ioan Teologul, Hramul Sf. Nicolae din Suceava, pentru Hramul Sf. Nicolae de la Gura Humorului, la Pașcani pentru Hramul Sfânta Treime, în Italia, la Torino, pentru Hramul Sf. Nicolae, în comuna Todirești, județul Iași, pentru Hramul Sf. Nicolae, la Cernavodă pentru Hramul Sf. Petru și Pavel, pentru Schitul Sf. Paisie din Piatra Neamț și Hramul Maica Domnului Scarbiasia.

povestea-pictorului-de-icoane-serghei-mitre-din-dobrogea

Pentru fiecare biserică am făcut cam 50 de icoane.

povestea-pictorului-de-icoane-din-dobrogea

Pe lângă iconostasele pentru biserici făceam și icoane pentru credincioșii ruși lipoveni de rit vechi.

povestea-mesterului-iconar-din-dobrogea

Nu știu câte icoane am pictat până acum, niciodată nu m-am gândit la asta. Nu aveam timp să număr icoanele”, a mai spus pentru Discover Dobrogea, meșterul iconar Serghei Mitre.

O icoană pe lemn se realizează în aproximativ 40 de zile

De la meșterul iconar Serghei Mitre am aflat că, pentru realizarea unei icoane pe lemn există mai multe etape.

povestea-iconarului-din-dobrogea

”Procedeul durează cam 40 de zile. Întâi se prepară scândura, că pe altceva nu pictez. Prima dată fac scândurile, le încleiez, că am învățat și puțină tâmplărie. Fac și rame și tot. Am o icoană expusă la Muzeul din Rusia, Maica Domnului din Korsun, care ulterior a intrat în patrimoniul Fondului Culturii din Moscova.

Am și restaurat multe icoane.

Îmi dau seama cât de veche este o icoană, după modul în care este mâncată de carii, după vechimea lemnului și după lucrătura icoanei, care se ia după meșterul care a făcut-o. Când mă uit la o icoană eu știu dacă a fost un meșter de categoria I, a II-a sau a III-a”, a mai povestit meșterul Serghei Mitre.

Pictorul Serghei Mitre a realizat și icoane cu har

De-a lungul timpului, meșterul iconar Serghei Mitre i-a învățat pe mai mulți tineri să picteze icoane. Mai mult decât atât, în urmă cu câțiva ani a organizat tabere de creație la Piatra Neamț, la Slava Rusă și la Slava Cercheză. Astfel, din 12-13 elevi, 2-3, care sunt mai talentați, au continuat să picteze.

povestea-iconarului-din-dobrogea

”Când pictam bisericile aveam ucenici, aveam ajutoare, dar proiectam chiar și schela din lemn singur.

Și încă ceva, la noi, icoanele reprezintă diferiți sfinți care te ajută. De exemplu, dacă n-ai copii și îți dorești un copil, îți faci icoană cu un anumit sfânt.

povestea-pictorului-de-icoane-din-dobrogea

A venit odată o doamnă care își dorea un copil și m-a rugat să-i fac o icoană. Eu i-am spus așa: eu cât timp fac icoana pentru dumneata, voi ține post și în același timp vă rog să procedați la fel și dumneavoastră. În timp ce fac eu icoana, să postiți și să vă abțineți de la unele și altele.

Am pictat icoana, am dat-o și după câteva luni mi-au spus că s-a împlinit dorința lor și au avut un băiat, după care au făcut și o fată. Este o întâmplare reală”, a precizat pentru Discover Dobrogea, iconarul Serghei Mitre.

povestea-iconarului-din-dobrogea

Pictorul Serghei Mitre a mai spus că sfinții pe care i-a pictat cel mai des, sunt Maica Domnului, Sf. Nicolae, Sf. Paisie, Isus Hristos și Maica Domnului care ajută femeile să nască, Feodorovskaia.

Pe lângă activitatea iconografică, pictorul Serghei Mitre a avut și o serie de expoziții de tablouri și icoane.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest