fbpx
omd-mamaia-constanta
”Octogonul confesional” din zona peninsulară, dovada vie a multiculturalității din Constanța

ianuarie 27, 2023

octogonul-confesional-constanta-zona-peninsulara-multiculturalitate

”Octogonul confesional” din zona peninsulară a Constanței se întinde pe o suprafață de aproximativ un kilometru pătrat. Este vorba despre 8 biserici ale mai multor confesiuni religioase, un spațiu unic în România și o dovadă a conviețuirii oamenilor din etnii diferite, unde întâlnim lăcașuri de cult musulmane, ortodoxe, catolice și mozaice, fiecare cu propriile povești.

Biserica Greacă Metamorphosis, cel mai vechi lăcaș de cult din ”Octogonul confesional”

Biserica Greacă Metamorphosis este cel mai vechi lăcaș de cult din perioada modernă a Constanței. Edificiul a fost ridicat în perioada Imperiului Otoman, după ce, Comunitatea Elenă de la acea vreme a obținut firman de la sultanul Abdul Aziz. Acesta a acordat permisiunea construirii unei biserici, cu condiția ca turnurile să nu fie mai înalte decât minaretele moscheilor din Constanța, motiv pentru care biserica nu are turle. Turnul clopotniță a fost construit mult mai târziu.

biserica-greacă-din-constanta-metamorfosis

Biserica Greacă a fost ridicată între 1862-1868, prin contribuţiile și donaţiile etnicilor greci din Constanţa şi din alte localităţi din țară, precum şi a grecilor din întreaga Europă.

Lăcașul de cult aflat în zona denumită ”Octogonul confesional”, a fost încadrat ca monument istoric, încă din anul 1954.

Geamia Hunkiar, lăcașul de cult musulman din ”Octogonul confesional” construit în perioada Imperiului Otoman

Singura geamie construită în vremea turcilor care a rămas în municipiul Constanța și care face parte din ”Octogonul confesional”, este Geamia Hunkiar. Profesorul Metin Omer a precizat pentru Discover Dobrogea, că este o moschee dată în folosință în 1869, în numele sultanului otoman Abdülaziz.

geamia-hunchiar-constanta

Geamia Hunkiar, cunoscută și sub numele de Aziziye este una dintre puținele clădiri care au rezistat până în zilele noastre. Ea a fost construită, la fel ca multe altele, la mijlocul secolului al XIX-lea, ca urmare a valului de emigranți din Crimeea spre Dobrogea.

Lăcașul de cult musulman are caracteristici specifice fiecărei geamii: minaretul, mihrab-ul, mimber-ul, locurile spre care trebuie să se îndrepte credincioșii musulmani atunci când se roagă și care indică direcția spre Mecca, precum și locul din care imamul își ține predica.

Geamia a fost realizată cu pietrele din edificiile romane din orașul Constanța, probabil acesta fiind motivul pentru care este atât de rezistentă. Piatra folosită a fost cioplită de meşterii pietrari turci, iar zidurile sale au o grosime de 85 de centimetri.

Biserica armenească ”Sfânta Maria”, monument de patrimoniu din ”Octogonul confesional”

În Constanța, Biserica armenească ”Sfânta Maria” este situată pe malul mării, pe str. Callatis nr.1, în zona peninsulară a orașului. Biserica funcționează într-o clădire de patrimoniu, veche de 142 de ani.

Biserica armeneasca

Inițial, în acel imobil a fost o școală în care învățau copiii armeni, însă, după ce a ars biserica din lemn a comunității, care fusese construită în 1740, un etaj al școlii a fost transformat în lăcaș de cult, din anul 1940. Ulterior, clădirea și-a păstrat doar destinația de biserică, deoarece erau foarte puțini elevi.

Inclusă pe lista Patrimoniului Național și Cultural, Biserica Armenească este unul dintre cele 8 lăcașuri de cult din ”Octogonul confesional”.

Catedrala, prima biserică ortodoxă românească din Constanța

Construirea unei catedrale în Constanța, a unei biserici ortodoxe românești, a fost unul dintre proiectele primului prefect al administrației românești din 1978, Remus Opreanu.

parc-arheologic-catedrala-sfintii-apostoli-petru-si-pavel-constanta-monument-istoric

După revenirea Dobrogei la țară, exista o singură biserică ortodoxă, biserica greacă Metamorphosis, construită în Imperiul Otoman, cu firman de la sultan.

Remus Opreanu a avut, încă din anul 1881, ideea de a construi catedrala. În momentul în care se făceau slujbele Te Deum pentru zilele aniversare ale țării, acestea aveau loc în Biserica Greacă.

picturi-catedrala-sfintii-apostoli-petru-si-pavel-constanta-monument-istoric

Construcția Catedralei Ortodoxe ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a început în 1883 și s-a terminat în 1885, fiind realizată după planurile arhitecților Alexandru Orăscu și Carol Benesch. Mobilierul și catapeteasma au fost proiectate și realizate sub conducerea arhitectului Ion Mincu.

catedrala-din-constanta

Catedrala ortodoxă este situată în zona peninsulară, în dreptul falezei Cazinoului din Constanța și este unul dintre cele 8 lăcașuri de cult incluse în ”Octogonul confesional”. Edificiul domină prin arhitectura sa, prin monumentalitatea fațadei și prin turnul de 35 de metri înălțime, întreg spațiul falezei sudice a orașului.

Fosta biserică bulgară ”Sf. Nicolae”

Prima comunitate bulgară din orașul Constanța datează din 1873 și s-a constituit în jurul primei biserici construite în anul 1879.

biserica-bulgareasca-din-constanta-centrul-vechi

Pe fondul creșterii numărului de enoriași, președintele comunității bulgărești Ivan Hagi Stoian a solicitat Primăriei Constanța, în anul 1898, aprobarea construirii unui lăcaș de cult, respectiv Biserica Bulgară ”Sf. Nicolae”. Când s-a făcut schimbul de populație, biserica a fost preluată de Episcopia Tomisului. Edificiul a fost pictat din nou, iar inscripțiile în limba bulgară au fost înlăturate, fiind schimbate cu unele în limba română.

biserica-bulgareasca-constanta-centrul-vechi-zona-peninsulara-octogonul-confesional

Până în anul 1940, cartierul bulgăresc era lângă biserica minorității, în zona peninsulară a orașului Constanța.

Sinagoga așkenază, lăcașul de cult în care evreii nu se mai pot ruga

Construită în anul 1910, Sinagoga așkenază este o clădire încă atractivă din punct de vedere arhitectural.

sinagoga-așkenază-constanta

Din păcate este închisă atât pentru vizitatori, cât și pentru membrii comunității evreiești, deoarece se află într-o stare avansată de degradare.

sinagoga-așkenază-constanta

În timpul războiului, templul israelit a fost folosit pe post de depozit militar german de armament. Acum, acoperișul clădirii este distrus, dar au mai rămas câteva decorațiuni, care cândva erau foarte frumoase.

Moscheea Carol I, lăcașul de cult construit la cererea Regelui Carol I

Moscheea Carol I a fost construită din anul 1910, pe locul unei vechi geamii, numită Mahmudie, care data din 1822. Moscheea Carol I a fost inaugurată pe 31 mai 1913, în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta.

moscheea-carol-I-constanta-cladirile-de-patrimoniu-din-constanta

Credincioșii musulmani o numesc ”Kral camisi” sau ”Geamia regelui”.  Moscheea a fost printre primele construcții din beton armat din România, iar modelul a fost Marea Moscheea din orașul turcesc Konya.

Moscheea Carol I Constanta

Lăcașul de cult este deschis publicului pentru vizitare. În interior pot fi admirate o miniatură a moscheei și un covor oriental adus de pe insula Ada Kaleh, vechi de 200 de ani. Din minaretul moscheei se deschide o priveliște minunată asupra Pieței Ovidiu și a zonei peninsulare.

Biserica Romano-Catolică a fost ridicată cu sprijinul Reginei Maria

Biserica Romano-Catolică din Constanța a fost construită în anul 1938, dar interesant este faptul că în acel loc au mai existat inițial două biserici. Prima a fost zidită în perioada Imperiului Otoman, când sultanul le-a dat catolicilor nemți, austrieci, olandezi și români, o palmă de pământ să își facă o casă de rugăciune.

biserica-romano-catolica-sf-anton-de-padova-constanta-centrul-vechi-zona-peninsulara

După Războiul de Independență s-a făcut o bisericuță, iar în 1938, cu un an înainte de cel de-al Doilea Război Mondial s-a construit Biserica Catolică. Deși este impozantă, lucrările au durat 9 luni. Ele au început în aprilie, după Paște, iar în decembrie 1938 a avut loc prima slujbă în biserică.

Ctitorul Bisericii Catolice ”Sfântul Anton” din Constanța a fost un preot local din localitatea Mihail Kogălniceanu, părintele Emanoil Kreis. El a organizat un concert de binefacere cu donații, pentru a reuși să strângă banii necesari ridicării lăcașului de cult.  Kreis convins-o pe Regina Maria să patroneze concertul și a adus o solistă de la Scala din Milano. Spectacolul a fost organizat în Cazinoul  din Constanța, pe care l-a închiriat pentru acel eveniment important, în cadrul căruia s-au încasat sume frumoase și a putut ridica biserica.

Octogonul confesional din centrul vechi al Constanței

”Octogonul confesional” reprezintă un areal ecumenic în care vizitatorii pot observa arhitectura imobilelor de patrimoniu.

octogonul-confesional-constanta-multiculturalitate

Edificiile au o istorie de 100 de ani, în unele cazuri, chiar mai îndelungată. 8 biserici ce reprezintă religiile islamică, mozaică, greco-catolică, ortodoxă și armeană sunt condensate în zona peninsulară.

2 Comentarii

  1. Mihalache Bocai

    Felicitari ptr ca existati!

    Răspuns
    • Auris Luca

      Mulțumesc mult! Felicitări pentru că ne citiți!

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest