fbpx
Obiceiuri de Anul Nou, în Dobrogea

decembrie 31, 2018

Colinde Dobrogea Anul Nou

Sărbătorile de iarnă în Dobrogea ar fi mult mai sărace și lipsite de farmec, fără colinde. Ele vestesc atât Crăciunul, cât și Anul Nou. Uratul pe la case este un obicei străvechi, precreștin și are scopul de a atrage norocul și bogăția în locuințele în care colindătorii sunt primiți. Anul nou este marcat în Dobrogea, de urările cu Plugușorul, Sorcova, Capra, Struțul și Plugul. Sunt tradiții care se păstrează în special în mediul rural, în localitățile din Constanța și din Tulcea, însă și copiilor de la oraș le place să colinde. Fie că le învață la școală sau acasă, ei merg an de an să le ureze gospodarilor, spor în casă și belșug, fiind răsplătiți cu bani, covrigi, nuci și mere.

Primiți cu Plugușorul?

Aho, aho, copii și frați,
Stați puțin și nu mânați,
Lângă boi v-alăturați
Și cuvântul mi-ascultați.
Mâine anul se-nnoiește
Plugușorul se pornește
Și începe a ura
Pe la case a colinda
Iarna-i grea, omătu-i mare
Semne bune anul are
Semne bune de belșug
Pentru brazda de sub plug
Plugușor cu patru boi
Ia mai mânați, măi flăcăi!
Hăi, hăi…..

Etnologii spun că plugul reprezintă simbolul fertilităţii pământului. Colindătorii merg cu Plugușorul în ultima zi din an. Urările făcute sunt pentru rodnicia recoltelor, deoarece agricultorii doresc să aibă pământ foarte fertil. Ei îi așteaptă pe colindători, iar în anumite zone, agricultorii cred că nu vor avea noroc tot anul la semănat și recoltat, dacă nu primesc plugul în ograda lor. Ei apreciază că prosperitatea și recolta bogată sunt chemate de către colindători care vin cu pluguşorul. Urările sunt însoțite de sunetul clopoțeilor, al buhaiului și de pocnetul bicelor.

Sorcova

Câți dintre voi nu au mers cu sorcova în dimineața de 1 ianuarie? Eu îmi amintesc și acum florile colorate, făcute din hârtie creponată și legate cu sârmă pe un băț. Umblam cu Sorcova pe la rude și prin vecini și le transmiteam mesajul de viață lungă și sănătate.

Sorcova, vesela,
Să trăiți, să-mbătrâniți,
Ca un măr, ca un păr,
Ca un fir de trandafir,
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata,
Tare ca fierul,
Iute ca oțelul.
La anul și la mulți ani!

Pe vremuri, Sorcova era confecţionată din câteva ramuri de pomi fructiferi sau de trandafir, tăiate și puse în apă la înmugurit și înflorit în ziua de Sfântul Andrei sau de Sfântul Nicolae. Ea simbolizează vegetația de primăvară, de aceea colindele se cântă iarna, despre florile dalbe flori de măr sau mărgăritar. Ritualul sorcovitului în dimineața de Anul Nou, presupune să fie bătut de câteva ori pe umăr cel care este colindat, sorcova fiind apreciată ca o baghetă magică, ce are calitatea de a transmite sănătate, tinerețe și fertilitate.

Jocul măștilor în Dobrogea

Obiceiurile de Anul Nou, gravitează în jurul jocurilor cu măști. În zonele din Dobrogea, colindele au ajuns prin intermediul celor stabiliți în regiune, care au adus și obiceiurile din alte zone. Românii veniți din Moldova, Muntenia sau Transilvania, au oferit satului dobrogean aceste tradiții, pe care le-au adaptat specificului local, spun etnologii.

Jocurile cu măști in DobrogeaCele mai răspândite obiceiuri populare de Anul Nou sunt jocurile în care predomină măștile de animale și personaje travestite. Măști urâte sau frumoase, de moși sau babe, animale, plugari sau vânători sunt folosite de săteni și au o diversitate impresionantă de caractere. Ei umblă peste tot prin sat și nu lasă nici o zonă necolindată, pentru a găsi răul, oriunde s-a ascuns acesta.

În satul Vișina din județul Tulcea, în ajunul Anului Nou colindă cetele de flăcăi, cu căluți, cu capra și cu ursul, spune Bianca Folescu, administratorul Suvenir din Dobrogea.

Jocurile cu măști in DobrogeaÎn comuna Luncavița din Tulcea, localnicii păstrează tradiția moșoaielor, obicei străvechi, ce are rolul de a vesti venirea sărbătorilor și de a alunga spiritele rele din gospodării. Moșoii au măști realizate din cătrună, un dovleac golit de miez. Dovleacul se pregătește pentru sărbătorile de iarnă, încă din perioada verii, când se află pe câmp. El este suspendat și se formează astfel o curbură, care reprezintă nasul moșoiului, când masca este finalizată. Dovleacul este sculptat pentru a i se da forma unei fețe umane și se împodobește cu blană, coronițe sau ghirlande. Moșoiul este, de fapt, moșul casei, cel care are grijă de gospodărie. Costumația localnicilor din Luncavița care colindă cu Moșoaiele, constă, pe lângă mască și în atașarea unor coarne ce cerb și a unor clopote mari din tablă. Moșeicuța, soția moșoiului, poartă clopote de alamă și coarne mai mici, de regulă de țap.

Struțul și Capra

În Dobrogea, se obișnuiește să se meargă cu Struțul, Ursul sau cu Capra. Struțul este un colind întâlnit în localitățile dobrogene Gârliciu, Ciobanu și Saraiu și reprezintă o adaptare după textul și personajele ”Brezaiei” din Muntenia. Grupul de colindători se îmbracă în haine groase și tradiționale din lână, cojoace de stofă și căciuli negre de astrahan, pe care prind legături de stuf, plantă întâlnită frecvent pe malul Dunării și al lacurilor. Ceata formată trebuie să aibă în componență un număr par de membri. Tot în Dobrogea, băieții din satele din sud-vest poartă peste căciulă, coronițe făcute de fete.

Ritualuri și superstiții de Anul Nou

Unele ritualuri la care apelează fetele de Sfântul Andrei, apar și în ajunul Anului Nou. Ele încearcă, prin diverse practici, să afle cum le vor fi ursiții și din ce zonă vor proveni. Tot în acestă noapte, femeile întocmesc un calendar cu ajutorul foilor de ceapă. Ele află cum va fi anul următor din punct de vedere al vremii și al recoltelor, în funcție de evoluția acestora.

De asemenea, tradiția spune că în noaptea de Revelion trebuie să fie mult zgomot în casă pentru a alunga spirirtele rele, iar cei care se sărută sub vâsc, vor avea mult noroc în dragoste. O altă superstiție este că în ultima zi din an nu trebuie să cheltuim bani ori să aruncăm lucruri din casă, pentru că dăm afară norocul.

În prima zi din noul an, de Sfântul Vasile, ”păzitorul de duhuri rele”, în Dobrogea, dar și în restul țării au apărut multe practici magice și ritualuri. Se spune că această zi marchează nu doar începutul unui nou an, ci și un nou ciclu de viață.

Discover Dobrogea vă urează să aveți un An Nou cu multă sănătate, cu bucurii nenumărate și cu vacanțe și experiențe frumoase! La mulți ani!

Fotografiile sunt preluate de pe pagina de Facebook Suvenir din Dobrogea.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest