fbpx
omd-mamaia-constanta
Minunile pot rezista și după Crăciun

decembrie 29, 2018

Minunile rezista si dupa Craciun

Sărbătorile de iarnă se lasă așteptate un an întreg, dar mereu sunt pe fugă. Trec atât de repede, de parcă ar alerga mai bine de 11 luni la maraton și sunt pregătite să  zboare ca vântul, astfel încât să nu înțelegem nimic din ele. Tocmai de aceea, contează mai mult ce lasă în urma lor și cu ce rămânem când magia se termină. Există Oameni, care, în mod conștient sau nu, fac minunile să reziste și după Crăciun. Pentru că, această sărbătoare importantă nu este despre cozonaci, sarmale, friptură și prăjituri, despre stat la cozi infernale în mall și hipermarket. Este despre dragoste, bunătate, speranță, ajutor și fapte bune. Să faci un copil sărman să zâmbească și să îl ajuți să spere că poate deveni primar într-o zi dacă învață, să îi oferi o pereche de ghete fără de care nu poate merge la școală, să îi dai cărțile pe care părinții nu i le pot cumpăra sau calculatorul pe care nu mai spera să îl primească vreodată. Aceasta este magia care rămâne și după sărbătorile se termină.

O casă, minunea de Crăciun pentru o familie cu șase copii

Minunile există de Crăciun, iar noi le putem face posibile. Preotul paroh de la Biserica Sfântul Mina din Constanța, Claudiu Banu a organizat înainte de sărbătorile de iarnă două acțiuni umanitare în 14 sate din județ. Într-o căsuță mică, părintele a descoperit că stătea înghesuită o familie cu 6 copii. Chiar dacă tatăl muncește mult, nu-i ajung banii să hrănească 8 guri. Copiii sunt curați, hrăniți și bine îngrijiți. Unul dintre băieți învață foarte bine și i-a promis preotului că va ajunge cineva și își va ajuta frații.

Minunile rezista si dupa Craciun Impresionat de soarta lor, părintele Banu a văzut alături o casă de vânzare, povestea familiei a ajuns pe Facebook și a devenit știre, după care, în scurt timp, un constănțean l-a sunat și i-a spus că le cumpără el acea locuință. O bucurie mai mare n-ar fi putut avea acei oameni sărmani, pe care preotul nu-i văzuse până în acea zi. Pentru părinți și copiii lor, calitatea vieții va crește puțin. Ca ei sunt mulți, trebuie doar să îi descoperim și să le oferim o rază de speranță.

La țară, gura târgului e mai importantă decât dramele oamenilor

De la părintele Claudiu Banu am aflat că oamenii au multe probleme, dar le este rușine să recunoască acest lucru. El a schimbat Crăciunul pentru 500 de suflete nevoiașe care trăiesc sub limita sărăciei, iar dramele acestor familii i-au încărcat sufletul. Important însă, este că toți copiii și-au găsit puterea să zâmbească de sărbători. Iubirea și bunătatea semenilor au făcut ca soarele să răsară și să împartă raze de speranță pe ulițele satelor uitate de lume.

”Gura târgului îi pune în mai mare dificultate decât nevoia materială în sine. Ce spune satul este mai important decât drama multora. Ne ascundem de propriile eșecuri doar că ne este teamă de bârfa comunității în care trăim. Dar totuși, acești oameni merită mai mult de atât.”, spune preotul Claudiu Banu.

Iubirea și generozitatea ne pot face viața mai bună

Darurile pe care le oferim de Paște sau de Crăciun, nu sunt suficiente pentru familiile sărace din mediul rural. Nevoile sunt mari, iar copiii trebuie ajutați și încurajați să meargă la școală și să își depășească condiția. Pentru ei este greu, dar nu imposibil, dacă noi îi sprijinim. Câteva cărți, un calculator, îmbrăcăminte, încălțăminte, multe încurajări, toate le dau aripi acestor micuți foarte deștepți, pentru care destinul nu a fost generos.

”Am fost colindat astăzi într-un cătun uitat de lume, o lume mult diferită față de cea în care trăim, un cătun din capătul județului în care este musai să fim prezenți nu numai de Crăciun. O lume în care porcul proaspăt copt cu paie este toată averea de Crăciun, cadourile fiind un vis demult uitat. O lume în care copiii colindă ca odinioară, copii pentru care educația este un vis. Și totuși ei râd, i-am amuzat, am dat în mintea lor și vă spun sincer că a fost minunat. A fost cel mai frumos colind.”, ne-a povestit preotul Claudiu Banu.

”Îngerul de copil din dreapta m-a răsfățat spunându-mi că sunt Moș Crăciun tânăr. Copilul, o comoară, când am plecat, mi-a spus că mă iubește. Astfel de copii vor schimba lumea în bine, prin iubire. Iubirea este singura care ne poate face viața mai bună.”

Destine frânte, copii pentru care viitorul, la fel ca prezentul, este sumbru

”În șirul lung al nepăsării omului față de om, am întâlnit destine frânte, copii ce ar da o lecție multora de la oraș despre ce înseamnă sa înveți foarte bine și să te culci cu stomacul gol.”, spune preotul Claudiu Banu.

Galeșu, Poarta Albă, Remus Opreanu, Arsa, Vârtop, Vâlcele, Conacu, Lipnița, Ostrov, Almalău, Gârlița, Carvan, Zorile și Tufani, sunt localitățile în care a poposit părintele Banu, cadrul proiectului ”Fii părintele unei familii sărace”.

Poate pentru mulți dintre noi, o sticlă de ulei, o conservă de carne, un borcan cu bulion, o pungă de orez sau o pungă cu paste făinoase nu înseamnă mai nimic, însă pentru mulți reprezintă singurele alimente pe care le pot pune pe masă pentru cei dragi.

O vorbă frumoasă, un dar bine ales, ajutorul pe care îl putem oferi celor aflați în nevoie, toate acestea și multe altele, ne ajută să ținem Crăciunul aproape de inimă o vreme îndelungată, să ne țină de cald iarna, să ne facă să zâmbim și să ne ofere o rază de speranță.

Fotografiile sunt realizate de Liliana Năclad

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest