După aproape 5 ani de la depunerea documentelor, România a obținut recunoașterea europeană cu Indicație Geografică Protejată, pentru produsul ”Plăcinta dobrogeană”. Astfel, plăcinta dobrogeană se alătură altor 10 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european, 4 dintre ele fiind din județul Tulcea.
Plăcinta dobrogeană, un preparat pe care îl făceau bunicile și străbunicile noastre
Dovezile istorice privind vechimea și notorietatea produsului sunt transmise prin izvoare orale culese și transcrise în reviste, cărți, pentru a fi păstrate în timp pentru generațiile viitoare.
Astfel, din spusele dobrogenilor reiese că plăcinta are o vechime de peste un secol și jumătate ”…știu rețeta de la bunica. Dacă trăia, avea acum peste 120 de ani…”
Prin tradiție, plăcinta dobrogeană poartă cu ea o serie de rigori și amănunte, care se transmit din generație în generație. Tradiția consumări produsului ”Plăcintă dobrogeană” în timpul sărbătorilor: ”lăsata secului”, la botez, la nuntă, de Anul Nou, se menține în întreaga zonă a Dobrogei.
O plăcintă delicioasă, cu multe ouă, brânză și iaurt
Preparatul ”Plăcintă dobrogeană” este un produs obținut din foi umplute cu brânză telemea sărată, amestecată cu ouă și caș. Foile se obțin prin întinderea și tragerea aluatului, apoi sunt umplute, rulate, încrețite și așezate în formă de spirală în tăvi rotunde. Gustul este sărat, dat de amestecul de brânză telemea, caș, ou și iaurt, coapte împreună cu foile din aluat nedospit.
Produsul ”Plăcintă dobrogeană” are o consistență moale, fragedă, datorită amestecului de iaurt și ou turnate deasupra, față de alte produse de același tip care au o consistență crocantă cu suprafața ușor casantă. Aromele de brânză coaptă, aluat copt și ou sunt foarte marcante și predomină.
Arealul geografic în care se produce această plăcintă este constituit din județele Tulcea și Constanța, regiune recunoscută sub denumirea de Dobrogea.
Plăcinta dobrogeană se numește astfel, deoarece a preluat numele zonei geografice Dobrogea, pentru a putea fi diferențiată față de alte produse similare, precum și pentru a o identifica atunci când este comercializată în restul țării sau în străinătate.
Județul Tulcea are 4 produse recunoscute, protejate și înregistrate la nivel European
Pe lângă plăcinta dobrogeană, pentru care a fost obținută protecția Indicației Geografice Protejate, de către Asociația Tradițional Moesis cu sediul în localitatea Greci, Județul Tulcea, alte 3 preparate tradiționale din Dobrogea au fost atestate de-a lungul timpului.
Este vorba despre Scrumbia afumată de Dunăre, care a fost înregistrată în anul 2018, Salata cu icre de știucă de Tulcea, înregistrată în 2021 și Salata tradițională cu icre de crap, toate produse în județul Tulcea.
Și producătorii de vinuri din Dobrogea: Vinars Murfatlar, Colinele Dobrogei, Terasele Dunării, Murfatlar, Babadag și Sarica Niculițel au obținut recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată, încă din anii 2005-2007.
Fotografia de copertă este preluată de pe pagina de Facebook Moesis by Angelo
Sunt din Constanta
Pamantul Dobrogei este un pamantĺ insorit plin de o taina calda ,darnic , cu ape pline de pesti minunati cu vii binecuvintate si oameni harnici.