fbpx
Nawrez, sărbătoarea primăverii, la musulmani

martie 20, 2021

nawrez-sarbatoarea-primaverii-la-musulmani-anul-nou

Nawrez sau Nevruz este o sărbătoare foarte veche, în cadrul căreia musulmanii celebrează sosirea primăverii astronomice și marchează, prin tradiții  și obiceiuri transmise de părinți și bunici, echinocțiul de primăvară, pentru a duce mai departe moștenirea culturală și spirituală.

Nawrez, sărbătoarea care marchează sosirea primăverii

”Este o sărbătoare foarte veche, în care se celebrează Anul Nou și sosirea primăverii. Femeile pregătesc casa și curtea în întâmpinarea Nawrez-ului și gătesc diferite mâncăruri tradiționale.

nawrez-oua-vopsiteSe vopsesc ouă, existând și o vorbă precum că, până nu cade coaja de ou pe jos, nu vine primăvara. Bărbații merg la geamie și se roagă pentru un an îmbelșugat, iar la întoarcere, prin faptul că aduceau vestea acasă, ”oficializau” sosirea primăverii”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Meryem Mambet, președintele Asociației Agiacai Saladin.

Nawrez, ziua în care se cântă și se dansează

Toți membrii familiei se adună la masă de Nawrez, iar bucatele sunt dintre cele mai alese.

nawrez-mancaruri-traditionale-musulmaneAceastă zi poate fi sărbătorită și în natură, iar musulmanii se bucură de faptul că vine sărbătoarea și susțin spectacole artistice, în cadrul cărora cântă și dansează, am aflat de la Filiz Ismail, președintele Comisiei de Femei a Uniunii Turce din România. Ea spune că se vopsesc și ouă cu frunze de ceapă, cu această ocazie, astfel încât totul să fie cât mai natural.

Copiii vestesc prin colinde sosirea primăverii

Cu două săptămâni înainte de sărbătoare, musulmanii pun grâu la încolțit, pentru ca fiecare familie să aibă primăvara în casă. De asemenea, de Nawrez, copiii îmbrăcați cu haine noi, merg să colinde prietenii, vecinii și rudele.

Nawrez-colinde-copii-musulmani”Cei mici merg cu colindul la vecini și la rude, cu ocazia acestei sărbători. Ei împodobesc o creangă de copac înmugurită cu flori de primăvară. Aceasta este denumită ”Nawrez bayragı” în tătară, care înseamnă steag.

nawrez-colinde-copii-ramuri-impodobiteFiecare dintre cei colindați primesc flori și, la rându lor, adaugă la acea creangă, diferite obiecte, precum batiste, marame, batice și le dăruiesc copiilor ouă vopsite, fructe, dulciuri sau bani”, a precizat Meryem Mambet, președintele Asociației Agiacai Saladin.

Nawrez, ziua care marca începutul sezonului agrar

”Nevruz/ Nawrez (din persană ن وروز / Noruz – ziua nouă) este o sărbătoare echinocțială cu dată fixă, 21 martie, de origine preislamică. Era numită și Gündönümü (întoarcerea zilei), pentru că din acest moment ziua începe să crească.

În trecut, această zi marca începutul sezonului agrar. Dintre practicile asociate acestei zile amintesc colindatul sau vestitul primăverii.

Tinerii, în special băieții, interpretau cântece de Nawrez (Nawrez cirı) în gospodăriile sătenilor, având ca instrumentar un steag (Nawrez bayragı) format dintr-o ramură de arbore, împodobită progresiv cu flori de primăvară, monede, batiste, ștergare și alte țesături decorative. Tinerii ofereau gazdelor flori, oferindu-li-se în schimb dulciuri și bani”, spune cercetătorul Alexandru Chiselev, din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion, din Tulcea.

Nawrez, sărbătoarea închinată focului

Nawrez este și sărbătoarea închinată focului și purității, spune Meryem Mambet. ”Această zi coincide, conform calendarului solar iranian, cu prima zi a Noului An. Nawrez sau Nevruz se traduce prin nev- ”nou” și ruz- ”zi”, cu înțelesul de ”ziua cea nouă”. Prin chiar etimologia cuvântului, sărbătoarea implică ideea de renaștere, de reînnoire, de început al unui nou ciclu.

nawrez-sarbatoarea-primaveriiProfitați de acestă nouă etapă și începeți ziua cu gândul de a deveni mai buni, sănătoși și de a vă implica în proiecte noi și benefice”, transmite comunității musulmane Meryem Mambet, președintele Asociației Agiacai Saladin.

Anul acesta nu au mai fost organizate evenimente cu ocazia sărbătorii de Nawrez, însă comunitățile de turci și tătari doresc să conserve obiceiurile, pentru a nu se pierde, spune Narciz Amza, profesor metodist la Casa Corpului Didactic din Constanța.

Nevruz bayraminiz kultu olsun!

Fotografiile ne-au fost oferite de Meryem Mambet, președintele Asociației Agiacai Saladin.

2 Comentarii

    • Auris Luca

      Exact asta am facut, am citat mai multe surse.

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

De Ziua Națională a României, cămașa cu altiță sau ia românească a fost inclusă de către Comitetul UNESCO, pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității. Ia românească sau cămașa cu altiță este recunoscută universal Dosarul ”Arta cămășii cu altiță – element de...

Pin It on Pinterest