fbpx
Plajele extinse sunt modificate de fenomenele hidrodinamice, de la o zi la alta, până ajung la un echilibru

februarie 24, 2024

plajele-extinse-de-pe-litoralul-romanesc-curenti-marini-seopmmm-oceanic-club

Plajele extinse în cadrul proiectelor de reducere a eroziunii costiere pe litoralul românesc, sunt modelate zilnic de vânturi, de curenții marini și de valuri, afirmă specialiștii de la S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club. 23 de hectare noi de plajă vor fi date în folosință în acest sezon estival, în sudul litoralului și mulți localnici și turiști se întreabă dacă lărgirea plajelor și noile diguri construite vor duce la schimbarea curenților în aceste zone, cu atât mai mult cu cât, în ultimele veri a crescut numărul incidentelor, în special când erau valuri mari.

Pe plajele extinse de pe litoralul românesc au loc fenomene care schimbă structura țărmului

”Vă putem spune că rocile sedimentare, așa cum sunt nisipurile sau mâlul sunt fluide, iar atunci când a început proiectul de lărgire a plajelor, acestea au trebuit aduse din zonele de adânc și depuse la mal într-o cantitate mai mare, sub forma unor movile, până ce acesta se întind și se compactează sub propria greutate pentru a fi rezistente la acțiunea erozivă a valurilor. 

Dacă nu se proceda așa, marea ar fi spălat foarte repede cantitățile mari de nisip aduse din larg cu eforturi semnificative. 

Astfel, în prima fază se produce o pantă accentuată și au loc fenomene hidrodinamice care generează structuri de relief efemere (văi, șanțuri, movile submerse, etc), până la stabilizarea rocilor sedimentare, adică până când acestea ajung la un echilibru.

Legile fizicii ne spun că orice fluid va avea tendința să ocupe o cât mai mare parte din suprafața care îi este pusă la dispoziție, împins fiind de gravitație și, în cazul de față, de o serie de alte forțe cum sunt vânturile, curenții marini și valurile.

În felul acesta a rezultat de-a lungul întregii regiuni acoperite de noile mase de nisip, un șanț care în timp se va acoperi și în unele locuri va migra către larg sau către țărm. 

De aceea, de foarte multe ori, schimbările pot avea loc chiar și de pe o zi pe alta, dacă între timp a avut loc o furtună sau vântul ori valurile și-au schimbat direcția.

Fundul marin în imediata vecinătate a liniei țărmului va avea o dinamică foarte amplă în primă fază și practic avem de a face cu un fund marin nou, aproape în fiecare zi.

Este imposibil să marchezi în fiecare zi toate gropile care pot apărea astăzi și dispărea în zilele următoare. 

Atenția trebuie să fie sporită, iar dacă balizele limită pentru zona de îmbăiere au fost mutate foarte aproape de țărm, înseamnă că există o motivație foarte serioasă.

În general, accidentele se produc atunci când semnalizările de siguranță nu sunt respectate”, afirmă Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin la S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Mamaia Nord – relaxare și distracție la superlativ

Mamaia Nord – relaxare și distracție la superlativ

Mamaia Nord este cea mai nouă stațiune de pe litoralului românesc, renumită pentru plajele sale acoperite de nisip fin și mângâiate de valurile Mării Negre. Cu o varietate de atracții și facilități, Mamaia Nord este alegerea perfectă pentru o vacanță de neuitat,...

Pin It on Pinterest