fbpx
omd-mamaia-constanta
Peștera Limanu, legendarul ”oraș” subteran despre care s-au scris povestiri istorice cu daci și romani

aprilie 2, 2023

pestera-limanu-mangalia-cea-mai-lunga-si-ramificata-pestera-din-dobrogea

Peștera Limanu, numită şi Caraciocola sau La Icoane, are o lungime de aproximativ 4.000 metri, fiind cea mai lungă și mai spectaculoasă peșteră din Dobrogea. Se spune că această peșteră ar putea fi Keiris, locul în care dacii s-au refugiat din calea romanilor, după moartea lui Burebista.

Peștera Limanu, un labirint cu galerii ramificate

Localizată nu departe de orașul Mangalia, în Dobrogea de Sud, Limanu este o peşteră freatică dezvoltată în calcare stratificate orizontal.

pestera-limanu-dobrogea-mangalia

”Straturile orizontale au fost fragmentate de un sistem regulat de fisuri verticale. Când placa de calcar sarmaţian s-a scufundat sub nivelul freatic, apele au pătruns în lungul planelor rectilinii de discontinuitate din rocă şi le-au dizolvat, lăsând în urmă o reţea labirintică cu distribuţie rectangulară formată din galerii cu secţiuni dreptunghiulare surprinzător de regulate.

pestera-limanu-mangalia-dobrogea-galerii

Unii cercetători consideră că cel puţin o parte din galerii au fost în întregime săpate de om, în multe locuri fiind evidentă dăltuirea pereţilor.

pestera-limanu-mangalia-dobrogea

Este o peșteră labirintică deosebit de întortocheată, cu o ramificație amețitoare a galeriilor, asemeni unei trame stradale dintr-un oraș antic, nesistematizat, dezvoltat haotic”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Marius Lungu, conf. univ. dr. la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, din cadrul Universității Ovidius Constanța.

Peștera Limanu este cea mai spectaculoasă din Dobrogea

Cunoscută datorită faunei bogate și a poveștilor misterioase care o înconjoară, Peștera Limanu, situată la aproape 5 kilometri de Mangalia, este cea mai spectaculoasă din Dobrogea.

pestera-limanu-mangalia-dobrogea-cea-mai-spectaculoasa-pestera-din-dobrogea

”Legenda spune că pe vremea geto-dacilor, localnicii se refugiau în peșteră, unde își ascundeau lucrurile pe care le prețuiau, pentru a le feri de dușmani.

De altfel, peștera ce a fost menționată de istoricul grec Dio Cassius ca fiind o peșteră “teribil de întortocheată”, în care, din calea “expediției militare” romane (29-28 îen) s-au ascuns dacii, cu vite cu tot.

Cu toate acestea, romanii au găsit toate intrările, atât cele naturale cât și cele săpate, înfometându-i și supunându-i. De aici și impresia unui oraș subteran.

pestera-limanu-galerii-rectangulare-dobrogea

Aspectul unor galerii, care au secțiune rectangulară, foarte regulată, pare că au fost cioplite de om. Unele sectoare de galerie chiar au fost cioplite de oameni și aici se văd urme de dăltuire, iar pentru a nu risca prăbușirea bolților, au fost clădite ziduri și pilieri de sprijin, din dale de calcar.

pestera-limanu-mangalia-dobrogea

În rest este o morfologie specifică peșterilor cu stratificație orizontală, dezvoltate de calcare sarmațiene, sub formă de structuri tabulare”, am mai aflat de la conf. univ. dr. Marius Lungu.

O peșteră fără stalactite și stalagmite, dar interesantă din punct de vedere speologic

Peştera Limanu este complet lipsită de stalactite şi stalagmite, care dau farmec altor peşteri. Acest fapt se explică prin absenţa infiltraţiilor de apă de la suprafaţă, Dobrogea fiind un teritoriu arid, cu mare deficit de precipitații.

pestera-limanu-magalia-cea-mai-spectaculoasa-pestera-din-dobrogea

”Într-un sector ușor accesibil s-au descoperit ceramică elenistică și opaițe, care indică faptul că locuitorii de la Callatis, în urmă cu aproape două milenii, ciopliseră aici altare unde veneau poate să se închine zeului Mithras. Este clar însă, că, odată cu răspândirea creștinismului în secolul al X-lea, s-a încercat transformarea Peșterii Limanu în lăcaș de cult.

pestera-limanu-mangalia-dobrogea

Peştera este interesantă din punct de vedere biospeologic. Există o faună de nevertebrate bogată a cărei principală sursă de hrană o constituie acumulările de guano de la coloniile de lilieci care se adăpostesc în peşteră mai ales iarna.

pestera-limanu-mangalia-galerii-ramificare-pestera-lunga-dobrogea

În afară de lilieci, în peşteră pot fi întâlnite întâmplător şi alte vertebrate: şerpi, broaşte ţestoase, vulpi, dihori”, a precizat pentru Discover Dobrogea, Marius Lungu, conf. univ. dr. la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, din cadrul Universității Ovidius Constanța.

10 Comentarii

  1. Dănut Stan

    Sunt foarte importante informațiile pe care le postați.
    Vă mulțumesc pentru accept!

    Răspuns
  2. sinel Tudosie

    Am pătruns printr-o intrare aflată în apropierea șantierului naval din Mangalia, despăre care se presupunea că avea legătură cu peștera respectivă. Eram patru soldați, ne-am întors după o oră fiindcă erau foarte multe galerii. Culmea este că la ieșire (intrasem pe la ora 15) la unitatea noastră se făcea apelul de seară (ora 19). Niciodată nu mi-am explicat acest mister. Desigur, nu am mai întrat ulterior deoarece comandantul ordonase închiderea intrării cu o poartă de scânduri.

    Răspuns
    • Auris Luca

      Foarte ciudat! Este o peșteră în care mulți s-au rătăcit, de aceea nu este indicat să intrăm fără un ghid.Mulțumesc pentru informații!

      Răspuns
  3. Victor Petre

    Mulțumesc pentru informațiile interesante! Vă rog frumos să-mi spuneți dacă peștera este deschisă publicului.

    Răspuns
    • Auris Luca

      Cu multă plăcere! Da, se poate intra în peșteră, dar ideal ar fi să mergeți cu un localnic care o cunoaște, pentru că are un labirint de galerii și sunt șanse mari să vă rătăciți.

      Răspuns
    • Niculae Albu

      Este deschisă

      Răspuns
  4. Tăbăcaru V.

    Facem dese excursii in jurul baltii Limanu (foarte relaxant
    si revigorant), in orice anotimp, si doar la revenirea in Limanu (pentru bus) poposim la intrarea pesterii Limanu.
    De ce ?! Pentru ca …
    1. cu greu am identificat-o prima data … la sediul primăriei Limanu nici un poster de prezentare, la ultima statie de bus/la ieșirea din sat/la sosea/pe poteca spre balta pe sub linia electrica … nici un indicator! practic, am trecut pe langa ea si am coborât la balta, scrutand apoi versantul după o intrare … noroc de niste pescari care ne-au indrumat pe valea spre sat, in stanga soselei, la marginea paduricii, pe culme … asa am gasit-o.
    2. la intrare nu exista nici o placa/inscripție cu istoric/prezentare/atentionari (mai ales!) etc… nimic! noroc de google ca afli ceva despre ea!
    despre ce turism vorbim ?!
    3. am patruns in ea doar cativa zeci de metri, cu lanterna, am speriat si ne- a speriat un liliac si out ! gata cu pestera!

    Oricum este recomandat (doar pe net!) sa nu te aventurezi in ea fara un ghid, fara un echipament adecvat (casca, funie lunga pentru ghidare spre inapoi, lumina etc.), dar in zona si chiar la intrare nu este promovata ca o „atractie” pentru turism !

    Răspuns
    • Auris Luca

      Peștera nu este promovată și semnalată pentru că nu-i amenajată. În plus, este foarte ramificată și te poți pierde ci ușurință în ea, de aceea, probabil, este mai bine să rămână așa, mai ascunsă.

      Răspuns
  5. Tăbăcaru V.

    Ba … sunt destule site-uri care chiar promovează vizitarea pesterii (vezi : turismistoric, locuridinromania etc.).

    Eu nu subliniam necesitatea vizitarii acestei pesteri (si-apoi, de unde un ghid local, de unde echipament adecvat?! ), ci subliniam necesitatea semnalarii ei ca pestera prin pozitionare si prezentare la fata locului (la sediul primăriei, la intrare etc.), cu avertizarile de rigoare!, lucruri ce ar trebui făcute de primaria locala, de directia de cultura/turism a județului etc.

    SI in alte tari sunt asemenea puncte turistice „dificile”, dar sunt bine marcate ca sa le identifici in teren, iar in apropiera lor este intotdeauna (dar intotdeauna!) un panou cu prezentarea obiectivului si cu atentionari sau interdicții de vizitare !
    Placat ca la noi nu se practica !

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest