fbpx
Mircea-Titus Dobre: Constanța poate deveni în 4 ani un oraș verde, dezvoltat și european

septembrie 17, 2020

mircea-titus-dobre-proiecte-constanta

Proiectele propuse de Mircea-Titus Dobre, candidatul PRO România la Primăria Constanța ne ajută să sperăm că orașul nostru, de la malul mării poate arăta și altfel. El a gândit, împreună cu echipa PRO România, formată din arhitecți și specialiști în atragerea de fonduri europene, o transformare a Constanței, cum poate nici noi nu ne-am imaginat-o. Toate proiectele sunt realizabile, în mare parte cu fonduri europene, a declarat pentru Discover Dobrogea fostul ministru al Turismului, deputatul Mircea-Titus Dobre, care are experiență atât în domeniul legislativ, cât și în administrația publică centrală.

Mircea-Titus Dobre: Pun accent pe Creșterea Calității Vieții constănțenilor

Constanța nu se regăsește în Top 10 cele mai bune orașe din România, potrivit unui sondaj realizat de PressOne, la care au participat 30.000 de români. Asfaltarea străzilor nu mai este demult suficientă pentru ca locuitorii unui  oraș să fie mulțumiți de condițiile de trai oferite de municipalitate. Siguranța cetățenilor, spațiile verzi și cele de relaxare, costul vieții, curățenia, administrația, traficul și soluțiile de smart city, toate sunt luate în calcul atunci când vorbim de un ”oraș bun”.

parc-proiect-candidat-pro-romania-mircea-dobreDe asemenea, calitatea vieții oamenilor reprezintă un aspect important pentru ca o localitate să fie poziționată cât mai sus în clasamentul orașelor care le oferă condiții bune locuitorilor, iar Constanța nu intră în Top 10.

”Noi vrem, în primul rând, să le redăm trotuarele pietonilor. Apoi, dacă vă uitați și vedeți proiectele prezentate de PRO România pe site-ul mirceadobre.ro, am propus piațete publice în multe cartiere. Noi am lucrat la aceste proiecte din 2019 și ne-am dat seama că sunt importante piațetele civice, pentru că trebuie să le oferim oamenilor, atunci când ies din casă, un spațiu larg de relaxare, pentru că, în cartierele foarte aglomerate, nu există zone în care constănțenii să își petreacă timpul liber.

parc-modern-constanta-proiect-mircea-dobre-candiat-pro-romania-primaria-constantaDe asemenea, avem proiecte pentru parcări supraterane, dar și subterane, deasupra cărora vom amenaja parcuri moderne și locuri de joacă pentru copii. Echipa noastră a proiectat și Promenada Verde, care va conduce la creșterea considerabilă a spațiilor verzi din oraș, cu peste 50.000 de metri pătrați. Proiectele PRO România vor crește calitatea vieții constănțenilor în următorii 4 ani, iar acestea nu sunt simple promisiuni, sunt planuri realizabile, pentru că avem o echipă implicată, tânără și dornică să schimbe fața acestui oraș, care de 30 de ani o ia la vale”, a declarat pentru Discover Dobrogea Mircea-Titus Dobre, candidatul PRO România la primăria Constanța.

Mircea-Titus Dobre: PRO România le va readuce constănțenilor bucuria de a trăi în orașul lor

Mircea-Titus Dobre promite că PRO România le va readuce constănțenilor bucuria de a trăi în orașul lor. El a proiectat, alături de echipa sa, un municipiu verde, care va avea suficiente locuri de parcare și de joacă, un Spital de Urgență pentru Copii, condiții moderne în școli, locuri de muncă și toate facilitățile de care au nevoie locuitorii unui oraș european.

mircea-titus-dobre”Avem planuri realizabile pentru fiecare cartier în parte, pentru care am găsit surse de finanțare, iar Constanța va deveni de nerecunoscut în următorii 4 ani”, a precizat Mircea-Titus Dobre.

Fondurile europene, șansa Constanței de a deveni oraș dezvoltat

”Cu fonduri europene putem face toate proiectele pe care le-am prezentat pe site-ul mirceadobre.ro, cu excepția parcărilor. Avem în PRO România specialiști care au realizat sute de proiecte cu fonduri europene și care știu cum să atragă banii pentru a dezvolta acest oraș.

dezvoltare-oras-constanta-proiect-mircea-dobre-candidat-pro-romaniaConstanța are un istoric negativ în privința atragerii de fonduri europene la nivel de autoritate publică locală. Asta presupune un efort foarte mare și pricepere și trebuie să lucrezi doar cu oameni sau cu firme specializate care au mai făcut așa ceva și au avut succes. Până acum, autoritățile din Constanța ne-au demonstrat că nu sunt în stare să acceseze aceste fonduri.

De asemenea, toată lumea vorbește de atragerea de investitori, însă pentru a putea face acest lucru, trebuie să vii să vii cu niște planuri importante. Eu consider că proiectele de infrastructură depuse de noi, de PRO România sunt un moment de plecare. Când le pui pe masă și văd investitorii că tu ai un plan pe următorii 4 ani, ei încep să se uite cu atenție spre localitatea sau județul respectiv. Și atunci, trebuie să începi să intri pe zona de bond-uri, de titluri municipale. Venim cu o maturitate foarte clară, pentru care există legislație în vigoare, iar acest lucru care se practică deja în București și atrage bani.

dezvoltare-oras-constanta-fonduri-europene-candidat-primarie-mircea-dobre-pro-romaniaDatorită acestei pandemii și a următoarei crize care va începe din ianuarie 2021, este normal că nu te mai poți aștepta să primești bani de la bugetul de stat, iar cei de la bugetul local, sigur vor scădea, la fel și investițiile. Astfel, autoritățile vor mai avea două variante, care rămân sigure. Una, pe care sperăm să o realizăm, este cea privind emiterea de titluri municipale și a doua este accesarea de fonduri europene”, a mai spus Mircea-Titus Dobre, candidatul PRO România la Primăria Constanța.

Orașul Constanța NU are o zonă turistică declarată oficial

Se pot face multe investiții în Constanța, cu fonduri europene, dacă municipalitatea va declara care este zona turistică a orașului. Mai mult decât atât, autoritățile locale i-ar ajuta astfel și pe operatorii economici din zona respectivă, care pot beneficia de un punctaj mai mare în privința atragerii banilor europeni, am mai aflat de la Mircea-Titus Dobre.

”Mamaia, ca stațiune de interes național, este declarată de zeci de ani zonă turistică. Dar, municipalitatea trebuie să definească în mod clar, care este zona turistică a orașului. Primăria Constanța și-a făcut o strategie de turism, însă nu am văzut în acel document, care este zona turistică a Constanței.

mircea-titus-dobre-candidat-pro-romania-primaria-constantaCa să declari o zonă turistică, în primul rând este nevoie să faci demersurile legale. Trebuie inițiată o hotărâre de Consiliu Local, să pui pe masă un Plan Urbanistic Zonal, apoi mergi mai departe către Ministerul Turismului, în speță Ministerul Economiei, care are Direcția Generală de Turism. În baza acelor documentații tehnico-economice depuse, se realizează o hotărâre de guvern, care prevede că acea zonă este turistică.

Operatorii economici din zona respectivă beneficiază de un punctaj mai mare în privința atragerii de fonduri europene  și astfel ar fi ajutați de către municipalitate. Apoi, Primăria, având o zonă turistică, obține un punctaj mai mare pentru realizarea lucrărilor de infrastructură pe spațiul respectiv. În Constanța, este clar că Zona Peninsulară trebuie regândită, resistematizată, refăcută”, a afirmat candidatul PRO România pentru Primăria Constanța, Mircea-Titus Dobre.

Mircea-Titus Dobre: Avem mai multe variante pentru rezolvarea problemei parcărilor din Constanța

Una dintre situațiile neplăcute care afectează în fiecare zi viața constănțenior este lipsa parcărilor. Mircea-Titus Dobre, împreună cu echipa sa de specialiști de la PRO România a identificat și chiar a proiectat locurile în care pot fi construite parcări în oraș și spune că, atunci când va deveni primarul Constanței, acest aspect nu va mai reprezenta o problemă pentru șoferi.

mircea-titus-dobre-proiecte-constanta”Avem mai multe variante pentru parcări. Sunt spațiile mari, cu intrări generoase, unde putem face parcări subterane, iar deasupra vom construi parcuri. Pentru spațiile medii, cu intrări puțin mai greu accesibile, vom realiza doar parcări supraterane. Și mai sunt zone cu terenuri mici, unde putem să venim cu parcări supraterane de maximum unul sau două niveluri. Acestea vor fi construite în cartierele mari și aglomerate.

resistematizare-circulatie-constanta-proiect-candiatul-pro-romania-mircea-dobreÎn cartierele de case trebuie rezolvată întâi infrastructura, pentru că definiția străzii este că aceasta e formată din trotuar și șosea. Asta nu înțelege administrația publică din Constanța. Se laudă că în anumite cartiere a fost turnat covor asfaltic pentru mașini. OK, dar pietonii pe unde merg? Pe șosea?  Că nu există trotuar. În zona de case trebuie refăcute toate trotuarele”, a mai spus Mircea-Titus Dobre, candidatul PRO România la Primăria Constanța.

Parcarea din Portul Tomis va avea aproximativ 1100 de locuri

”La parcarea din Portul Tomis, cea de lângă bariera de la plaja Modern, avem în primul rând o problemă juridică, pentru că terenul de sub platforma betonată a fost retrocedat ilegal. A venit Înalta Curte de Casație și Justiție și a spus că terenul trebuie să revină municipalității. Dar, persoana care retrocedase spațiul a turnat beton, iar plăcile respective au fost intabulate.

parcare-portul-tomis-constantaEu cred că pe legea 33/1994 se poate face expropriere pentru utilitate publică și acolo trebuie realizată o parcare în regim de urgență, pentru că deservește zona centrului vechi și zona turistică a municipiului Constanța. Parcarea va fi formată din două corpuri, în care vor intra aproximativ 1100 de mașini. Asta înseamnă că rezolvă o mare problemă privind capacitatea de locuri de parcare din zona respectivă, mai ales în perioada sezonului estival.

parcare-etajata-portul-tomis-constanta-proiect-mircea-dobre-candiat-primaria-constantaVom duce parcarea până la nivelul străzii Karatzali și deasupra ei putem să facem un parc, iar priveliștea va fi frumoasă pe toată zona respectivă. Precizez că pentru Vila Șuțu se păstrează un culoar între cele două corpuri de parcare, astfel încât să nu i se ia vederea spre mare, mai ales pentru că este un monument istoric important din Constanța.

parcare-etajata-portul-tomis-constanta-proiect-mircea-dobre-caniddat-primaria-constantaÎn afară de parc, pe care îl putem lega pietonal cu Strada Karatzali, vom lega și parcarea cu șoseaua, iar ieșirea mașinilor se va face pe acel drum. Șoferii vor urca o rampă și vor ieși în strada Karatzali, apoi fac dreapta și ies pe Mircea cel Bătrân”, ne-a declarat Mircea-Titus Dobre.

O altă parcare etajată, vizavi de Colegiul Mihai Eminescu

O altă parcare importantă va fi construită vizavi de Colegiul Mihai Eminescu, spune Mircea-Titus Dobre.

parcari-zona-peninsulara-constanta-proiect-mircea-titus-dobre-primaria-constanta”Este o limbă de pământ acolo, ca o bătătură, pe care nimeni nu o îngrijește. Pe respectivul teren se poate face o parcare, care îi poate ajuta și pe cei de la Colegiul Mihai Eminescu, dar și pe localnicii sau pe turiștii care ajung în centrul vechi. De acolo, ar trebui oprită circulația mașinilor în Centrul Vechi”, afirmă Mircea-Titus Dobre, candidatul PRO România la Primăria Constanța.

El spune că multe alte parcări vor fi construite în cartierele constănțene, pentru a fi rezolvată această problemă.

Promenada Verde va oferi Constanței peste 50.000 mp de spații verzi

Promenada Verde este un proiect mai mult decât fezabil, care va conduce la creșterea considerabilă a spațiilor verzi ale orașului cu peste 50 000 metri pătrați, spune Mircea-Titus Dobre.

promenada-verde-constanta-proiect-pro-romania-candidat-primarie-mircea-titus-dobre”Este alternativa reală la proiectul șoselei de coastă, pe care PRO România Constanța NU îl susține. Este foarte costisitor și reprezintă o barieră fizică între locuitori și zona de plajă a Mării Negre.

Propun proiectul Promenada Verde, pentru că la ora actuală, noi avem pe partea stângă a zonei de plajă, un fel de pârloagă. Și atunci, vom reface malul și vom da o continuitate cu o zonă pietonală și o pistă de biciclete,  astfel că pe toată zona din stânga plajelor va fi o zonă verde, cu multă vegetație. Noi avem o problemă foarte mare cu acest lucru la nivelul municipalității, ținând cont de faptul că, doar în ultimii ani Constanța a pierdut câteva hectare de spațiu verde. Inclusiv raportul Băncii Mondiale spune că suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor, a scăzut dramatic în municipiul Constanța.

promenada-verde-constanta-pista-biciclete-zona-pietonala-proiect-pro-romania-mircea-dobre-canidat-primaria-constantaConstrucția pentru Promenada Verde va fi mai ușor de făcut și cu un buget mult mai mic decât pentru șoseaua de coastă. Sunt doar 5,5 km din Portul Tomis până în zona Pescărie. Poate că există și varianta ca, în anumite zone, să poată fi construite un restaurant sau o cafenea, dar va fi destul de greu accesul pentru aprovizionarea cu marfă, pentru că pe acolo nu trebuie să intre mașini”, afirmă candidatul PRO România la Primăria Constanța, Mircea-Titus Dobre.

Evenimentele vor atrage turiștii în Constanța și în extrasezon

Pentru domeniul cultural,  PRO România are o strategie care vizează organizarea altor tipuri de concerte, față de ceea ce a fost până acum.

”Doresc să organizăm și în Constanța Festivalul George Enescu, manifestare care va atrage turiștii la mare și vom putea extinde sezonul turistic. Festivalul George Enescu se desfășoară în toamna fiecărui an în București și am discutat deja cu organizatorii. Aceștia mi-au spus că este posibil să poată fi adus și la Constanța și există deschidere în acest sens, astfel că, pe perioada de sfârșit de august, început de septembrie să se poată realiza un preambul pentru acest festival.

Avem o Direcție de Cultură care aparține Consiliului Județean și care gestionează la ora actuală, mai toate instituțiile de cultură din județul Constanța și nu numai. Trebuie să se realizeze o strategie clară, pentru că în momentul de față nu există niciun fel de plan.

mircea-titus-dobre-candidat-pro-romania-primaria-constantaNoi ne-am gândit să dezvoltăm partea de festivaluri. De exemplu, să luăm ce avem acum, Festivalul Neversea. Acesta nu mai trebuie să se desfășoare la începutul lunii iulie, pentru că trebuie să aducă o creștere a turismului într-unul din capetele de sezon. Cred că în perioada 20 august-10 septembrie, în oricare dintre acele week-end-uri poate fi organizat, pentru că sezonul estival în România se termină după data de 15 august. De asemenea, sezonul poate fi lungit prin organizarea de evenimente, atunci când nu mai sunt foarte mulți turiști în stațiune. Și în luna iunie trebuie organizate evenimente pentru cei care nu au copii la școală, pentru a fi atrași pe litoral”, spune Mircea-Titus Dobre.

Candidatul PRO România la Primăria Constanța, Mircea-Titus Dobre are multe alte proiecte și soluții pentru toate domeniile. Despre alte planuri de anvergură ale fostului ministru al Turismului vă voi povesti săptămâna viitoare.

Comandat de  Partidul PRO România – filiala Constanța
Executat de  Discover Dobrogea – portal: www.discoverdobrogea.ro
mandatar financiar-cod AEP: 21200010

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

De Ziua Națională a României, cămașa cu altiță sau ia românească a fost inclusă de către Comitetul UNESCO, pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității. Ia românească sau cămașa cu altiță este recunoscută universal Dosarul ”Arta cămășii cu altiță – element de...

Pin It on Pinterest