fbpx
SPIT Constanta
SPIT Constanta
Mormântul pictat de la Tomis va putea fi vizitat din toamna acestui an

iunie 7, 2024

mormantul-pictat-de-tip-hipogeu-tomis-constanta

Lucrările proiectului care a vizat conservarea și valorificarea culturală a Mormântului pictat de la Tomis, au fost finalizate, însă, monumentul istoric va putea fi vizitat din tomană, când urmează să fie terminate documentațiile.

„Trăim un moment deosebit de important, pentru că muzeografia dobrogeană se îmbogățește cu un nou spațiu expozițional, care valorifică un sit arheologic cu caracter de unicat pe teritoriul României.

Povestea acestei descoperiri a început pe 25 februarie 1988, când, în timpul lucrărilor edilitare care se desfășurau în zonă, au fost descoperite parțial aceste vestigii și au fost chemați specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În fotografiile de epocă ce rulează pe monitorul din spațiul expozițional, pot fi văzuți doi dintre arhelologii chemați la fața locului, respectiv regretatul Constantin Chera, unul dintre cei mai buni cunoscători ai antichităților tomitane și cercetătorul Virgil Lungu. Amândoi s-au preocupat, la vremea respectivă, de cercetarea, studierea și de punerea în circuitul științific a acestei descoperiri.

În toți acești 36 de ani, mormântul a fost păstrat într-o clădire de protecție, pentru a fi prevenită degradarea lui.

mormantul-pictat-de-tip-hipogeu-de-la-tomis-constanta-muzeul-de-istorie-constanta

Clădirea construită în cadrul proiectului de punere în valoare a mormântului pictat de tip hipogeu, păstrează parametrii microclimatici optimi, pentru a prezerva monumentul așa cum trebuie”, a declarat muzeograful Delia Cornea, din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

„Proiectul de conservare încheiat pe 06 iunie 2024 a beneficiat de fonduri europene în valoare de 6,4 milioane lei, lucrările desfășurându-se începând cu luna decembrie 2022 și până în prezent. Proiectul, inițiat și derulat de către Consiliul Județean Constanța, a vizat în primul rând conservarea monumentului arheologic în parametrii optimi din punct de vedere al microclimatului.

mormantul-pictat-de-tip-hiopogeu-de-la-tomis-muzeul-de-istorie-nationala-si-arheologie-constanta

De asemenea, a fost gândit și realizat un Punct de informare, în cadrul căruia vizitatorii vor putea afla numeroase informații despre monument, prin intermediul tehnicilor moderne de digitizare și reconstituire virtuală.

Tot în acest spațiu, specialiștii MINAC vor organiza o expoziție de prezentare, care va include inventarul Mormântului pictat de la Tomis, dar și numeroase alte vestigii găsite în necropola tomitană cercetată în zonă”, afirmă reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Monumentul istoric este situat aproape de faleza spre mare, pe str. Mircea cel Bătrân, la intersecția cu str. Ștefan cel Mare.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest