fbpx
SPIT Constanta
SPIT Constanta
Monumentul de la marginea mării, un omagiu pentru poetul care a mai avut „un singur dor”

ianuarie 15, 2024

Ziua lui Mihai Eminescu

Este foarte interesantă, dar cunoscută de puțini români, povestea monumentului ridicat pe faleza din Constanța, în onoarea lui Mihai Eminescu. În anul 1930, constănțenii au decis să-i fie ridicată o statuie poetului, la marginea mării, în semn de respect față de testamentul său literar exprimat în poezia „Mai am un singur dor”.

Statuia din Constanța a lui Mihai Eminescu a fost realizată în 4 ani

Comitetul Pro Eminescu a propus Primăriei Constanța, pe 24 octombrie 1930, ridicarea unui monument „la marginea Mării”, în apropierea „mișcătoarelor ei valuri”. Grupul statuar a fost realizat cu fonduri obținute prin subscripție publică și, pe lângă localnici, numeroase personalități ale vremii au făcut donații. Au răspuns apelului, între alții, Horia Grigorescu, primar al Constanței în perioada interbelică, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Hortensia Papadat-Bengesu, Elena Văcărescu, I.N.Roman, fost primar al Constanței, avocat, scriitor și om politic.

Pentru realizarea statuii au fost strânși bani și din 21 de conferințe susținute de mari personalități, între care Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, Tudor Vianu, Simion Mehedinți, dar și din publicarea volumului „Omagiu lui Eminescu”, la care au colaborat mai mulți scriitori.

„Alegerea artistului care a sculptat grupul statuar, Oscar Han, a fost făcută de I.N. Roman și Tudor Vianu. Președintele Comitetului Pro Eminescu, I.N. Roman, a fost ferm în alegere și nu a agreat ideea concursului sau a unei licitații, care s-ar fi putut truca. El a declarat: „Pe gura, pe ochii și pe fruntea celui mai mare poet al neamului nostru nu voi putea îngădui să se preumble, vulgare, degetele oricărui impostor analfabet. Ar fi un sacrilegiu! Chipul lui Eminescu se cuvine să fie modelat cu evlavie adâncă și cu excepțională înțelegere, de mâna celui mai mare sculptor al României contemporane. Pe acest sculptor îl voi alege eu și eu singur îmi voi lua întreaga răspundere a alegerii”.

Sculptorul Oscar Han a realizat numeroase studii pentru statuia lui Mihai Eminescu și chiar a descris o întâlnire avută la Constanța, în 1931, cu gazetarul și avocatul Ioan N. Roman și cu filozoful Tudor Vianu: „Am luat masa împreună. Masa a fost foarte agreabilă și Tudor Vianu a contribuit la și mai puternica entuziasmare a lui Roman pentru monumentul marelui poet. Sub acest raport, Tudor Vianu era un om capabil să însuflețească, nu avea reticențe și, în mare măsură, faptul că am obținut monumentul se datorește lui. Aș putea spune că nașul monumentului de la Constanța a fost Tudor Vianu, care l-a convins pe avocatul Roman că aș fi singurul capabil să-l înțeleg și să-l înfățișez pe Eminescu”, menționează sculptorul în volumul autobiografic Dălți și pensule.

După ce Oscar Han a venit cu macheta la Constanța, avocatul I.N. Roman, președintele Comitetului Pro Eminescu, era în culmea fericirii și a expus macheta într-o vitrină a unui magazin din oraș. Potrivit contractului semnat de cei doi, suma pentru realizarea grupului statuar a fost de 500.000 de lei și a fost plătită în tranșe. Suplimentar, autoritățile locale au suportat cheltuielile pentru construcția soclului și pentru transportul blocurilor de piatră necesare realizării acestuia”, aflăm din volumul „Peninsula misterioasă – incursiune în istoriile Constanței”, scrisă de criticul de artă Doina Păuleanu.

În anul 1931, Comitetul Pro Eminescu l-a determinat pe primarul Constanței să instituie o taxă suplimentară de 1 leu la biletele de băi pentru Mamaia. Probabil, aceea a fost ultima adresă din viața lui I.N. Roman, înregistrată la 10 iuie 1931, deoarece avocatul a scris-o și a semnat-o cu două zile înainte de a muri. Rugămintea adresată primarului era de a percepe taxa de 1 leu la toate băile din oraș și din Mamaia. „O asemenea taxă s-ar putea percepe pe nesimțite și totuși ea ar constitui o sumă importantă la finele sezonului. Suntem informați că administrația Băilor de la Carmen Sylva a luat aceeași măsură, ceea ce ar fi pentru noi o nouă înlesnire.”

Monumentul lui Mihai Eminescu a fost inaugurat în urmă cu aproape 90 de ani

Monumentul lui Mihai Eminescu, montat pe faleza Cazinoului din Constanța, a fost dezvelit pe 15 august 1934, din dorința autorităților de a-l inaugura odată cu venirea Regelui Carol al II-lea în orașul de la malul mării, pentru a participa la serbările de Ziua Marinei.

Programul zilei de 15 august 1934 a cuprins: defilarea navelor, alergări de cai și curse de căruțe dobrogene la Hipodromul de la Palas, dezvelierea monumentului Eminescu, inaugurarea Gării Maritime și a aeroportului. Au participat Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, Principele Nicolae, membrii guvernului condus de G. Tătărescu, episcopul Gherontie, clerul eparhial și un public entuziast.

Regele Carol al II-lea a avut un discurs emoționant la inaugurarea monumentului Eminescu

În cadrul evenimentului, Regele Carol al II-lea a avut un discurs emoționant:

„La steaua care-a răsărit/ E o cale atât de lungă/ Că mii de ani i-au trebuit/ Luminii să ne-ajungă. Prin aceste fraze nu se gândea Eminescu la el, dar atât timp ne-a trebuit ca abia astăzi să-l cinstim așa cum se cuvine prin minunatul bronz ce se ridică în fața noastră.

Loc mai frumos în fața nesfârșitei mări, în fața albastrului infinit, cum a fost gândul lui, în fața zbuciumului necontenit al mării, așa cum zbuciumată i-a fost viața lui, nu s-ar fi putut alege.

Dar în aceste zile de acut materialism, în aceste zile în care tineretul se gândește mai mult să facă socoteli, decât să facă poezie, acest monument este binevenit pentru nația noastră. Eu care încă fac parte din generația a cărei întreagă adolescență a fost îmbătată de versurile dezmierdătoare ale acestui mare geniu al literaturii române, mă închin cu smerenie în fața lui. Sunt mândru că aici, în acest colț de țară, la această poartă a României, s-a luat inițiativa acestui înălțător gest.

Aș dori ca cei care trec în fața acestui bronz, menit să imortalizeze gândul lui Eminescu, inima lui, cuvântul lui, să știe că în viața de toate zilele, mai presus de greutăți, mai presus de noi, va trebui să trăiască, întotdeauna viu, idealismul, chiar dacă este un semn de înălțare sufletească, este un semn că există ceva peste micimile vieții omenești.

Fie ca tineretul, care se găsește în clipele și la vârsta dragostei, trecând pe aici, să se gândească cu drag la acela care a fost cauza îmbătării lor, care prin versurile lui le-a permis să se înalțe cu gândul mai presus de toate. Aduc astăzi mulțumirile mele acelora care sunt și acelora care au plecat de lângă noi, care ați luat inițiativa ridicării acestui monument. Sper că va rămâne aici veșnic far și strajă României: Mihai Eminescu”, a declarat Suveranul.

Grupul statuar al poetului Mihai Eminescu, realizat de sculptorul Oscar Han, este alcătuit din bustul de 1,50 m și statuia feminină Elegia, de 2,50 m, cu un soclu de piatră de 3,50 m și a costat, în total, 650.000 lei.

Chiar și acum, după 90 de ani de la inaugurarea monumentului, acesta este apreciat de localnici, dar și de turiștii români și străini.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest