fbpx
Păsările flamingo au devenit, deja, o prezență obișnuită în Dobrogea

martie 13, 2024

pasari-flamingo-in-dobrogea

Mai multe păsări flamingo poposesc, zilele acestea, pe Lacul Techirghiol din județul Constanța. Dobrogea a devenit un loc preferat de exoticele înaripate, fiind al treilea an consecutiv în care acestea ajung în frumoasa regiune.

Lacurile din Dobrogea oferă mediul perfect pentru păsările flamingo

În Dobrogea, există numeroase lacuri care nu au apa adâncă, iar păsările flamingo găsesc în acestea suficientă hrană. Dacă au parte de liniște și nu sunt deranjate de prezența oamenilor, ele au condiții bune pentru cuibărit.

În anii precedenți, zeci de exemplare de păsări flamingo au poposit vreme îndelungată pe lacurile din județele Constanța și Tulcea.

pasarile-flamingo-in-dobrogea

”Juvenilii din specia flamingo sunt foarte plimbăreți și predispuși la mișcări neregulate de nomazi, uneori, ca răspuns la schimbările nivelului apei. Probabil, au văzut că este vremea frumoasă și au făcut un zbor de câteva ore, astfel că au ajuns în județul Constanța”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Mihai Baciu, ornitolog și fotograf de păsări.

pasarile-flamingo-au-cuibarit-in-dobrogea

Din momentul în care reușesc să se hrănească singuri, flamingo juvenili sunt autonomi și își găsesc singuri mâncarea pe malul lacurilor salmastre. Le plac moluștele, larvele de insecte acvatice, peștii mici, dar nu fac mofturi nici la insectele tereste adulte, semințele ieburilor de mlașnină, alge sau frunze în descompunere.

colonie-de-pasari-flamingo-in-judetul-constanta-2021

Păsările flamingo ating maturitatea sexuală în jurul vârstei de 5 ani, însă perioada de reproducere poate varia în funcție de locație și climă. Aceste înaripate sunt o specie gregară, care are roluri foarte bine stabilite. Când unii mănâncă, alții păzesc colonia, iar dacă sesizează vreun pericol, cei care stau de pază dau alarma. Inclusiv când au pui, păsările flamingo fac cu schimbul la clocitul ouălor.

”Dacă ele cuibăresc în zonă, puii pot reveni aici, deoarece ei au repere naturale și se întorc acolo unde s-au născut.

În Dobrogea, păsările flamingo ar avea condiții bune pentru cuibărit, lacurile au apa mică, sunt foarte întinse și asigură hrană pe tot parcursul anului. Deranjul poate fi unul din factorii pentru care încă nu au ales să cuibărească în Dobrogea, păsările preferând lagunele marine din Ucraina”, a precizat pentru Discover Dobrogea, Cornel Cotorogea, fotograf pasionat de ornitologie.

Fotografiile din acest articol au fost realizate de Cornel Cotorogea, pasionat de ornitologie și fotografie de natură.

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Mamaia Nord – relaxare și distracție la superlativ

Mamaia Nord – relaxare și distracție la superlativ

Mamaia Nord este cea mai nouă stațiune de pe litoralului românesc, renumită pentru plajele sale acoperite de nisip fin și mângâiate de valurile Mării Negre. Cu o varietate de atracții și facilități, Mamaia Nord este alegerea perfectă pentru o vacanță de neuitat,...

Pin It on Pinterest