fbpx
Mamaia Constanta
Păsările flamingo se află în județul Constanța, chiar și în luna ianuarie

ianuarie 18, 2023

pasarile-flamingo-se-afla-in-aceasta-iarna-in-luna-ianuarie-pe-un-lac-din-judetul-constanta

Iarna aceasta este atât de blândă, încât, chiar și păsările flamingo poposesc în Dobrogea. 15 flamingo, majoritatea juvenili am fotografiat pe unul dintre lacurile din județul Constanța. Juvenilii au ieșit din ouă anul trecut și le place mult să zboare și să exploreze.

Păsările flamingo poposesc în județul Constanța, în această perioadă

Pe un lac din județul Constanța am observat și fotografiat, 15 flamingo, mulți dintre ei juvenili. Este puțin probabil ca ei să ierneze în România, însă, interesant e faptul că încep să vină și în sezonul rece, nu doar vara și toamna.

pasarile-flamingo-se-afla-pe-un-lac-din-judetul-constanta-in-aceasta-iarna-in-luna-ianuarie-2023

”Juvenilii din specia flamingo sunt foarte plimbăreți și predispuși la mișcări neregulate de nomazi, uneori, ca răspuns la schimbările nivelului apei.

Probabil, au văzut că este vremea frumoasă și au făcut un zbor de câteva ore, astfel că au ajuns în județul Constanța. Dacă vine frigul și îngheață apa, ei vor pleca în zone mai calde, nu rămân aici”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Mihai Baciu, ornitolog și fotograf de păsări.

Păsările flamingo sunt independente după câteva luni de viață

Cei 15 flamingo juvenili observați zilele acestea pe un lac din județul Constanța sunt deja independenți. Juvenililor le place să hoinărească și reușesc să se descurce singuri după câteva luni de viață.

pasarile-flamingo-se-afla-in-plina-iarna-in-luna-ianuarie-in-judetul-constanta

Din momentul în care reușesc să se hrănească singuri, flamingo juvenili sunt autonomi și își găsesc singuri mâncarea pe malul lacurilor salmastre.

Le plac moluștele, larvele de insecte acvatice, peștii mici, dar nu fac mofturi nici la insectele tereste adulte, semințele ieburilor de mlașnină, alge sau frunze în descompunere.

Păsările flamingo ating maturitatea sexuală în jurul vârstei de 5 ani, însă perioada de reproducere poate varia în funcție de locație și climă.

Cum să observăm păsările, fără să le stresăm

Cel mai important lucru, atunci când mergem să observăm păsările, este să păstrăm o distanță de siguranță. Ele ne percep ca pe niște prădători și le speriem, astfel că trebuie să stăm cât mai departe de ele. În caz contrar, păsările își pot părăsi cuibul și ouăle și astfel pierderea este foarte mare, situație care s-a întâmplat de foarte multe ori, inclusiv în Delta Dunării.

pasarile-flamingo-iarna-in-judetul-constanta-ianuarie-2023

Oamenii trebuie să cunoască niște reguli, pentru a se putea apropia să facă observații. A fost o debandadă totală și o lipsă de comunicare când au ajuns la noi păsările flamingo, însă mare parte din vină o au și fotografii, care merg cât mai aproape de ele și le alungă, până când vor pleca de tot, pentru că își dau seama că nu este o zonă de stat.

Dacă la 1000 de metri stă un om, nu este o problemă pentru ele, dar dacă se adună 30-40 de oameni, atunci situația le deranjează, mai ales dacă acele persoane sunt îmbrăcate în toate culorile, iar stresul pentru flamingo devine destul de mare.

Când mergem să observăm păsările, este bine să purtăm haine în culori care să fie cât mai camuflabile.

Dar cel mai important este să mergem cu un binoclu sau cu o lunetă, nu să ne ducem să le vedem cu ochiul liber, pentru că vom dori să ne apropiem foarte mult pentru a le observa și astfel le gonim, pentru că păsările, dacă nu se simt în siguranță, vor pleca.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest