fbpx
omd-mamaia-constanta
Mircea-Titus Dobre: Primăria Constanța nu a reușit să realizeze proiecte mari de infrastructură

septembrie 22, 2020

nod-intermodal-constanta-proiect-mircea-titus-dobre-candidat-primarie-alegeri-2020

Mircea-Titus Dobre, candidatul PRO România la Primăria Constanța a demontat, cu argumente, proiectele pe care le propune în această campanie electorală, actualul primar al orașului. El îi reproșează că proiectul Complexului Sportiv Constanța nu este legal, că nu a reușit să atragă fonduri pentru investiții importante – deși i s-a oferit ocazia – sau că nu a gestionat bine situația în școli, de la debutul pandemiei de Covid-19 până acum.

Mircea-Titus Dobre: Proiectul Complexului Sportiv Constanța nu este legal

”Consider că nu este legal proiectul pentru refacerea și resistematizarea bazei sportive, supus atenției publice de către actualul primar al Constanței. În primul rând, se încalcă legea 69/2000, pentru că eu nu știu în acest moment dacă Primăria Constanța sau Consiliul Local au demarat procedura pentru obținerea Hotărârii de Guvern.

mircea-titus-dobre-candidat-pro-romania-primaria-constantaNicio bază sportivă, chiar dacă se construiește sau se reconstruiește, nu poate fi desființată fără o hotărâre de guvern. Acesta este primul pas”, spune candidatul PRO România la Primăria Constanța, Mircea-Titus Dobre.

Baza sportivă de la Constanța va costa de trei ori mai mult decât cea de la Cluj

O altă problemă este valoarea lucrării, spune Mircea-Titus Dobre.

”Ar trebui să aibă scaune din aur, dacă se vor investi 100 de milioane de euro. Stadionul de la Cluj, cu 30.000 de locuri, a costat în jur de 30 de milioane de euro. Cel de la Constanța va fi de peste trei ori mai scump, doar pentru că o să aibă și o arenă de tenis?

Nici măcar fondurile nu le are Primăria Constanța, pentru acest proiect. Ei au spus că fac proiectul și apoi îl predau la CNI. Și Compania Națională de Investiții ce să facă cu el? În primul rând trebuie să fie bugetat, pentru că sunt cel puțin 7 cereri acum la CNI, pentru construcția de stadioane”, a afirmat Mircea-Titus Dobre, candidatul PRO România la Primăria Constanța.

Mircea-Titus Dobre: Potrivit legii, Constanța trebuie să aibă un stadion de minimum 25.000 de locuri

Tot Mircea-Titus Dobre spune că trebuie să avem în municipiul Constanța un stadion de minimum 25.000 de locuri, pentru că sunt peste 300.000 de locuitori în oraș.

”Avem ordinul 1995/2002, care aprobă normativul 66, în care se specifică foarte clar câte locuri trebuie să aibă un stadion, în funcție de numărul de locuitori.

Nu știu cum au ajuns cei de la Primăria Constanța să considere că sunt suficiente 15.000 de locuri. Nu suntem la Ploiești.

Gândiți-vă că avem două echipe, Farul Constanța, care a fost în Liga 1, până mai de curând, și Viitorul. Eu cred că Viitorul, dacă ar avea un complex sportiv de performanță s-ar muta la Constanța și și-ar păstra baza de la Ovidiu doar pentru antrenament”, a precizat Mircea-Titus Dobre, candidatul PRO România la Primăria Constanța.

Mircea-Titus Dobre: Nicăieri în lume nu se amestecă fotbalul cu tenisul

Mircea-Titus Dobre spune că a făcut timp de 16 ani de tenis de performanță și știe ce înseamnă tenisul de câmp. El afirmă că nicăieri, la niciun turneu, nu se practică mai multe sporturi în baza sau în arena în care se joacă tenis.

”Un sport de performanță cum este fotbalul nu este amestecat nicăieri pe mapamond cu tenisul. În plus, asta înseamnă că vor desființa niște terenuri de fotbal, în care doar ce au investit în această vară peste 100.000 de euro, în terenul artificial. Acum ce facem? Îl dărâmă, ca să facă 4 terenuri de antrenament pentru tenis?

Viitorul va folosi baza de la Ovidiu pentru antrenamente, pentru jocurile echipei a doua și pentru cele de juniori.

La Farul, în Primăverii, ei pot merge și singuri, după o vârstă, dacă nu au unde să se antreneze. Mulți se vor lăsa, când trebuie să treacă în Liga a doua. Prin așezarea acolo a pseudobazei de tenis, municipalitatea aruncă afară din baza sportivă toți copiii și juniorii, adică peste 300 de sportivi. De ce trebuie să-i chinuim pe copiii și părinții care îi aduc la antrenamente? De 2 ani se muncește foarte serios și la Centrul pentru Copii și Juniori ai echipei de fotbal FC Farul Constanța. Prin implementarea acestui proiect, pe care mulți îl numesc „cel puțin excentric”, se va distruge toată munca celor de acolo: copii, profesori, manageri, părinți, toți.

Mulți dintre suporterii de azi sunt juniorii de ieri. Au crescut acolo, în Primăverii.  Toți s-au bucurat, inclusiv eu, când am auzit că Primăria propune construcția unui stadion. Dar în Constanța, buna intenție de a face stadion trebuie să coincidă cu refacerea întregii baze. Deci și terenurile de antrenament. Fără ele faci stadion și rămâi, probabil, doar cu meciurile Viitorului. Farul, dacă va fi dezrădăcinată de acolo, se va desființa. Să nu uităm că Farul a renăscut prin eforturile celor mulți, eforturile suporterilor. Toți sportivii constănțeni spun că acest proiect al Primăriei nu face decât să distrugă ce s-a făcut bine până acum.

mircea-titus-dobre-candidat-pro-romania-primaria-constantaNu trebuie să fie amestecate sporturile. Nicăieri nu se întâmplă acest lucru. Chiar și Gheorghe Hagi a arătat că forța unui club mic stă în copii și juniori. Iată, a crescut întâi Academia Gheorghe Hagi și abia apoi a ajuns să lupte la titlu cu copiii crescuți pe câmp, la Ovidiu. Și are cele mai bune rezultate. Numai primarul actual și proiectantul nu știu. De ce nu știu? Cine nu a pășit pe dreptunghiul verde, să miroasă gazonul, cine nu a crescut având în minte cultul sportului, al respectului față de club, de acasă, nu are cum să înțeleagă fotbalul. E o chestiune pe care ei n-au de unde să o știe. Pentru fotbal, a juca acasă înseamnă enorm”, explică Mircea-Titus Dobre, candidatul PRO România la funcția de primar al Municipiului Constanța.

Acesta mai spune că Primăria trebuie să se ducă puțin în exteriorul orașului, pentru că există destul teren de la Constanța până la Ovidiu, dar și spre Valu lui Traian. Și acolo trebuie să realizeze niște PUZ-uri.

Arena de tenis trebuie să te gândești să o faci undeva în afara orașului. Lași în Constanța stadionul Farul, pentru că dacă se fac acum modificări, nu o să îl mai schimbe nimeni în următorii 50 de ani. Tocmai de aceea, lucrările trebuie făcute cu cap.

Eu consider că, la ora actuală, proiectul nu este gândit cum trebuie. Dar nici nu pot avea pretenții de la cineva care nu a fost în stare să facă o piață. De asemenea, nu pot avea pretenții de la cineva care nu citește o lege. Este problema lui că nu citește legea. Este vina conducerii primăriei și a proiectantului, care am văzut că este lăudat.

Constanța nu va putea organiza concursuri importante, cu doar 4 terenuri normale, fără spectatori, care folosesc doar la antrenament și cu două mai mari. Este nevoie de cel puțin 8 terenuri de tenis, plus o arenă principală și una secundară.

Este, însă, nevoie de o viziune foarte clară, pe care nu o vedem de 30 de ani și este vina tuturor celor care au condus acest oraș. Mă așteptam ca din 2016 să fie o altă viziune, dar din păcate nu am văzut-o”, spune Mircea-Titus Dobre.

Gheorghe Hagi a fost trimis în câmp și are o bază sportivă de invidiat

”Este foarte clar că fotbalul trebuie să fie separat de celelalte sporturi. În primul rând, lângă terenul de bază, unde este stadionul, mai trebuie alte terenuri pentru antrenament.

Și aceasta, pentru că, la ora actuală, juniorii nu au unde să se antreneze în Constanța și merg la Valu Traian sau se folosesc de alte baze sportive private, ceea ce nu este normal.

Să luăm exemplul Gheorghe Hagi. Hagi a investit la Ovidiu și are terenul de bază pe care se joacă meciurile principale, pe lângă care mai există două sau trei terenuri mari, cu iarbă. Mai sunt alte două terenuri mari, cu covor sintetic, plus alte terenuri mai mici.

Și acum, a mai cumpărat încă 10 hectare de teren și își extinde baza sportivă. Asta înseamnă o bază sportivă de performanță, ceea ce municipiul Constanța nu are. Gheorghe Hagi a fost trimis în câmp, și-a făcut baza sportivă la Ovidiu și se descurcă pe banii lui”, a precizat candidatul PRO România la Primăria Constanța, Mircea-Titus Dobre.

Primăria nu a realizat un proiect pentru fiecare școală în parte, de la începutul pandemiei

De la debutul pandemiei de Covid-19, nici Primăria Constanța, nici Guvernul României nu au făcut nimic pentru elevi, spune Mircea-Titus Dobre.

”Am văzut că există școli din zona rurală care sunt mult mai dotate decât cele din municipiul Constanța. Ținând cont de faptul că unitățile de învățământ dețin terenuri foarte mari, indiferent că este vorba de curtea școlii sau terenuri cu pământ, fără spațiu verde, Primăria trebuia să achiziționeze, până acum, containere modulare.

Un astfel de spațiu are 30 mp, cât este suprafața unei săli de clasă, în care puteau să învețe 20 de copii. Primăria are un buget pe care trebuia să îl prioritizeze și să facă o rectificare. Astfel, primăria trebuia să realizeze un proiect pentru fiecare școală în parte, împreună cu directorii și cu Inspectoratul Școlar Județean.

Primăria Constanța spune că a dat 5 milioane de lei pentru școlile din municipu. În luna august, primăria a făcut un fel de rectificare. Nu a dat 5 milioane de lei de la bugetul Primăriei, ci a luat niște bani de la școli și a întors mai puțini bani către alte școli. Și am un exemplu de la o unitate de învățământ din municipiul Constanța, care avea un buget de 90.000 de lei, de cheltuit până la sfârșitul anului. A venit Primăria și i-a luat toată suma și i-a dat înapoi 50.000 de lei, cu care trebuie să se descurce până în decembrie.

În legătură cu tabletele, Primăria Constanța i-a pus pe directorii de școli să facă o cerere la 1 august. Apoi, le-a zis autoritatea locală să refacă cererea, cu data de 1 septembrie. Și acum li s-a spus că vor avea buget pentru tablete începând de la 1 octombrie. De ce ar da Primăria Constanța banii pentru tablete pe 1 octombrie, în condițiile în care școala a început pe 14 septembrie? Și când vin tabletele?”, se întreabă Mircea-Titus Dobre.

Mircea-Titus Dobre: Actualul primar al Constanței nu este un bun manager

”Guvernul, a zis că are 300 de milioane de euro, pe care îi va oferi administrațiilor locale care au investit în sănătate, de la începutul pandemiei de Covid-19. Documentele cu toate cheltuielile făcute trebuiau depuse la Ministerul Fondurilor Europene. Vă spun sigur că până acum o lună, Primăria Constanța nu a depus nicio cerere cu toate cheltuielile avute pe perioada stărilor de urgență și de alertă, prin Spitalul de Boli Infecțioase

În altă ordine de idei, actualul primar al Constanței s-a lăudat, timp de 3 ani că a avut excedent bugetar. După aceea, a fost acuzat public, de anumite organisme de presă, că și-a folosit acest excedent pentru a-l muta în ultimul an de mandat, pentru că este an electoral. Dacă și-a mutat excedentul respectiv, trebuia să îl prioritizeze și pentru această situație cu pandemia.

Din punctul meu de vedere, Decebal Făgădău nu este un manager bun. Un primar bun nu se laudă că i-au rămas bani în buget, pentru că asta nu înseamnă că a făcut economie, ci că nu a știut cum să cheltuiască banii și să îi prioritizeze. Avem un primar la Limanu, care a apărut în toată presa cu școala din localitate. Dacă vedeți ce camere de înaltă performanță au, cu sonor, microfoane și tot ce trebuie. Omul sfințește locul. La Constanța este vina autorităților locale, dar nu vorbim despre un singur om aici. Sunt mai mulți: toți cei care conduc administrația publică aici. Este părerea mea și mi-o asum”, afirmă Mircea-Titus Dobre, candidatul PRO România la Primăria Constanța.

Portul Diamant, un proiect pentru care Decebal Făgădău a pierdut finanțarea

Mircea-Titus Dobre spune că în anul 2017, când era ministru al Turismului, le-a cerut primarilor care au în administrare stațiuni de interes național sau local să trimită proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii de turism.

„Mi-am anulat de 6 ori semnătura pe ordinul de ministru, adică am refăcut ordinul de ministru, deoarece autoritățile din Constanța, atât cele județene, cât și de la municipiu, nu au răspuns. M-a mâhnit acest lucru foarte tare.

portul-diamant-proiect-mircea-titus-dobre-candidat-primaria-constanta-pro-romania-alegeri-locale-2020Am venit la Constanța și am discutat cu Decebal Făgădău și cu Horia Țuțuianu și le-am spus că nu se poate să nu își dorească să construiască ceva și că sunt singurii care nu mi-au trimis nimic. Am primit proiecte de la niște primari de comune, de la care nu mă așteptam, iar Constanța nu a venit cu niciun proiect. La Consiliul Județean avem Dunărea, iar o parte din zona de ieșire aparține și județului nostru.

portul-diamant-proiect-mircea-titus-dobre-candidat-pro-romania-alegeri-locale-2020-constantaAm insistat foarte mult să avem porturi turistice la Dunăre, dar nici până acum nu avem niciun port. A venit până la urmă Consiliul Județean cu propunerea pentru 4 porturi turistice la Dunăre, care sunt introduse în Master Planul de investiții în turism, însă nu a demarat nicio procedură, până în acest moment.

portul-diamant-proiect-pro-romania-mircea-titus-dobre-candidat-primaria-constanta-alegeri-locale-2020Primăria Constanța a venit, într-un final, cu două propuneri: Portul Diamant, în zona Pescărie – pe care l-am introdus și l-am făcut de interes național – și Portul Marina Nord, în stațiunea Mamaia. L-am întrebat pe Decebal Făgădău, care este cel mai important, din punctul lui de vedere și a spus că Portul Diamant. I-am zis că vreau să fac 3 proiecte de interes național, care să fie bugetate 100% de la bugetul de stat, în speță de Ministerul Turismului.

portul-diamant-proiect-pro-romania-canidat-primaria-constanta-mircea-titus-dobre-alegeri-locale-2020Primăria trebuia să vină cu o hotărâre de Consiliu Local, în care să declare demararea procedurii pentru proiectul care era introdus în Hotărârea de Guvern, pentru că i-am dat și temeiul legal, iar primarul ar fi trebuit să facă doar acești pași. Nu a făcut nimic.

Portul Marina Nord, pentru că se afla în Mamaia, o stațiune de interes național, primea buget de 90% de la Ministerul Turismului. Primăria Constanța punea doar 10%. Nici pentru acela nu a pornit procedura, nu știu de ce. La fel s-a întâmplat și cu toate celelalte proiecte pe care Decebal Făgădău le-a prezentat în 2016”, a precizat Mircea-Titus Dobre, candidatul PRO România la Primăria Constanța.

PRO România va construi un nou aeroport în județul Constanța

Aeroportul Mihail Kogălniceanu, nu va mai fi, la un moment dat, aeroport turistic, spune Mircea-Titus Dobre. El precizează că acolo se va extinde baza militară și trebuie construit un nou aeroport.

mircea-titus-dobre”Am identificat un teren de peste 200 de hectare în județul Constanța, pe care poate fi construit un nou aeroport. Localitatea este la doar 20-30 de minute de Constanța și vom propune ca în apropiere să existe și un parc industrial, pentru că este normal să fie făcută o astfel de investiție lângă aeroport.

Guvernul României a propus să facă o investiție de 100 de milioane de euro la Aeroportul Tuzla, care, de fapt, este un aerodrom. Ca să faci un aeroport la Tuzla îți trebuie infrastructură și este imposibil de realizat.

Și mai există o propunere, ca Guvernul să ofere 100 de milioane de euro pentru modernizarea Aeroportului Kogălniceanu.

PRO România propune să nu se dea bani pentru cele două aeroporturi, iar cei 200 de milioane de euro să fie folosiți pentru realizarea unui aeroport nou, construit de la zero, așa cum s-a întâmplat la Brașov sau la Timișoara.

Acest aeroport este necesar pentru toată Dobrogea, ținând cont de faptul că avem 11 stațiuni de interes național și peste 30% din numărul locurilor de cazare din România, că aproape se dublează populația județului Constanța pe perioada sezonului estival. Este foarte important faptul că de la aeroportul respectiv până la autostradă este o distanță de 5 minute”, spune Mircea-Titus Dobre.

PRO România propune realizarea unui nod intermodal autogară – gară –aeroport

Gara CFR este prima imagine pe care o are un turist, atunci când ajunge cu trenul în municipiul Constanța.

gara-cfr-constanta-proiect-nod-internodal-mircea-titus-dobre-candidat-primaria-constanta”Nu este normal ca turistul să iasă din Gară și să nu știe ce să facă, unde să se ducă, de unde ia un mijloc de transport. Acolo este un haos total, iar autoritatea publică locală și județeană, trebuie să administreze tot ce înseamnă transport.

gara-cfr-constanta-proiect-nod-intermodal-mircea-titus-dobre-candidat-primaria-constantaProiectul pe care îl propune PRO România este ca toate mijloacele de transport, indiferent că vorbim de taxi, de CT Bus, de transportul în afara sau în interiorul județului Constanța, să fie organizat în fața Gării Constanța, pe o platformă care aparține autorității publice, cu excepția a 200 mp, pe care acum sunt niște chioșcuri.

proiect-NIAGA-nod-intermodal-gara-autogara-aeroport-mircea-titus-dobre-pro-romania-candiat-primaria-constantaAici, totul se întinde pe o suprafață de 24.000 de mp la nivel de subsol, pentru că tot acest transport trebuie dus la nivel de subsol. Mai avem o parte de parter, care este undeva la o suprafață de 7.200 mp, unde propunem să fie toată zona comercială, cu săli de așteptare și ecrane de informare pentru călători, pentru că vorbim și de smart city. Și mai avem o parte de etaj, unde va fi o terasă pentru odihnă și așteptare, pentru cei care vor să stea afară.

proiect-nod-intermodal-constanta-gara-autogara-aeroport-constanta-candiat-primarie-mircea-titus-dobreConform proiectului nostru, tot subsolul urmează să fie luminat cu lumină naturală, pentru că am poziționat luminatoare pe toată suprafața lui, acolo unde am putut. Parcul de la Gară se leagă de această autogară, la nivel de parter, prin pasarele pietonale. Din Gară va exista dublu acces spre mijloacele de transport, subteran pentru mașinile respective și acces din exteriorul gării, pe partea din stânga.

proiect-nod-intermodal-constnata-mircea-titus-dobre-candidat-primaria-constantaStația de taxi va fi la nivel de subsol și nu vor intra decât mașini licențiate, indiferent că vorbim de microbuze, autobuze, taxiuri, totul va fi controlat. Acesta este un proiect nu doar pentru municipiul Constanța, ci și pentru județ.

nod-intermodal-constanta-proiect-mircea-titus-dobre-candidat-primarie-alegeri-2020Legătura cu aeroportul se va putea face tot din această zonă, pentru că există transportul de la Gară către exteriorul județului și se poate extinde. Pentru asta, însă, trebuie să existe un parteneriat între Consiliul Local și cel Județean, deoarece eu nu am văzut până acum, în ultimii 20 de ani, o colaborare între cele două entități pentru proiecte comune, de infrastructură mare, pentru ceva care într-adevăr să conteze pentru constănțeni”, a precizat Mircea-Titus Dobre, candidatul PRO România la Primăria Constanța.

mircea-titus-dobre-candidat-pro-romania-primaria-constantaToate proiectele propuse de Mircea-Titus Dobre, pentru fiecare cartier din municipiul Constanța, le găsiți pe site-ul său, mirceadobre.ro.

Comandat de  Partidul PRO România – filiala Constanța
Executat de  Discover Dobrogea – portal: www.discoverdobrogea.ro
mandatar financiar-cod AEP: 21200010

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest