fbpx
Mina Altân Tepe, satul ai cărui localnici trăiesc doar din amintirile frumoase

aprilie 18, 2021

mina-altan-tepe-tulcea-satul-parasit-de-localnici

Mina Altân Tepe sau ”Dealul de Aur” este un sat din județul Tulcea, odată înfloritor, care a mai rămas cu o mână de oameni cu amintiri frumoase. Vremurile în care la Altân Tepe se organizau baluri și tot felul de petreceri, copiii mergeau veseli la școală și minerii în subteran, au apus demult. Acum, doar câțiva pensionari mai trăiesc cu nostalgia vieții frumoase din anii tinereții, satul pare părăsit, iar locuințele, în mare parte, au fost abandonate.

Mina Altân Tepe, era exploatarea cu cel mai mult zăcământ de cupru din țară

Este imposibil să îți dai seama că în sat a existat o mină, dacă localnicii nu ar confirma acest lucru și nu ar oferi, puținilor vizitatori, câteva indicii. Gara, vagonetele, șina de cale ferată, toate sunt istorie și nu mai există în localitate. Cele 3 intrări în exploatare au fost blocate, iar foștii angajați au plecat, care încotro, iar satul a rămas aproape pustiu. Am avut norocul să îl găsim pe Constantin Prodan, fost maistru în Mina Altân Tepe, care a povestit pentru Discover Dobrogea cum era satul în vremurile lui bune. mina-altan-tepe-tulcea”Am lucrat în Mina Altân Tepe de la 20 de ani până la 45, când am ieșit la pensie, adică din 1970 până în 1995, iar în anul 2003, mina s-a închis.

Au fost 3 puțuri, existau o gară și o cale ferată, care au dispărut între timp, iar vagoanele erau încărcate cu minereu și mergeau până la flotația de la Baia.

mina-altan-tepe-tulceaPână prin anul 1975 lucram 6 ore pe zi, apoi au venit mulți membri de partid și au spus să muncim 8 ore și să facem o producție suplimentară.

Mina Altân Tepe a avut 1000 de angajați, dintre care 440 în subteran. Eu eram maistru și aveam 80 de mineri în subordine pe schimb.

În fiecare abataj aveam 2500-3000 de tone de minereu. Cupru se scotea cel mult 1200 de tone pe an.

minereu-cupru-altan-tepe-tulceaEra mult cupru. Minereul este complex, din el fac parte sterilul, fierul, sulful, cuprul. Nu le vedea nimeni ca atare.

De la noi din mină pleca minereul brut și era dus la flotație la Baia, unde era măcinat în moară și separat pe sortimente. Fierul era trimis la Galați,  cuprul îl predam la topitoria de la Zlatna sau de la Baia Mare și apoi era trimis la Făgăraș, la Brăila sau la USAS Năvodari, iar noi primeam, în schimb, dinamită. Era un circuit închis și nu ieșeam niciodată în pierdere.

În Mina Altân Tepe este cel mai mult zăcământ de cupru din țară”, a afirmat pentru Discover Dobrogea, maistrul Constantin Prodan.

”Dealul de Aur” este doar un mit, în realitate era foarte puțin metal prețios

Deși turcii au denumit localitatea ”Dealul de Aur”, în Mina Altân Tepe s-a găsit puțin metal prețios.

”Aici era foarte puțin aur, nu ca în Apuseni. Dacă într-un an aveam 130.000 de tone de minereu, maximum 5 kg era aur. El se obținea la Zlatna sau la Baia Mare, după ce se realiza tot fluxul tehnologic”, a precizat pentru Discover Dobrogea maistrul Constantin Prodan de la Mina Altân Tepe.

În Mina Altân Tepe mai este minereu pentru 200 de ani

Mina s-a închis, dar minereu încă mai este, am aflat de la domnul Prodan.

”Minereu cred că mai este pentru 200 de ani în Mina Altân Tepe. Noi am exploatat doar puțul vertical, care cobora până la 770 de metri. Minereul brut coboară pe 3 felii, lentilele 1, 2 și 3, plus corpurile noi necunoscute.

mina-altan-tepe-tulceaDacă nu cădea regimul și se termina puțul central în 1994-1995 cum era prevăzut, ajungea până la 1270 de metri și depășeam Mina Anina, care era la 1225 de metri. Astfel, Mina Altân Tepe devenea cea mai adâncă din țară.

Noi deja începusem să facem rampa de transport minereu prin subteran de la Mina Altân Tepe la flotația de la Baia, nu se mai transporta cu vagoanele sau cu rabele, ci pleca prin subteran.

Mina nu s-a desființat deoarece nu mai erau oameni în subteran, ci pentru că politica românească este să închidem tot și să cumpărăm de la alții. La fel ca orice mină din lumea aceasta, și cea de la Altân Tepe a fost subvenționată, în sensul că statul băga doi lei și scotea un leu”, spune cu regret Constantin Prodan.

Condițiile de muncă erau foarte bune pentru mineri și salariile mari

Majoritatea angajaților din mină erau din zonă, din localitățile Stejarul, Alecsandri, dar au venit și din Moldova, Ardeal și alte zone ale țării.

”Era foarte bine când lucram ca miner, nu am avut probleme. Salariile erau foarte bune, iar dacă făceam planul luam cam 1000 de euro pe lună în banii de acum.

Mâncarea era gratuită la cantină pe un schimb, când intrai în subteran, echipamentul era oferit de stat și aveam 30 de zile lucrătoare de concediu în fiecare an.

constantin-prodan-maistru-mina-altan-tepe-tulceaAu fost vremuri bune, statul ne dădea și câte un apartament”, afirmă cu nostalgie Constantin Prodan. El a precizat că locuiește în Constanța, dar merge în weekend-uri la Mina Altân Tepe, unde are o locuință și o grădină, în care îi place să lucreze.

Din cei peste 400 de mineri, doar 9 au mai rămas în satul Mina Altân Tepe

După ce s-a închis mina, majoritatea angajaților a emigrat către Italia, Franța, Marea Britanie. Unii au plecat și la Năvodari, în Constanța și în Moldova, de unde au venit mulți.

mina-altan-tepe-tulcea”Din toți cei care au fost în subteran, acum mai sunt în Altân Tepe doar 9 bărbați. În total, sunt cam 270 de persoane în prezent, în Altân Tepe. Cei mai mulți sunt pensionari, iar populația fiind îmbătrânită, avem foarte puțini copii în sat”, am aflat de la maistrul Constantin Prodan.

Școala din satul Mina Altân Tepe este desființată și arată ca după război

Pe vremuri, la școala din satul Mina Altân Tepe învățau 1200 de elevi, dar în 2010 aceasta s-a închis.

scoala-desfiintata-din-altan-tepe-tulceaAm intrat pentru prima dată într-o unitate de învățământ părăsită și pot spune că arată ca după război.

scoala-desfiintata-din-altan-tepePeste tot sunt aruncate dosare, caiete sau jucării, în bibliotecă sunt sute de cărți pe rafturi, iar în laboratorul de biologie sunt împrăștiate insectare, borcane pentru experimente și eprubete.

scoala-desfiintata-din-altan-tepeÎn unele clase se mai poate vedea pe tablă ce au scris ultimii copii, iar pe holuri există la avizier listele cu materiile pentru examenele pe care le-au dat elevii de clasa a VIII-a în anul 2010.

scoala-desfiintata-altan-tepeLa Școala Mina Altân Tepe veneau copii din toate localitățile învecinate și era și un grup școlar minier, în care tinerii învățau diferite meserii.

scoala-desfiintata-din-altan-tepe-tulceaÎn prezent, cei 10-15 elevi din sat merg să învețe la școala din Stejarul, comuna de care aparține satul Mina Altân Tepe. În localitate este o singură grădiniță care mai funcționează și are 5-6 copii”, a afirmat maistrul Constantin Prodan.

În satul Mina Altân Tepe, apartamentele sunt goale, iar casele au fost părăsite

Până în anul 2003 când exploatarea minieră s-a închis, trăiau peste 3000 de persoane în satul Mina Altân Tepe.

Mina-Altan-Tepe-TulceaAcum, apartamentele sunt ocupate în proporție de 15-20%, pentru că mulți au plecat și le-au părăsit.

Pe străzi se plimbă găini, cocoși și porci, iar multe case sunt gata să se dărâme.

satul-mina-altan-tepe-parasit-de-locuitori”Au rămas doar câțiva oameni în sat, mai mult femei bătrâne. Pe vremuri eu lucram aici la abator, aveam și cinematograf, acum chiar și școala este părăsită.

Nu avem absolut nimic în comună, nici poștă, nici dispensar, nici medic, nimic. Abia acum ne-a pus și nouă microbuz, că nu am avut.

Pentru doctor mergem la Stejarul, dar mai degrabă îmi cumpăr medicamentele fără gratuitate decât să bat drumul până acolo și să dau bani pe autobuz.

Mina-altan-tepe-tulceaȘi la Beidaud avem medic, iar asistenta este de la Stejarul. Nici nu știu ce program are doctorul, într-un an am fost o singură dată la medic, în toamnă, când am făcut vaccinul antigripal, deși am multe probleme de sănătate.

Tot așa pustiu este și de sărbători, că suntem puțini în localitate. Este tare greu, avem un singur magazin și de acolo luăm ce ne dă.

Aveam 18 ani când am venit aici și m-am căsătorit cu un miner, acum am 65 de ani. Soțul meu a murit la doi ani după ce s-a pensionat”, a povestit o doamnă care a venit să vadă ce facem în curtea școlii.

Mina Altân Tepe a fost un sat în care oamenii se distrau, însă, acum, puținii locuitori își amintesc cu nostalgie de acele vremuri

”Mina Altân Tepe a fost o localitate liniștită. Chiar dacă erau aici oameni adunați din diferite colțuri ale țării, nu erau scandaluri sau bătăi. Se organizau frecvent baluri, serate, nunți și toată lumea se distra. Acum, nu a mai rămas nimic din farmecul de odinioară”, a afirmat pentru Discover Dobrogea, maistrul Constantin Prodan.

altan-tepe-tulceaÎnconjurat de dealuri și păduri, satul Mina Altân Tepe este pitoresc, dar este foarte gol și trist. Dacă mina nu s-ar fi închis, cu siguranță era și acum o localitate prosperă, cu cea mai adâncă mină din țară și exploatația cu cel mai mult zăcământ de cupru din România.

3 Comentarii

  1. Roman Constantin

    Am fost profesor acolo, mi-a placut foarte mult

    Răspuns
    • Auris Luca

      Se vede și acum că a fost o școală frumoasă și îngrijită.

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

Sportivii CSM Constanța au meciuri importante în ligile de baschet, handbal, volei și rugby, la seniori, tineret și juniori. Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale, vineri seară, la Constanța, unde atmosfera va fi încălzită de un show...

Pin It on Pinterest