fbpx
SEAS 2024
”Păpuși pentru copii mici și mari – din colecția personală a Laviniei”, o expoziție inedită la Muzeul de Istorie Constanța

mai 25, 2023

papusi-pentru-copii-mici-si-mari-expozitie-lavinia-dumitrascu-colectie-personala-muzeul-de-istorie-constanta-ziua-copilului

Aproximativ 80 de păpuși, majoritatea din porțelan, din colecția personală a muzeografului Lavinia Dumitrașcu, vor fi prezentate publicului, în cadrul expoziției ”Păpuși pentru copii mici și mari”. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 29 mai, de la ora 11.00, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

”Păpuși pentru copii mici și mari – din colecția personală a Laviniei”, un cadou oferit constănțenilor

Peste 90% dintre păpușile care vor fi expuse în cadrul expoziției sunt din porțelan. Muzeograful Lavinia Dumitrașcu a precizat pentru Discover Dobrogea, că niciuna dintre păpușile care vor fi expuse nu este de când era copil. Ea a început să le strângă în urmă cu 4 ani, când a primit în dar un exemplar din porțelan. Ulterior, a început să cumpere păpuși deosebite și cu povești și chiar a primit foarte multe de la prietenii care au aflat despre noua ei pasiune. Mai mult decât atât, când are musafiri, chiar și copii, Lavinia Dumitrașcu nu îi lasă pe aceștia să atingă păpușile și le spune că acestea sunt exponate, la fel ca la muzeu, astfel că trebuie doar privite.

Din colecție fac parte păpuși în costume populare, care plâng, se roagă sau care sunt îmbrăcate în mirese. ”O altă păpușă care mi-e foarte dragă, seamănă cu mama mea, care era jumătate ucraineancă și arată exact cum era mama în tinerețe”, a precizat Lavinia Dumitrașcu.

Cea mai veche păpușă din expoziție are aproape 100 de ani și este din porțelan. Am primit-o de la o fostă studentă a tatălui meu, care mi-a spus că jucăria are un picior rupt, deoarece, pe vremuri, fetița căreia îi aparținea, s-a supărat că nu poate spăla jucăria și a trântit-o.

Expoziția ”Păpuși pentru copii mici și mari – din colecția personală a Laviniei” este un cadou oferit copiilor și celor care păstrează o frântură din sufletul de copil. De asemenea, este un mod de a le mulțumi celor mici pentru că ne ajută să mergem mai departe cu zâmbetul pe buze și cu bucuria de a oferi oamenilor din sufletul nostru.

Expoziția va fi deschisă publicului între 29 mai – 28 iunie 2023 și este realizată de muzeograful Lavinia Dumitrașcu, în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Fotografia este preluată de pe site-ul radioconstanta.ro

1 Comentariu

 1. Madalina Putineanu

  Buna ziua, Buna ziua,
  Sunt Madalina, va scriu din partea Social Moms. Activitatea noastra principala este aceea de a organiza evenimente pentru parinti si copii, cu un continut de calitate, educative si distractive.
  Gasiti mai multe despre noi aici: https://www.facebook.com/socialmoms.ro

  Pe 1 iulie,, organizam in Mamaia, pe plaja de la Bavaria Blu, Festivalul Castelelor de nisip, un eveniment plin de jocuri, distractie, muzica, ateliere si voie buna😊
  As vrea pe aceasta cale sa invit toti parintii cu copii la acest eveniment cu acces GRATUIT.

  Iata aici pagina de eveniment: https://www.facebook.com/events/986835339001667

  Ca momente pe scena, iata ce pregatim:
  – Alina Sorescu si Picii ei vor canta
  – Trupa de Circ Belucii ne vor anima cu multe momente distractive
  – Teatru pentru copii
  – Trupa de animatori
  – Demonstratii sportive
  – etc
  De asemenea, familiile se pot inscrie la concursul nostru de construit castele pe plaja, unde oferim premii pentru toti particiantii.

  Daca suntei deschisi, as putea sa va transmit un comunicat de presa pentru a fi publicat pe site-ul Dvs.
  Multumesc! Zi buna!

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest