fbpx
Oferte de 1 Mai și Paște în Dobogea de Nord, cu povești și plimbări incluse

martie 10, 2019

Excursii JuriLotca

O lume de vis îți stă la picioare în Dobrogea de Nord, iar ofertele de 1 Mai și de Paște  vin la pachet cu povești, plimbări și mâncăruri delicioase. Dacă alegem să ne petrecem minivacanța în Dobrogea de Nord, putem vedea caii sălbatici, sute de specii de păsări, apă cât cuprinde și peisaje de poveste, care ne taie respirația în orice anotimp. Superlativele sunt insuficiente pentru a descrie raiul revărsat pe pământul dobrogean, iar fotografiile nu reușesc nici pe departe să cuprindă frumusețea locurilor și a sufletelor localnicilor. Pentru că a venit primăvara, au apărut deja nenumărate oferte tentante pentru excursii de Paște sau de 1 Mai în deltă și în Dobrogea de Nord. Deoarece  plimbarea cu caiacul  este o noutate pentru mine și m-a încântat ideea, am ales să vă povestesc astăzi despre pachetele pe care le pun la bătaie băieții de la Clubul de agrement ciclo-nautic JuriLotca, deoarece reprezintă o combinație bine dozată de adrenalină, hrană pentru suflet și distracție.

Dobrogea de Nord, cel mai vechi teritoriu al Europei

Zona continentală a Dobrogei de Nord, cu Podișul Casimcei și foștii munți hercinici, reprezintă cel mai vechi teritoriu al Europei. Văile, treptele, stâncile, relieful carstic, toate la un loc creează peisaje spectaculoase, deoarece, dacă te afli pe malul lagunelor din sudul deltei, ești pe cel mai vechi teritoriu european, situat chiar în fața Deltei Dunării, cel mai nou pământ al Europei.Capul Dolosman JurilovcaComplexul lagunar Razim-Sinoe este situat în partea de sud a Rezervației Biosfera Deltei Dunării și reprezintă 20% din suprafața acesteia. Aici, spectacolul oferit de natură, de vestigiile arheologice și mixul etno-cultural te încântă atât de mult, încât este imposibil să nu îți dorești să mai revii.

JuriLotca, clubul care promovează turismul responsabil

Ghizii de turism Ștefan Constantin și Paul Condrat le oferă turiștilor posibilitatea de a vizita și explora locurile mirifice din jurul lagunei. Ei promovează un turism responsabil, deoarece iubesc natura și nu doresc să afecteze zonele sălbatice. Experiențele pe care ei le oferă turiștilor sunt unice. Îi integrează pe vizitatori în peisaj, îi încurajează să îl simtă, să îl vadă, să îl pipăie și să îl fotografieze pentru a lua amintirile și superbele imagini acasă. Ștefan și Paul nu folosesc mașini, motoare sau bărci de mare viteză, dar preferă bicicletele și caiacele.

Delta Dunarii Ei apelează doar mijloacele tradiționale din lagună, adică lotca cu vela lipovenească, căreia i se spune parus și a dispărut complet din Delta Dunării. Ștefan Constantin mi-a spus că doar ei, cei de la Clubul JuriLotca o mai folosesc. Paul Condrat, lipovean din Jurilovca, a învățat cu mult timp în urmă de la un pescar bătrân să folosească parusul și a devenit expert. În drumeții, Ștefan și Paul își plimbă vizitatorii cu caiacele și spun că doar cu ele pot intra unde nici o barcă nu te poate duce.

Excursii biciclete JuriLotcaCând l-am văzut prima dată pe Ștefan Constantin era prin ianuarie și mergea pe bicicletă. Spune că este singurul mijloc de transport pe care îl preferă pe uscat. Astfel, a ajuns să meargă aproximativ 7000 de kilometri anual cu bicla lui. Pe apă însă, este altă poveste, el merge peste 2000 de km pe sezon în caiac. Turismul responsabil despre care spuneam că îl promovează împreună cu prietenul său Paul Condrat nu este de fațadă, ci un mod de viață.

Jurilovca promovată de doi ghizi îndrăgostiți de localitate

Paul Condrat cunoaște foarte bine zona și este primul care a început să promoveze Jurilovca, atunci când era aproape necunoscută. În urmă cu câțiva ani, erau doar câțiva turiști care mergeau la pescuit sau să își petreacă vacanța la Gura Portiței.

Capul Dolosman JurilovcaÎn rest, era o localitate anonimă, ca aproape toate cele din zona continentală a Deltei Dunării, afirmă ghidul de turism Ștefan Constantin. Acum, ei nu sunt singuri, li s-a alăturat și Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, al cărei scop este de a face cunoscute frumusețile din județul Tulcea, atât în țară, cât și în străinătate.

Cei doi, promovează un gen de turism mai special. Vizitatorii sunt cazați în case vechi, cu acoperiș din stuf, gospodării tradiționale, nemodificate, dar care au confortul pe care orice turist și-l dorește, adică o baie normală și o bucătărie utilată.

Păsările din Laguna Razim-Sinoe îi atrag pe fotografi

320 de specii de păsări sunt inventariate în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Sunt puțini turiștii români care vin în deltă doar pentru a privi păsările. Există însă vizitatori din Olanda, Germania sau Belgia, care vin în deltă doar cu un binoclu și stau toată ziua pe baltă să observe păsările.

Fauna delta si Dobrogea de Nord Fotografii, însă, sunt atrași de multitudinea de specii și vin cu obiective profesionale să le surprindă în timp ce zboară, când se hrănesc sau își apără puii. Sunt foarte mulți străini care încep să vină în zonă încă din martie, doar cu scopul de a fotografia păsările, nu îi interesează altceva, spune ghidul Ștefan Constantin.

Peste 40 de excursii diferite, oferite de JuriLotca

Ofertele pe care le au cei doi la Clubul JuriLotca sunt foarte diversificate. Ei au pornit de la ideea că vor să se muleze pe zonă și să le ofere turiștilor ceea ce rar pot vedea. Traseele lor, nu sunt pentru persoane foarte comode. Turiștii trebuie să dea la padele când se plimbă cu caiacul, dar, Ștefan m-a asigurat că efortul este în limita suportabilității fizice pentru oricine. În general, 10 km poate oricine să ducă, afirmă Ștefan. Portul Jurilovca este punct de plecare și de sosire pentru trasele de caiac.

Excursie biciclete JurilovcaPentru a-i plimba pe vizitatori în zonele sălbatice, frumoase și interesante, care sunt mai îndepărtate, Ștefan și Paul au gândit un alt tip de plimbare. Ei organizează excursii în care folosesc barca și ajung cu turistul acolo unde își propun. Evită astfel, parcurgerea a zeci de kilometri cu bicicleta sau caiacul, care ar fi foarte obositoare. În barcă însă, sunt transportate bicicletele și caiacele pe care le vor folosi ulterior. Ei se plimbă cu bicicleta 5 km pe malul mării. Vizitatorii uită de oboseală când văd peisaje superbe, cai sălbatici și multe păsări. Ei au la dispoziție o zi întreagă să admire natura, flora și fauna, să facă fotografii și să mănânce gustările pregătite de Lăcrămioara, bucătăreasa din satul Vișina, după ale cărei preparate, turiștii se ling pe degete, după cum afirmă Ștefan Constantin.

1 Mai activ sau Paște relaxat, la Jurilovca

Oferta pregătită de Paul Condrat și Ștefan Constantin este foarte tentantă, iar locurile se epuizează repede. Pachetul turistic constă în 5 nopți de cazare, cu toate mesele incluse și cu 4 excursii destul de dificile, spune Ștefan. A ales această variantă, pentru că de 1 Mai vin persoane dornice de aventură, de la multinaționale, care nu se sperie de dificultatea traseelor. Distracția, mâncarea, plimbările și dansul costă 1050 de lei de persoană. Ștefan spune că anul trecut au cumpărat acest pachet 14 polonezi, care au ocupat toate locurile.Flora Delta DunariiPlecarea va fi din Jurilovca, de unde se navigă cu parusul şi se pedalează cu caiacul prin inima deltei și cu biciletele pe malul mării, pentru a descoperi flora și fauna, pe care, dintr-o pensiune, oricât ar fi de frumoasă, nu le puteți observa. Pe pagina de Facebook a clubului veți găsi toate detaliile și ofertele care vă interesează.

Cai salbatici JurilovcaPentru Paște, excursiile vor fi mai puțin solicitante, deoarece lumea merge să se relaxeze. Turiștii vor merge 5-8 km cu caiacul și se vor bucura de trasee captivante și peisaje de vis. În privința mâncărurilor tradiționale de Paște, Ștefan discută cu turiștii și, împreună cu aceștia, stabilește meniul, astfel că nimic nu este lăsat la voia întâmplării.

Scurtă sau lungă, orice excursie ați alege, farmecul oferit de Delta Dunării  și Dobrogea de Nord, nu se compară cu nimic altceva. Cai sălbatici, pelicani creți, plimbări pe plajă, apusuri și răsărituri de poveste, tradiții, mâncare bună și peisaje de vis, toate ne încarcă bateriile și ne hrănesc sufletul.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Galeriile de Artă din Constanța vor redeveni un spațiu de expoziție

Galeriile de Artă din Constanța vor redeveni un spațiu de expoziție

A fost semnat contractul pentru reabilitarea Galeriilor de Artă Constanța, imobil în care artiștii nu și-au mai putut expune lucrările, de peste 7 ani. Galeriile de Artă din Constanța vor fi, în sfârșit, reabilitate Construit în anul 1961, imobilul de pe strada Ștefan...

Pin It on Pinterest