fbpx
Mamaia Constanta
O localnică din Slava Cercheză și-a transformat curtea în colecție de obiecte tradiționale

februarie 7, 2023

mini-muzeu-slava-cercheza-tulcea-dobrogea-irina-mihailov

Localitățile Slava Cercheză și Slava Rusă sunt printre cele mai frumoase din județul Tulcea. Înconjurate de păduri, liniștite, cu multe case tradiționale, pe vremuri deosebite, acum multe dintre ele părăsite, Slavele, cum li se mai spune, sunt un ținut de poveste, ai cărui localnici își amintesc cu drag de vremurile minunate de odinioară. La Slava Cercheză descoperit-o pe Irina Mihailov, o doamnă care dorește să păstreze vii tradițiile și obiectele vechi, ale localnicilor din zonă.

Irina Mihailov din Slava Cercheză și-a făcut un mini-muzeu în propria curte

În localitatea Slava Cercheză nu mai sunt foarte mulți localnici, motiv pentru care, Irina Mihailov și-a propus să păstreze memoria comunității și să realizeze un mini-muzeu.

mini-muzeu-slava-cercheza-tulcea-dobrogea-obiecte-traditionale-rusi-lipoveni-irina-mihailov

Doamna Mihailov este acum pensionară, dar povestește că s-a născut și a crescut în Slava Cercheză, unde a fost educatoare și a înființat ansamblul folcloric ”Slaveanka”. Irina are o energie de invidiat, este o persoană foarte veselă și comunicativă și primește cu mare bucurie oaspeții dornici să vadă obiectele tradiționale pe care le-a strâns de-a lungul anilor.

mini-muzeu-slava-cercheza-tulcea-dobrogea-irina-mihailov-obiecte-traditionale-rusi-lipoveni

”Muzeul l-am făcut de câțiva ani buni. De fapt, nu pot să spun că este muzeu, dar am strâns multe lucruri vechi și tradiționale. În plus, de câte ori merg în pădure și văd ceva deosebit, aduc acasă și folosesc lucrurile respective.

mini-muzeu-slava-cercheza-tulcea-dobrogea-irina-mihailov

În curtea mea au fost foarte mulți turiști nemți, francezi, italieni, dar și români. Cei mai mulți merg la primărie să se informeze și află de noi. Ei intră în sat și spun că vor să viziteze ceva deosebit, iar localnicii îi trimit la mine. Alții bat la poartă și spun că m-au văzut la televizor”, a povestit pentru Discover Dobrogea, Irina Mihailov.

Obiectele vechi ale rușilor lipoveni și-au găsit locul în gospodăria Irinei Mihailov

Oamenii din Slava Cercheză și Slava Rusă i-au dat Irinei Mihailov multe lucruri vechi, pentru că îi cunosc pasiunea de a strânge obiecte tradiționale ale rușilor lipoveni.

mini-muzeu-slava-cercheza-irina-mihailov-tulcea-dobrogea-obiecte-traditionale

”Toate obiectele îmi sunt dragi. Am însă câteva foarte vechi, de exemplu o sabie, care cred că este din Primul Război Mondial. Când familiile tinere au săpat aici pentru a face temelia casei au găsit un schelet uman și o sabie, care avea un mâner din lemn, iar eu păstrez această sabie.

mini-muzeu-slava-cercheza-irina-mihailov-tulcea-dobrogea-obiecte-traditionale

Mai am aici o strecurătoare cu care se strecura laptele de oaie, un butoiaș pentru miere de albine, dar și un aparat de făcut înghețată. Oamenii făceau înghețata acasă, cu lapte, zahăr și ouă. Pe el scrie Uzina Vlahița.

mini-muzeu-slava-cercheza-irina-mihailov-tulcea-dobrogea-obiecte-traditionale

În mini-muzeu este expusă și banița cu care se măsurau cerealele, dar sun și diferite modele de candele, pentru că nu există case care să nu aibă acest obiect.

mini-muzeu-slava-cercheza-irina-mihailov-tulcea-dobrogea-obiecte-traditionale

Din curțile caselor rușilor lipoveni nu lipseau cuptoarele din lut. Acolo își făceau pâinea și toate felurile de mâncare și o păstrau caldă, își uscau lucrurile ude, un fel de uscător. Există însă și cuptoare speciale de pâine.

mini-muzeu-slava-cercheza-irina-mihailov-tulcea-dobrogea-obiecte-traditionale

Tarantela este un instrument pe care îl folosim când cântăm. La noi, la lipoveni, a cânta, a dansa era un mare păcat. La noi, totul era bisericesc. Când te duci în casa cuiva trebuie să-ți faci cruce, dacă bei apă trebuie să faci cruce, te duci la biserică, faci cruce. Mie mi se pare că s-a păstrat cel mai bine tot ce a avut loc în biserică, biserica a fost păstrătorul tuturor tradițiilor”, a precizat pentru Discover Dobrogea, Irina Mihailov, localnică din Slava Cercheză.

slava-rusa-tulcea-case-traditionale

Dacă te plimbi prin Slava Rusă sau Slava Cercheză vei vedea frumoasele case lipovenești, cu streașina lucrată manual, cu trafoare și camere tip vagon.

Puține case cu prispa înaltă, la stradă, zavalnica, așa cum îi spun rușii lipoveni, au mai rămas. Unele sunt părăsite și doar pisicile se mai întind la soare pe prispa care reprezenta și o protecție pentru zidul din fața casei.

1 Comentariu

  1. Viorel Nedelcu

    Sunt moldovean, dar iubesc Dobrogea. In fiecare calatorie descopar ceva nou.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest