fbpx
Păsările din Delta Dunării cuibăresc în liniște în această primăvară

aprilie 1, 2020

Pelicani creti

2020 este primul an, după foarte, foarte mult timp, în care nu ne putem plimba în parcuri, în păduri sau în Delta Dunării, pentru a observa păsările cum cuibăresc primăvara. Totuși, putem privi cerul pentru a urmări înaripatele și de la fereastră în această perioadă, în care virusul COVID-19 ne ține izolați în case. Astăzi este Ziua Internațională a Păsărilor, un eveniment marcat în cadrul programului UNESCO intitulat ”Omul și biosfera”. Putem învăța de la păsări să cântăm și să ne bucurăm, chiar dacă nu ne este permis să mergem în mediul lor natural.

Păsările din Delta Dunării cuibăresc în liniște anul acesta

Cele peste 360 de specii de păsări înregistrate în Delta Dunării cuibăresc în această perioadă în liniște. Poate că este un lucru bun, deși, pe de altă parte, turismul în regiune are foarte mult de suferit. În zona Deltei Dunării își găsesc loc de popas major foarte multe specii rare.

delta-dunarii-pasarile-cuibaresc-linistite-in-2020Aici există cea mai mare colonie europeană de pelicani comuni aflată în partea de nord a deltei, cele mai importante colonii de pelican creț aflate în complexul Razim- Sinoe, dar și cele mai mari populații cuibăritoare de cormoran mic din Europa.

Pandemia de COVID-19 oferă mediului o gură de aer curat

Pandemia de coronavirus care afectează tot globul în această perioadă are o influență pozitivă asupra mediului. În situația în care activitatea industrială este redusă semnificativ din cauza indisponibilizării muncitorilor, iar circulația mașinilor este foarte limitată, planeta primește o gură de aer proaspăt, care ar putea să aibă un efect important în lupta împotriva schimbărilor climatice. Este prima oară când vedem o scădere atât de consistentă pe o arie atât de mare a poluării spun specialiștii, care precizează că emisiile de dioxid de carbon produse prin arderea combustibililor fosili, au scăzut și ele semnificativ.

Coloniile de pelicani creți sunt monitorizate

Odată cu începerea perioadei de cuibărit, reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării au demarat acțiunile de monitorizare a coloniilor de păsări, coloniile de pelican creț fiind vizate zilele acestea.

delta-dunarii-pasarile-cuibaresc-linistite-in-2020Pelicanul creț este o specie periclitată la nivel mondial, fiind inclusă în categoria „Vulnerabil” pe Lista Roșie IUCN. Cu o anvergură care depășește 3 metri și o greutate de peste 10 kilograme, pelicanul creț este una dintre cele mai impresionante păsări ale Europei.

Pelican cretÎn România pelicanul creț cuibărește în șase colonii în Delta Dunării și Complexul lagunar Razim- Sinoe, populația fiind estimată la aproximativ 650 de perechi cuibăritoare în anul 2018. Coloniile sunt amplasate pe insule sau pe plauri. Ouăle, între 2-3, rareori ajungând la 5, sunt depuse între lunile martie și iulie, potrivit reprezentanților ARBDD.

Berzele, simbolul stabilității

Dacă nu știați, vă spunem noi că berzele au un GPS perfect funcțional și știu exact cum să se întoarcă la cuib.

BerzeTocmai din acest motiv, încă din antichitate, barza este recunoscută ca fiind un simbol al stabilității. Ele sunt păsări inteligente și în fiecare an se întorc exact în locul în care au cuibărit în anul precedent. Această specie este foarte fidelă locației în care a cuibărit și îi este devotată partenerului, pe care nu îl părăsește niciodată, astfel că barza știe exact unde să vină și ce să facă.

De la păsări putem învăța să ne bucurăm de primăvară

Avem foarte multe lucruri de învățat de la păsări. Puii de corb, de exemplu, când îmbătrânesc părinții lor, îi ajută și îi hrănesc.

GraurDe asemenea, putem învăța de la un banal și simplu pițigoi albastru, cât de important este să miroasă frumos în casa noastră. Pițigoii albaștri duc levănțică și mentă în cuiburi, pe care le fac cu astfel de ierburi aromatice, pentru a mirosi cât mai frumos. În plus, pe ei îi scutesc de prezența paraziților de pe corp.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Maslenița, sărbătoarea primăverii, la rușii lipoveni din Dobrogea

Maslenița, sărbătoarea primăverii, la rușii lipoveni din Dobrogea

Masleniţa este sărbătoarea în cadrul căreia, rușii lipoveni celebrează Soarele și venirea primăverii. Denumită și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă, Maslenița are loc în ultima săptămână înaintea intrării în Postul Paştelui. Fiind o sărbătoare emblematică pentru...

Pin It on Pinterest