fbpx
SPIT Constanta
SPIT Constanta
Muzeul ”Casa Tradițională Turcească” de la Cobadin păstrează vie moștenirea etnicilor turci

iunie 5, 2023

muzeul-casa-traditionala-turceasca-de-la-cobadin

Turcii din Dobrogea își păstrează cu mare grijă moștenirea etnică și au inaugurat, astăzi, chiar de Ziua Limbii Turce, Muzeul ”Casa Tradițională Turcească”, la Cobadin. Este primul muzeu aflat în proprietatea Uniunii Democrate Turce filiala Constanța, însă nu singurul, pentru că mai există și Casa lui Tekir, muzeul din Techirghiol în care sunt expuse obiecte foarte vechi ale turcilor din județul Constanța.

Muzeul ”Casa Tradițională Turcească” are o colecție generoasă de obiecte foarte vechi

Peste 1000 de obiecte sunt expuse la Muzeul ”Casa Tradițională Turcească” din Cobadin. Locuința în care funcționează muzeul are o arhitectură tradițională și o vechime apreciabilă, fiind construită în urmă cu 100-130 de ani.

Din anul 2021, casa tradițională de la Cobadin a fost cumpărată și a trecut în proprietatea Uniunii Democrate Turce din România, iar după ce a fost restaurată în totalitate, urmărindu-se reconstituirea elementelor de arhitectură tradițională a casei turcești, a devenit Muzeul ”Casa Tradițională Turcească”.

Muzeul de la Cobadin este locul în care descoperi tradițiile de altădată ale turcilor din Dobrogea, un loc plin de culoare, cu multe cusături realizate de maestre ale acului, gherghefului, croșetei și andrelelor, dar și cu obiecte casnice din vechile gospodării turcești.

casa-traditionala-turceasca-de-la-cobadin

Chiar de la intrare, vizitatorii văd în micul hol care dă spre camere, un dulap vechi, din lemn, cu rafturi și sertare, folosit cândva într-o bucătărie și un alt corp mic de mobilier, folosit pe vremuri pentru încălțăminte, pentru că turcii nu intră încălțați în casă.

Colecția muzeului este expusă în trei camere: camera de oaspeți, camera miresei și sala de meșteșuguri, fiecare dintre ele prezentând anumite tradiții.

”Camera miresei” amenajată ca pe vremuri, la Muzeul din Cobadin

Camera miresei este viu colorată, cu multe văluri, marame, batiste și borangicuri brodate cu motive florale. Odaia de la Muzeul ”Casa Tradițională Turcească” a fost amenajată în amintirea obiceiului de împodobire a acestei camere.

camera-miresei-muzeul-casa-traditionala-turceasca-de-la-cobadin

”Cu o săptămână înainte de nuntă se practica un adevărat ritual. O cameră din casa mirelui era pregătită pentru venirea miresei, pentru că la noi se spune că mireasa nu pleacă în casa soacrei, ci în casa mirelui. Astfel, lucrurile fetei erau aduse în viitoarea sa locuință, în lada de zestre, care tronează lângă pat, iar odaia era decorată de rudele viitoarei mirese.

camera-miresei-casa-traditionala-turceasca-de-la-cobadin

Patul nupțial era împodobit cu perne, marame brodate și batiste viu colorate, făcute chiar de mâna miresei sau de prietene și rude apropiate: cipici, papuci brodați și multe alte obiecte decorative, așa cum se obișnuia pe vremuri.

camera-miresei-casa-traditionala-turceasca-de-la-cobadin

Pe pereții din camera miresei sunt așezate carpete, Coranul și tablouri cu versete din Coran, scrise în limba arabă, alături de tapiserii și covoare.

batiste-in-camera-miresei-la-turci

În camera miresei sunt foarte multe batiste cusute cu diferite modele. Ele erau croșetate pe margini chiar de fata care se căsătorea și erau dăruite la hora miresei, tuturor celor care participau la acel dans”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Melek Osman, responsabil în cadrul Departamentului Proiecte Patrimoniu Etnofolcloric la UDTR filiala Constanța.

”Camera de oaspeți” din muzeu imită iurta folosită de turcii nomazi

Măsuțe scunde pe care au fost așezate ibrice și râșnițe vechi de cafea, multe cești și decorațiuni turcești, pe toate le putem vedea în camera de oaspeți, care imită iurta, un loc special amenajat pentru relaxare.

camera-de-oaspeti-muzeul-casa-traditionala-turceasca-de-la-cobadin

”În perioada în care turcii nomazi locuiau în corturi, ei decorau camera de oaspeți, cu tapiserii, pernuțe și covorașe. Este locul special amenajat pentru relaxare, în care se mai și cânta. Mai ales în perioada iernii, turcii noștri se așezau împreună, se vizitau unii pe alții și mai socializau, pentru că iarna nu aveau foarte multe lucruri de făcut, iar în felul acesta își petreceau timpul. Mai făceau bomboane, bărbații preparau halva și, tot împreună mâncau șerbet, beau un ceai, o cafea și se distrau. Toate acestea sunt arătate în camera de relaxare și odihnă.

camera-de-oaspeti-casa-traditionala-turceasca-de-la-cobadin

Camera este amenajată cu saltele din lână, cu perne care căptușesc pereții, carpete, tapiserii și sofale, măsuțe pentru servirea mesei, a șerbeturilor, ceaiurilor și cafelei, a compoturilor, dulcețurilor, rahatului, a celebrelor baclavale sau a minunatelor plăcinte cu brânză sau cu carne tocată.

Nu lipsesc nici instrumentele muzicale tradiționale și diverse alte obiecte tradiționale, specifice unei asemenea odăi.

camera-de-oaspeti-casa-traditionala-turceasca-de-la-cobadin

Tot în camera de oaspeți sunt puse în valoare și hainele tradiționale din Dobrogea. Femeile își țeseau pânzele manual pe războaiele lor și își coseau singure hainele pe care le purtau. Ele își împodobeau țesăturile cu paiete și mărgele, exprimându-și, astfel, sentimentele și gândurile pe broderii”, a precizat Melek Osman pentru Discover Dobrogea.

Odaia meșteșugurilor de la muzeul din Cobadin, ne spune multe povești

Odaia meșteșugurilor prezintă îndeletnicirile casnice de mult timp uitate, dar practicate odinioară, în gospodării, de turcii din Dobrogea. Aici, vizitatorii pot observa obiecte din ceramică, sticlă, fier și lemn, cântare, râșnițe și pahare sau vaze din lut sau ceramică pictată.

odaia-mestesugurilor-muzeul-casa-traditionala-turceasca-de-la-cobadin

”În cea de-a treia cameră, așa cum am amenajat-o noi, este odaia meșteșugurilor, în care am amplasat și războiul de țesut sau roata de tors, pentru că sunt meșteșuguri care se făceau în gospodărie.

odaia-mestesugurilor-casa-traditionala-turceasca-de-la-cobadin

Este chiar și o furcă de pe vremuri, sculptată în lemn cu briceagul, pentru că turcii noștri erau foarte buni mânuitori ai briceagului, obiect care era nelipsit dintre lucrurile pe care le  purta un bărbat.

odaia-mestesugurilor-casa-traditionala-turceasca-de-la-cobadin

Chiar lângă ușă este așezată, cu mare atenție, lada de depozitare pentru uneltele, echipamentele și sculele utile în diverse treburi casnice, precum: toporul, fierăstrăul, foarfecele și chiar o formă pentru modelat chirpicii”, am mai aflat de la Melek Osman, responsabil în cadrul Departamentului Proiecte Patrimoniu Etnofolcloric la UDTR filiala Constanța.

Sunt așezate pe o parte sau alta, covorașe, carpete și o colecție bogată de țesături, cămăși din in, pantaloni, fesuri din postav și brâuri din lână, fiecare cu propria poveste.

Muzeul de la Cobadin va intra în circuitul turistic

Localitatea Cobadin se numără printre zonele în care portul și materialele tradiționale au fost foarte bine păstrate și conservate.

Dintre cele 1000 de piese expuse, peste 700 au fost oferite de comunitatea turcă locală, destul de numeroasă. Este vorba despre: cuverturi, tapiserii, țesături, borangicuri, văluri, mătăsuri, fețe de masă, prosoape, cămăși și numeroase obiecte tradiționale de uz casnic sau gospodăresc.

camera-de-oaspeti-casa-traditionala-turceasca-de-la-cobadin

Cele mai importante dintre aceste valori culturale sunt obiectele de artizanat, unele vechi de peste 100 de ani. Pe de altă parte, colecția muzeului cuprinde și cărți de basme și de poezii, dar și cântece populare și de leagăn.

”Aceste valori culturale păstrate în muzeu sunt pe cale să dispară, motiv pentru care, conservarea și păstrarea lor este necesară.

Muzeul ”Casa Tradițională Turcească” de la Cobadin va fi deschis circuitului turistic. Deja au fost invitați reprezentanții unei asociații care va realiza un ghid turistic pentru prezentarea muzeelor de la sate, dar, ne dorim să vină și copiii, în săptămâna ”Școala Altfel”.

Aici, în fiecare zi va fi cineva, însă, programul de vizitare va fi între orele 10.00-12.00 și 14.00-16.00, de luni până vineri, cu programare telefonică, la numărul 0768.032684, astfel încât să existe o vizitare organizată, nu haotică”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Aiten Borseit, președintele Sucursalei Cobadin a UDTR.

1 Comentariu

  1. Raluca Marinescu

    Ați uitat să precizați adresa acestei Case Traditionale Turcești in Cobadin.Eu n-am reușit s-o descopăr,neavând nici numărul de telefon.Este un obiectiv cultural important în Dobrogea,care ar merita mai multă popularizare.Toate manifestările culturale ar trebui anunțate LA NIVEL NAȚIONAL DIN TIMP,astfel încât doritorii să poată participa efectiv,nu să afle retroactiv că manifestarea a avut loc.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest