fbpx
O tradiție grecească: Vasilopita, prăjitura Sfântului Vasile cel Mare, duminică 29 ianuarie

ianuarie 23, 2023

vasilopita-constanta-2023-biserica-greaca-metamorphosis-comunitatea-elena-elpis

Tradițiile trebuie păstrate într-o familie, iar Vasilopita, prăjitura Sfântului Vasile cel Mare este una dintre ele. Deoarece Uniunea Elenă din România consideră că face parte din familia poporului român, în fiecare an, în fiecare localitate unde există o comunitate grecească, trebuie să cinstim și sărbătorim împreună prin tăierea pitei/prăjiturii Sfântului Vasile în asa fel încât binecuvântarea să se aștearnă întregul an asupra familiei în care se sărbătorește iar bănuțul norocos își va găsi calea către cei fericiți.

Vasilopita, un obicei străvechi

În Constanța, sărbătoarea va fi omagiată, ca de obicei, la biserica greacă Metamorphosis, duminică 29  ianuarie 2023, la ora 12,00. Comunitatea Elenă Elpis va pregăti placinta/prăjitura care va fi împărțită tuturor membrilor comunității, celor ce sunt alături de comunitate și nu în ultimul rând marii familii a constănțenilor.

Tradiția Vasilopitei este legată de momentul în care poporului păstorit de Sfântul Vasile i s-a impus plătirea unei taxe împovărătoare, în timpul unei perioade de foamete. Familiile au fost nevoite să renunțe la bijuterii, monede și obiecte de valoare.

Sfântul Vasile a mers la împărat și a apărat cauza poporului. La rugămintea sa, împăratul a anulat taxa și i-a returnat episcopului averea luată de la oameni.

vasilopita-2023-constanta-comunitatea-elena-elpis

Neștiind cui i se cuvenea fiecare obiect în parte, Sfântul Vasile a decis să fie pregătită o mare plăcintă în care să fie puse toate obiectele.

După Sfânta Liturghie a binecuvântat și a tăiat plăcinta, dând fiecărui om câte o felie. În mod miraculos, fiecare și-a primit lucrurile la care fusese nevoit să renunțe.

Anul acesta, pita Sfântului Vasile va avea mai mulți bani din argint

Președintele Comunității Elene Elpis Constanța, Anton-Traian Antoniadis spune că, anul acesta, Vasilopita va fi mai bogată.

vasilopita-2023-constanta-comunitatea-elena-elpis

”Știind că în acest an avem nevoie de noroc, poate mai mult decât în anii trecuți, că avem o criză financiară și spirituală, am hotărât să suplimentăm numărul banilor de argint pe care îi vom pune în Vasilopita, în încercarea ca norocul să se abată asupra mai multor persoane. Vă așteptăm cu drag să împărțim și să dăruim cu sufletul pentru suflet”, a precizat Anton-Traian Antoniadis.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Sporturile nautice prelungesc sezonul turistic și în perioada toamnei

Sporturile nautice prelungesc sezonul turistic și în perioada toamnei

Constanța găzduiește în perioada 25-26 septembrie, pe plaja Zoom, un eveniment dedicat iubitorilor sporturilor nautice. Competiția de Kitesurfing reunește participanți din întreaga țară și oaspeți de prestigiu de peste hotare și promite un adevărat spectacol atât...

Sportivii CSM Constanța participă la 16 competiții, în acest weekend

Sportivii CSM Constanța participă la 16 competiții, în acest weekend

Este o nouă săptămână plină de evenimente pentru sportivii CSM Constanța! Echipele noastre sunt angrenate în ligile interne de baschet, handbal, rugby și șah, dar și în cea de-a doua competiție ca valoare din tenisul de masă european! Voleibaliștii pregătesc debutul...

Pin It on Pinterest