Primăvara aceasta este prima din viața noastră, în care, din cauza pandemiei de COVID-19 nu ne-am putut bucura de natură. Este frustrant, știm. Tocmai de aceea, Discover Dobrogea și-a propus să îți arate cum se îmbracă în verde Rezervația Naturală Pădurea Hagieni din județul Constanța și să îți ofere, atât cât se poate, o gură de aer curat.
Ne-am plimbat pe poteci printre arbori îmbrățișați de liane și iederă, am ascultat tot drumul cântecul păsărilor, care ne-au ținut companie ca niște gazde primitoare, iar broaștele țestoase dobrogene ne ieșeau în cale și ne îndemnau să le fotografiem. Vis!
Pădurea Hagieni, insula verde din stepa dobrogeană
Puțini constănțeni sau turiști au ajuns în Pădurea Hagieni. Nici nu ar fi de mirare, pentru că această oază de verdeață nu este suficient promovată, nu am văzut panouri indicatoare care să te ghideze spre ea, iar drumul spre rezervație este pietruit și mai greu accesibil. Nu este însă imposibil să ajungi în pădure, dacă ți-ai propus acest lucru.
Rezervația Naturală Pădurea Hagieni este situată în partea sud-estică a Podișului Dobrogei de Sud, la o distanță de aproximativ 10 kilometri de orașul Mangalia. Mărginită de localitățile Albești, Hagieni și Limanu, pădurea se întinde pe o suprafață de 586 de hectare, din care, pe 395 de hectare este rezervația propriu-zisă.
Explozie de primăvară în Pădurea Hagieni
Rezervația este frumoasă în orice anotimp, dar primăvara, când natura renaște, Pădurea Hagieni este spectaculoasă, a declarat pentru Discover Dobrogea șeful Direcției Silvice Constanța, Valentin Neagu.
Am mers să vedem cu ochii noștri și ne-am convins că are dreptate. Am respirat aer verde și ne-am crezut la munte, pentru câteva ore. Natura miroase mai frumos decât orice parfum, iar florile de păducel, bujor, liliac sau vișin sălbatic ne-au încântat cu aroma lor pe parcursul drumeției.
Bujorul de stepă și bujorul dobrogean, specii protejate
Dacă la începutul lunii martie Pădurea Hagieni este plină de ghiocei, brândușe, stânjenei și toporași, în aprilie bujorii sunt cei care colorează rezervația.
Am aflat de la pădurarul Emil Irimia, cum putem să îi distingem pe unii, de ceilalți.
Bujorul de stepă are frunze delicate, care se aseamănă cu mărarul, în timp frunzele bujorului dobrogean pot fi confundate cu cele ale leușteanului. O explicație simplă, fără pretenții științifice, dar care, pentru mulți dintre noi este cea mai potrivită.
Pe cele două trasee pe care ne-am plimbat, ne-au încântat privirea bujorii de stepă, care deja încep să se ofilească, însă, în curând vor înflori bujorii dobrogeni, ambele specii fiind protejate. Vara în schimb, delicatele orhidee roz și galbene fac deliciul turiștilor care se încumetă să ajungă în acest loc minunat.
Pădurea Hagieni are două trasee pentru turiști
Rezervația este foarte vastă, însă două trasee sunt foarte accesibile pentru turiști. Primul pe care l-am parcurs a fost spre zona Pănoiu.
Pe drum am admirat păducelul abia înflorit și am observat ramurile de scumpie, care, dacă nu știai, miros a morcov. Nu degeaba se numește scumpie, este o scumpete de arbust, foarte decorativ, iar când înflorește are buchete superbe de flori roz, însă acum abia începe să înverzească.
Pe drumul spre platou ne-am înțepat în acele fine ale paliurusului, numit și ”spinul lui Christos”. Pe platou am avut norocul să admirăm cele două lebede care și-au făcut definitiv mutația în rezervație și se plimbă liniștite, ca la ele acasă, pe ochiurile de apă ale Lacului Pănoiu, prin stufăriș.
Al doilea traseu, care trece prin centrul rezervației este denumit zona Cazane. Acolo sunt pădurile de cărpiniță și de stejar. I se spune așa, pentru că pe acele terenuri sunt trei gropi mai adânci, care seamănă cu niște cazane. Pe lângă stejarii pe care îi știm cu toții, acolo crește și stejarul pufos, care acum începe să înfrunzească.
Structura lui cu multiple ramificații îl face să fie fotogenic, chiar și în această perioadă în care abia intră în vegetație. Vișinii sălbatici pot fi văzuți pe ambele trasee, însă, dacă la vară vei căuta fructe de pădure, nu o să găsești la Hagieni.
Astfel, dacă vrei să te răcorești în timpul drumeției, ar fi bine să ai cu tine o sticlă cu apă și eventual niște fructe. Pe acest traseu am auzit fazanii și am observat gropile, pe marginea cărora este pus ulei ars, pentru ca porcii mistreți din zonă să se poată deparazita. Traseele sunt foarte ușoare, au o înclinație mică și pot fi parcurse atât de copii, cât și de adulți.
În rezervația Hagieni nu se fac grătare și nu se rup florile
Amatorii de grătare la iarbă verde vor fi dezamăgiți dacă ajung în Pădurea Hagieni, pentru că, fiind o rezervație naturală, nu este permisă aprinderea focului.
Un picnic însă, poate fi organizat pe unul dintre covoarele verzi de iarbă, un bun prilej să te odihnești după un drum lung, să asculți păsările și să admiri natura. Nu ajung mulți turiști în rezervație, însă studenții facultăților de Geografie și Științele Naturii studiază frecvent zona. Poate tocmai de aceea pădurea este foarte curată și bine întreținută, fără pet-uri la tot pasul și ambalaje aruncate la voia întâmplării.
Este un loc în care ajung în special iubitorii de natură, persoane care sunt responsabile și protejează mediul natural, ne-a spus șeful Direcției Silvice din Constanța, Valentin Neagu.
Hagieni, rezervație naturală din 1970
Pădurea Hagieni a fost declarată arie protejată, în anul 1970. De-a lungul timpului ea a fost studiată de numeroși botaniști, care au scris despre importanța științifică a rezervației care adăpostește 841 de specii de plante, dar și foarte multe specii de păsări și animale.
Poziția geografică a pădurii, care este situată la intersecția căilor de migrare a florelor pontică, balcanică, mediteraneană, central-europeană, aralo-caspică și iliro-moesiacă, a determinat existența unui amestec de elemente floristice de o mare bogăție și varietate, am aflat de la Șeful Direcției Silvice Constanța, Valentin Neagu. În județul Constanța sunt mai multe rezervații naturale extraordinar de frumoase, despre care unii localnici nici nu au auzit, dar care pot fi vizitate în această perioadă ciudată, în care toată lumea vorbește despre distanțarea fizică.
Specii unice în peisajul românesc, la Hagieni
Rezervația Naturală Pădurea Hagieni adăpostește câteva specii care nu se regăsesc în alte zone ale țării. Cele mai reprezentative sunt pădurile de cărpiniță, păliur, scumpie, iasomie și ciumbriță. Există însă și specii de animale rare care își găsesc adăpostul la Hagieni, printre care broasca țestoasă dobrogeană, vipera cu corn dobrogeană, gușterul și șarpele rău. În incursiunea noastră prin Pădurea Hagieni am întâlnit, din fericire am putea spune, doar gușterul și broasca țestoasă.
În rezervație trăiesc, de asemenea, porci mistreți, fazani, căprioare, vulpi, șacali, iepuri și multe alte specii de animale și păsări. Mulți se tem să meargă prin pădure, pentru a nu se întâlni cu animalele sălbatice și să nu fie mușcați de șerpi.
Pădurarul Emil Erimia, care ne-a însoțit pe cele două trasee în incursiunea noastră ne-a spus că nu este o invazie de animale sălbatice în pădure și nu trebuie să ne fie frică, dar este important să fim atenți pe unde mergem. Viperele, de exemplu, pot fi ocolite, iar dacă nu le călcăm și nu se simt atacate, ele nu ne fac nimic.
Primăvara, natura ne oferă spectacole gratuite în Pădurea Hagieni
Covoarele enorme de iederă care acoperă pământul și trunchiurile copacilor, florile liliacului și cele ale păducelului, bujorii și multe alte plante divers colorate, toate reprezintă în această perioadă o încântare pentru iubitorii de natură care vizitează Pădurea Hagieni.
Intrarea în rezervație este gratuită, astfel că este păcat să nu vizitezi această atracție turistică din județul Constanța, mai ales că acum ai aflat de existența ei.
Deși ne aflăm încă în perioada de izolare, impusă prin ordonanță militară din cauza pandemiei de COVID-19 și mulți au început să numere zilele până când vor putea ieși liberi din casă, fără adeverință sau declarație pe proprie răspundere, nu trebuie să ne facem griji, vom putea observa natura chiar și peste 3 săptămâni. Copacii abia înverzesc, multe specii vor apărea și atunci, pentru că în permanență înflorește câte o plantă sau un copac în pădure, astfel că ne vom putea bucura de frumusețea primăverii și când vom ieși din izolare. O primăvară frumoasă și verde, cu multe drumeții în pădure să aveți!
„In padure nu se fac gratare si nu se rup flori”. Serios? Dar se ucid testoase, cu ATV-urile bogatanilor care vin la plimbare sau vanatoare acolo, nu? Asta nu a observat dl padurar? Nu o mai promovati atat, ca nu avem nevoie sa fie invadata de tot felul de ignoranti care distrug tot in cale. Multumim!