fbpx
Mamaia Constanta
Noaptea Muzeelor 2023 la Muzeul de Artă și Casa Avramide din Tulcea

mai 11, 2023

noaptea-muzeelor-organizata-la-institutiile-de-cultura-din-orasul-tulcea-muzeul-de-arta-tulcea-casa-avramide-tulcea

La evenimentul internațional Noaptea Muzeelor ia parte și Tulcea, sâmbătă, 13 mai, la ediția cu numărul 19. În intervalul orar 17:00 – 22:30, trei dintre obiectivele muzeale din cadrul Institutului de Cercetări Eco-muzeale „Gavrilă Simion Tulcea vor fi deschise în municipiu: Muzeul de Artă, Casa Avramide și Muzeul de Istorie și Arheologie.

La fel ca la ediția din 2022, tinerii din Clubul de robotică al Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Tulcea (River Wolves) își aduc aportul la promovarea patrimoniului local și național prin intermediul unei căutări de comori digitale – Treasure Hunt Digital, care cuprinde cele trei muzee.

Noaptea Muzeelor la Muzeul de Artă Tulcea

La parterul clădirii istorice, vizitatorii vor fi întâmpinați de „Fantasmele memoriei”, expoziția artistului brăilean Traian Tsamuris.

noaptea-muzeelor-tulcea-muzeul-de-arta-casa-avramide-icem-tulcea

„Traian Tsamuris experimentează tehnici plastice specifice unor genuri precum pictura murală, pictura de şevalet, gravura şi sculptura, pe care reuşeşte să le integreze de multe ori ȋn forme neconvenţionale precum happening-ul, instalaţia şi performance-ul.” (sursa: uap.ro)

Holul Muzeului de Artă va servi și drept spațiu de proiecții video care să apropie publicul larg de activitățile și proiectele derulate în cele două obiective.

Etajul este rezervat expoziției permanente a muzeului, denumită sugestiv „Arte și influențe în Dobrogea”. Sunt expuse cele mai importante lucrări de artă decorativă, icoane, pictură, sculptură și grafică modernă și contemporană românească.

Începând cu Nicolae Grigorescu, Theodor Aman și Ștefan Luchian, continuând cu Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Lucian Grigorescu, Oscar Han, Max Hermann Maxy, Marcel Iancu, Victor Brauner și până la Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Irimescu, Constantin Piliuță, Vladimir Șetran sau Theodor Hrib, expoziția permanentă a muzeului redă cronologic și tematic cele mai importante momente ale evoluției artelor plastice în țara noastră.

Noaptea Muzeelor a Casa Avramide Tulcea

Circuitul de vizitare începe la parter, cu o călătorie în timp, printr-o expoziție ce ilustrează impresionanta viață a lui Vasile Stoica (1 ianuarie 1889 Avrig – 1959 Jilava), diplomat și membru al generației Marii Uniri.

Încă mai sunt expuse aici și lucrări realizate de regretatul Eugeniu Barău (15 mai 1946 – 26 aprilie 2020).

La demisol, „Balerinele din spatele cortinelor” – cea mai nouă expoziție din oraș – aduce în prim-plan delicatețea balerinelor pictate de Corneliu Ionescu. Deschiderea expoziției are loc marți, 9 mai, de la ora 15:00.

Concert de Noaptea Muzeelor la Casa Avramide – scena din curtea Casei Avramide le va sta la dispoziție elevilor Liceului de Artă „George Georgescu”, pentru microrecitaluri între orele 18:00 și 21:30.

Tot în curtea Casei Avramide, epxunem „Lucrări de excepție din patrimoniul Muzeului de Artă Tulcea”- panouri cu reproduceri după cele mai reprezentative opere din patrimoniul deosebit deținut de Muzeul de Artă Tulcea.

„Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 19-a ediție.

Muzee din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa, în data de 13 mai.”, informează cadrul unui comunicat de presă, Laura Guțu, muzeograf ICEM.

Credit foto: Gabriel Dincu

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest