Sezonul turistic nu se încheie niciodată în Dobrogea, iar localitatea Murighiol a devenit preferata turiștilor care doresc să viziteze Delta Dunării, la prețuri accesibile. Situată pe malul lacului cu același nume și la câteva vâsle de minunata Deltă, comuna Murighiol a devenit locul ideal pentru cei care caută să aibă experiențe inedite. Fie că vorbim despre trasee în Rezervația Delta Dunării, de plimbări cu avionul de mici dimensiuni ori cu caiacele sau de vizitarea atracțiilor din satele dobrogene și degustarea delicioaselor produse tradiționale deltaice, localitatea Murighiol le oferă vizitatorilor momente de neuitat.
Casa Anastasia, pensiunea din Murighiol care le asigură turiștilor experiențe de neuitat și mâncăruri delicioase
Deschisă în anul 2019, Casa Anastasia din Murighiol, are o poveste interesantă. Casa veche lipovenească a aparținut bunicii administratorului pensiunii, Alice Popa. Aceasta, alături de soțul său, a restaurat-o și a transformat-o într-un loc de cazare liniștit, frumos, verde și primitor, de care bunica ei ar fi mândră acum. Ulterior, soții Popa au mai construit în curtea generoasă, două corpuri moderne în care pot fi cazați turiștii.
La Casa Anastasia nu ai timp să te plictisești, pentru că ai parte de numeroase experiențe. Piscina, sauna și ciubărul îi țin ocupați pe oaspeți, în zilele în care își propun să rămână la cazare, să se distreze și să se odihnească. Gadele le oferă, însă, turiștilor, numeroase alte alternative de petrecere a zilelor de vacanță.
„Turiștii găsesc aici și partea aceasta de baltă, de lacuri, de rezervație, păsări, floră, faună, cât și partea de uscat. La noi în complex pot rămâne la piscină, avem loc de joacă pentru copii și o grădină generoasă, oferim cam toate mesele, dacă rămân la cazare și își doresc acest lucru.
Turiștii preferă să vină aici, pentru că au acces facil cu mașina și le oferim numeroase alternative de petrecere a timpului liber. În momentul de față avem 17 camere, dintre care 10 duble, două apartamente și 3 triple și oferim cazare cu demipensiune – mic dejun și cină.
Dacă, inițial, turiștii noștri rezervau cazarea pentru maximum 3 zile, în ultima perioadă au început să vină pentru mai multe zile, astfel că, acum avem surpriza să ne viziteze chiar și 7 zile, pentru că le place aici și nu se plictisesc.
Cei care vin la noi fac o excursie de o zi în Delta Dunării și încearcă să vadă cât mai mult din Deltă. Ei aleg fie Sulina combinată cu Pădurea Letea sau Sf. Gheorghe cu Pădurea Caraorman. În alte zile ies pe baltă să vadă răsăritul sau apusul și păsările din rezervație. Oaspeților le place să meargă și pe faleza de pe malul Lacului Murighiol, unde pot vedea lebede, rațe și pelicani.
O altă experiență pe care o recomandăm turiștilor noștri și de care sunt foarte încântați, este cea care combină traseele cu barca și cele cu mașina la atracțiile turistice, cum ar fi Jurilovca și Gura Portiței. Este o distanță ceva mai mare de la noi, dar în drum pot vedea și Cetatea Enisala, localitatea Sarichioi, apoi ajung în Jurilovca și pleacă cu barca la Gura Portiței și, după ce fac o baie în mare și se plimbă pe plajă, se întorc la Murighiol, la Casa Anastasia. Mai pot vizita orașul Tulcea, unde pot vedea Acvariul, muzeele și se pot plimba pe faleza din Tulcea. În drumul spre Tulcea există satul pescăresc și o herghelie unde se organizează și cursuri de călărie.
Dacă sunt interesați de segmentul de mănăstiri, avem, de la Tulcea, nu foarte departe, triunghiul mănăstirilor – Saon, Celic Dere și Cocoșul, fiecare cu povestea sa. Au ce face, nu se plictisesc.
La noi, spre Dunavăț, mai este Cetatea Halmyris, un alt sit arheologic ce prezintă interes pentru turiști. În ultimii trei ani am organizat aici și tabere de copii, care aveau program de caiac și multiple alte activități.
Pentru turiștii mai aventurieri și dornici de senzații tari, recomandăm o plimbare deasupra Deltei cu avionul ușor, o experiență care le oferă o perspectivă inedită asupra Rezervației. Prețul unui zbor este de 100 de euro/persoană, însă este o activitate pe care nu o vor uita niciodată.
Cea mai mare bucurie a noastră este că avem turiști care revin la noi, pentru că le-a plăcut. Unii dintre ei ne-au vizitat și de 7 ori, pentru că de fiecare dată găsesc altceva de făcut, de văzut și vizitat.”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Alice Popa, administratorul Casei Anastasia din Murighiol.
Mâncărurile de la Casa Anastasia sunt delicioase și arată excepțional. Proprietarii colaborează cu chef Erol Ibram, care are o vastă experiență și gătește o gamă de preparate deltaice ușor reinterpretate.
„Turiștii sunt foarte impresionați de mâncărurile pe care le oferim, pentru că, atât preparatele, cât și plating-ul sunt similare hotelurilor de 5 stele, lucru la care nu se așteaptă când ajung la noi.”, a precizat administratorul Casei Anastasia, Alice Popa.
Excursiile cu barca în Delta Dunării, sunt preferatele turiștilor care ajung la Murighiol
Oricât de des ar merge la Murighiol, turiștii nu refuză niciodată o plimbare cu barca prin Rezervația Delta Dunării, pentru că, de fiecare dată pot vedea lucruri noi. Silviu Ștefanov este de 17 ani ghid de turism și colaborează cu administratorii caselor Anastasia și Mariana din Murighiol, dar și cu proprietarii altor pensiuni din localitate, astfel că le oferă turiștilor posibilitatea de a vedea, din barcă, zonele sălbatice ale Deltei.
„Facem excursii cu plecare din Murighiol, în toată Delta Dunării – la Sulina, Sf. Gheorghe, Letea, Caraorman, în Rezervație și oriunde își doresc turiștii să ajungă.
Cele mai căutate tururi sunt cele de rezervație, în primul rând pentru că păsările au pui, dar și cele de o zi, cum ar fi la Pădurea Caraorman, pentru că este un loc mai sălbatic sau Sf. Gheorghe, deoarece este un traseu mai complex și se merge foarte mult pe lacuri și pe canale, până la vărsarea Dunării în Marea Neagră. Acolo putem organiza și mese tradiționale la pescari sau putem recomanda un restaurant cu specific și, desigur, turiștii pot face și o baie în mare.
În zona Murighiol sunt numeroase lacuri cu foarte mulți nuferi albi și galbeni, lacuri înguste, în care turiștii își pot face o idee despre ce înseamnă Delta.
Cele mai comune păsări care pot fi văzute, sunt lebedele, pelicanii, cormoranii mici și mari, lișițele, rățuștele, egretele mici ș mari, iar în zona Caraorman, în inima deltei, în mijlocul verii, turiștii pot observa și păsări mai rare, cum ar fi călifarul alb, călifarul roșu, lopătarul, care vin în zona de nisip, în sezonul cald.
Susțin turismul lent, pentru că, pe lacuri și canale mergem foarte încet, pentru ca turiștii să vadă atât flora, cât și fauna și să fotografieze lucrurile care le atrag atenția. Noi încercăm să facem un turism responsabil, nu unul agresiv.
Tarifele pentru traseele pe care le facem în Delta Dunării sunt neschimbate de 4 ani. Am decis să nu creștem prețurile, pentru că ne dorim ca oamenii să fie mulțumiți de deltă și să se reîntoarcă cu plăcere, fără să se gândească la faptul că este un cost foarte mare. Tarifele pleacă de la 100 de lei de persoană pentru traseul de două ore și jumătate pe lacuri și ajunge la 200-250 de lei maxim, pentru traseul de o zi. Masa se achită separat la localnici, iar transportul prin Pădurea Caraorman se plătește tot la localnici.
Sunt foarte mulți turiști străini care ajung la Murighiol și pe care îi plimbăm în astfel de tururi – nemți, austrieci, polonezi, olandezi, din țările Nordice, italieni. Ei nu vin în sezonul de vară, pentru că își calculează vacanțele astfel încât să evite aglomerația din sezonul cald. Turiștii străini vin, de regulă, din septembrie până în aprilie-mai inclusiv, în perioada migrației.”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Silviu Ștefanov, ghid de turism în Delta Dunării.
Ghidul de turism Silviu Ștefanov, spune că le oferă turiștilor care ajung la Murighiol o gamă largă de experiențe.
„Le asigurăm oaspeților interesați, posibilitatea de a practica pescuitul sportiv, cum ar fi pescuitul la răpitor, care este foarte apreciat de pasionați sau pescuitul clasic la caras sau crap, un pescuit mai lent. Deși este pescuit sportiv, Rezervația le permite să ia acasă o captură de 4-5 kg. Pescuitul în Delta Dunării este gratuit, trebuie achitată doar taxa de acces pe teritoriul Rezervației, care este de 5 lei/persoană/zi.
Din toamnă putem organiza și partide de vânătoare, la cerere, dar în grupuri mai restrânse, însă nu pe teritoriul rezervației, ci pe terasă, în zona limitrofă deltei. Este vorba de vânătoare la gâscă, la rață, la pasaj. Trebuie să fie vânători autorizați și să aibă toate actele în regulă și noi îi îndrumăm ce au de făcut.
De asemenea, putem să le oferim turiștilor experiența de a se plimba cu caiacele, dar asigurăm și tururi de birdwatching, atât la răsărit, cât și la apusul soarelui.
Am învățat cum se face turismul la 5 stele, pentru că am lucrat 7 ani la un hotel de top din Poiana Brașov și încerc să ofer servicii de calitate turiștilor mei.”, a precizat pentru Discover Dobrogea, ghidul de turism Silviu Ștefanov.
O prezență exotică la Casa Mariana, pensiunea situată pe malul Lacului Murighiol
O altă pensiune pe care am vizitat-o la Murighiol este Casa Mariana. Situată chiar pe malul Lacului Murighiol, într-un cadru de poveste, Casa Mariana Lunca reprezintă o adevărată oază de liniște și relaxare. Pensiunea este deschisă tot timpul anului, iar cei mai mulți turiști optează inclusiv toamna și chiar iarna pentru această locație, fie datorită recomandărilor făcute de alți vizitatori, fie pentru că pot ajunge cu mașina până la pensiune și pot pescui direct de pe ponton.
Când ajungi la Casa Mariana din Murighiol, te întâmpină Mery, o prezență exotică, o doamnă tânără și frumoasă, care a a venit în urmă cu un an tocmai din Etiopia și s-a îndrăgostit de aceste locuri în care dorește să rămână toată viața. Mery, nu doar că a învățat să vorbească destul de bine limba română, dar gătește extraordinar de bine mâncărurile tradiționale din pește. Este adevărat, profesor în bucătărie îi este chef Erol Ibram, care a învățat-o toate secretele gastronomiei deltaice, iar turiștii care mănâncă aici, se ling pe degete după ce gustă produsele gătite de Mery.
Deoarece Mery este și administratorul Casei Mariana din Murighiol, a reușit, recent, să îl aducă și pe soțul său la pensiune, care o ajută la bucătărie, dar și la treburile din pensiune.
„Eu lucrez și la bucătărie și administrez toată Casa Mariana. Pensiunea are 10 camere, un apartament, o dublă și o triplă. Aici, mâncarea este făcută după rețetele chef-ului Erol Ibram. Gătesc pește prăjit, saramură, plachie, storceag, borș de pește, de toate.
Este foarte diferită mâncarea față de modul în care gătim noi în Etiopia, dar îmi place foarte mult și sunt încântată când văd că turiștii apreciază preparatele pe care le facem.
Pentru că avem și un ponton, turiștii sunt atrași să vină la Pensiunea Mariana pentru că pot pescui, au și piscină, pot lua masa pe malul apei și seara admira apusul.
La Casa Mariana este deschis tot timpul anului și, inclusiv iarna avem turiști.”, a precizat pentru Discover Dobrogea, Mery, administratorul și bucătăreasa de la Casa Mariana din Murighiol.
Murighiol este o comună în județul Tulcea, formată din satele Colina, Dunavățul de Jos, Dunavățul de Sus, Murighiol, Plopul, Sarinasuf și Uzlina. Numele provine de la cel al satului de reședință, Murighiol, este de origine turcă și înseamnă „Lacul vânăt”, probabil datorită culorii cenușii pe care o capătă uneori apele lacului din apropierea satului. Se spune că Murighiol este cea mai întinsă comună din România, suprafața comunei fiind de peste 84.000 ha, majoritatea acoperind zone vaste din Delta Dunării.
Murighiol este locul perfect pentru turiștii care au nevoie de liniște să își audă gândurile și vor să aibă acces rapid cu mașina. Comuna este situată în apropierea atracțiilor turistice din județul Tulcea. Este loc liniștit, preferat atât de către vizitatorii care doresc să se relaxeze în natură, să se plimbe cu barca sau caiacul și să privească păsările și peisajele, cât și de amatorii de pescuit.
0 Comentarii