Mormântul Pictat Hypogeu, un nou punct muzeal pe harta culturală a Constanței

martie 17, 2025

mormantul-pictat-de-tip-hipogeu-tomis-constanta

Unul dintre cele mai valoroase monumente ale Dobrogei antice, Mormântul Pictat Hypogeu, va intra de joi, 20 martie 2025, în circuitul turistic al județului Constanța.

În data de 25 februarie 1988, în timpul unor lucrări edilitare pe faleza înaltă a orașului Constanța, în apropiere de Liceul Mircea cel Bătrân, arheologii Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța au descoperit un cavou de familie prevăzut cu culoar de acces de tip dromos. Deși planul dreptunghiular al mormântului este relativ comun perioadei, interiorul său avea să dezvăluie una dintre cele mai spectaculoase descoperiri făcute vreodată în Constanța, prin pictura remarcabil de bine prezervată, cu teme și simboluri care reflectă credințele și cultura antichității târzii.

Atât pictura, cât și contextul arheologic și inventarul funerar, încadrează perioada de utilizare a monumentului în a doua jumătate a sec. al IV-lea p.Chr. și până la începutul sec. al V-lea p.Chr., așadar la hotarul dintre crepusculul păgânismului și zorii noii religii monoteiste – creștinismul, cu conotații proprii fiecărei lumi în parte.

Cercetat și intrat în circuitul științific, monumentul a fost o lungă perioadă de timp prezervat de o clădire de protecție din lemn, nefiind expus vizitării. În ultimii ani, monumentul a făcut obiectul proiectului „Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat hypogeu”, implementat de Unitatea Administrativă Teritorială Județul Constanța, în concordanță cu obiectivul strategic al priorității de investiție.

În urma derulării proiectului a luat naștere un nou punct muzeal, care conservă și expune în condiții optime monumentul antic și permite vizitatorilor cunoașterea obiectivului printr-o expoziție permanentă dedicată și prin numeroase materiale digitale.

Marcând practic apariția unui nou punct muzeal pe harta culturală a Constanței și a Dobrogei, evenimentul de vernisare a Expoziției Permanente Mormântul Pictat Hypogeu se va bucura și de prezența cercetătorului Viorel-Emanuel Petac, coordonatorul Cabinetului Numismatic al Bibliotecii Academiei Române și președintele Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor.

Prin simbolistica sa deosebită, dar și prin tehnica picturii murale, monumentul ni se înfățișează astăzi ca o imagine remarcabilă a rafinamentului artistic și spiritual la care s-a ridicat populația romanică a Scytiei Minor, Mormântul Pictat Hypogeu reprezentintă unul dintre cele mai importante monumente ale Dobrogei antice și cel mai nou punct muzeal deschis în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Începând din 21 martie 2025, programul de vizitare va fi de miercuri până duminică, între orele 9.00-17.00.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Vreți să faceți parte din echipa Cazinoului Constanța?

Vreți să faceți parte din echipa Cazinoului Constanța?

Societatea Patrimoniu Constanța Litoral SRL anunță selecția dosarelor pentru angajarea personalului necesar desfășurării activităților din cadrul Cazinoului Constanța. Se caută persoane dedicate pentru următoarele posturi: Șef serviciu administrativ Agent de...

Reînnoirea cărții de identitate – informații utile

Reînnoirea cărții de identitate – informații utile

Autoritățile locale îi roagă pe constănțeni să își verifice valabilitatea cărții de identitate. Dacă se apropie data expirării, este recomandat să luați din timp măsurile necesare pentru reînnoire. Atenție! Puteți depune cererea pentru eliberarea unei noi cărți de...

Pin It on Pinterest

Descopera Dobrogea
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.