fbpx
Migrația păsărilor poate fi observată în Dobrogea, în acestă toamnă

octombrie 8, 2019

Pelicani creti

Iubitorii de păsări pot observa în această perioadă migrația înaripatelor în Dobrogea, atât pe Lacul Techirghiol, cât și în Delta Dunării. De altfel, Dobrogea este locul în în care pot fi văzute cele mai diferite specii de păsări, în special acum, când ele se îndreaptă spre țările calde. În județul Constanța, Lacul Techirghiol și Stațiunea Biologică de la Agigea sunt printre destinațiile cele mai bune pentru birdwatching din România, în timp ce în Tulcea, Delta Dunării este preferata păsărarilor. Deschiderea sezonului de pescuit și posibilitatea observării păsărilor îi atrag ca un magnet pe turiști în deltă, în sezonul rece.

Dobrogea, regiunea în care putem observa toamna, migrația păsărilor

Cei mai împătimiți birdwatcheri din România s-au strâns în primul weekend din octombrie la Agigea, pentru maratonul ornitologic intitulat ”Euro BirdWatch 2019”. Evenimentul a fost organizat de Societatea Ornitologică din România, iar participanții au avut la dispoziție 24 de ore pentru observa și înregistra cele mai multe specii diferite de păsări sălbatice, de la pelicani la sticleți și de la pițigoi la bufnițe.

Dobrogea-migratia-pasarilor-toamna-bufnita

”În Dobrogea se formează un așa-zis ”gât de pâlnie”, pentru că în această regiune încep să vină tot felul de păsări. Acum, când se intră pe Via Pontica, una dintre cele mai mari căi de migrație din lume, toate păsările vin în Dobrogea, apoi trec ușor spre Bulgaria, se duc în Turcia, Egipt și ajung în Africa, în cartierele de iernare. De aceea, acum este unul dintre cele mai bune momente în care putem să vedem păsări”, a declarat pentru Discover Dobrogea purtătorul de cuvânt al Societății Ornitologice din România, Ovidiu Bufnilă.

Speciile de păsări rare care pot fi observate acum în Dobrogea

Berzele albe au plecat deja, însă este posibil ca iubitorii de păsări să vadă berze negre, pentru că ele migreză puțin mai târziu decât cele albe. Este o specie mult mai timidă și mai retrasă, care stă, de regulă, la pădure, iar în România avem 1600-1800 de perechi, am aflat de la Ovidiu Bufnilă. Norocoșii pot vedea chiar și flamingo, deoarece au mai fost observate în anii trecuți aceste păsări la Techirghiol.

dobrogea-migratia-pasarilor-toamana-acvila-de-stepa

De asemenea, prin Dobrogea trec păsările de pradă, precum acvilele sau vulturii. ”Această regiune nu este un loc prin care păsările doar trec, ele se și opresc aici. Și aceasta, deoarece într-o călătorie contează foarte mult stația de unde ai plecat și cea în care vrei să ajungi, dar și mai importantă uneori este halta, locul unde vrei să mănânci, să te odihnești, să bei apă și apoi să pleci mai departe. De aceea, Lacul Techirghiol este unul dintre cele mai importante locuri din România pentru păsări, aici fiind foarte multe specii care vin să se odihnească și să-și refacă resursa de energie și abia apoi pleacă mai departe în migrație către Africa”, spune purtătorul de cuvânt al SOR, Ovidiu Bufnilă.

Sute de specii de păsări tranzitează Dobrogea în această perioadă

În Dobrogea putem vedea cam 400 de specii de păsări. Dintre acestea, pe Lacul Techirghiol pot fi observate aproximativ 65%. Între ele, sunt cele care se află în tranzit, în migrație, păsările care au cuibărit la noi și vor pleca, cele care vin din alte părți, dar și speciile rezidente, care rămân tot timpul anului, a afirmat Ovidiu Bufnilă.

Nu toate păsările migrează

Cei care vor să urmărească păsările și în sezonul rece, sunt încântați că nu toate speciile migrează. Am aflat de la Ovidiu Bufnilă, faptul că pițigoii și vrăbiile rămân la noi, dar și pelicanii creți care au cuibărit în Delta Dunării și acum vor ierna în Dobrogea, pe lacuri sau pe cursul Dunării. De asemenea, sunt și păsări care vin la noi în țară să ierneze. Din cele 8 specii de gâscă sălbatică prezente în România, doar una cuibărește la noi, celelalte vin să ierneze aici.

dobrogea-migratia-pasarilor-toamna-lebada-mica

”Avem lebăda de vară, pe care o putem vedea în porturile de pe litoral, dar acum vin lebedele de iarnă, lebedele mici, gâsca cu gâtul roșu, foarte carismatică și pe care abia așteptăm să o vedem, fiind și cea mai mică specie de gâscă din lume”, a precizat purtătorul de cuvânt al SOR, Ovidiu Bufnilă.

Ce păsări pot fi văzute toamna în Delta Dunării?

În Delta Dunării sunt populații de păsări care opresc acum pentru prima oară, deoarece este o întindere mare de apă și pot să doarmă fără să fie deranjate. Au început să plece ușor, ușor, pelicanii, dar în același timp vin gâștele, care au nevoie de lacuri mari, de deltă, de locuri în care să stea ferite de amenințarea vulpilor, a șacalilor și chiar de vânători, chiar dacă nu se vânează în Delta Dunării, spune Ovidiu Bufnilă.

dobrogea-migratia-pasarilor-toamna-pitigoi-albastru

La noi în deltă putem vedea clasicul pițigoi, vrabia de câmp sau de casă, dar și rațe sau gâște. Păsările care au cuibărit la noi, încep acum să plece spre Africa. Vorbim de lopătari, egretele mici, anumite specii de rață, de berze. Între timp, sunt păsările care doar trec pe la noi, cum sunt cocorii, de exemplu. Noi nu mai avem cocori care să cuibărească în România, în schimb ne tranzitează țara și pot fi observate în timpul migrației. La ora actuală, din păcate, și-au mutat ruta de migrație pe la vecinii din Ungaria, dar, când ajung pe la noi este foarte frumos să vezi spectacolul cocorilor care vin să se hrănească pe câmpuri.

Gâsca cu gâtul roșu îi îmbogățește pe agricultori

Gâsca cu gâtul roșu este cea mai priclitată specie sălbatică din România și din lume, motiv pentru care a fost dispusă o măsură pentru protejarea acestei specii pe cale de dispariție. Astfel, gâsca cu gâtul roșu le aduce agricultorilor milioane de euro an de an.

dobrogea-migratia-pasarilor-toamna-gasca-cu-gatul-rosu

 Ei nu trebuie decât să acceseze măsura de agromediu și să lase 10% din producția de boabe de porumb pe câmp, ne anunță purtătorul de cuvânt al SOR, Ovidiu Bufnilă. El spune că gâștele merg pe câmp și se hrănesc, iar agricultorii primesc subvenții foarte mari dacă acceptă să le protejeze.

Lacul Techirghiol, raiul păsărilor

Pe Lacul Techirghiol putem vedea sute de specii de păsări în această perioadă, dar nu oriunde. Înaripatele ocolesc zona dinspre Eforie, unde apa este mai sărată și nu există prea multe microorganisme cu care să se poată hrăni. Pe măsură ce avansăm spre coada lacului, apa devine salmastră și ajungem până în zona în care ea este aproape dulce, iar acolo vor fi întotdeauna mai multe viețuitoare, pentru că zona le place mai mult, am aflat tot de la Ovidiu Bufnilă. ”Întotdeauna, acolo unde sunt păsări de migrație, specii mai mici, există și păsări de pradă.

dobrogea-migratia-pasarilor-toamna-cocori

Și avem ereți, ulii, șoimi sau acvile care trec pe acolo. Din punctul acesta de vedere, Techirghiol rămâne o zonă extrem de importantă pentru tot ceea ce înseamnă păsări, în România. Reprezentanții SOR au descoperit specii noi de păsări pe Lacul Techirghiol și pe terenurile din apropiere. Este vorba de pietrarul de deșert și fâsa lui Richard (Anthus richardi), care au fost observate de colegii noștri. Astfel, Techirghiolul rămâne pentru noi o destinație extrem de apreciată, când vine vorba despre păsări”, a mai precizat pentru Discover Dobrogea, purtătorul de cuvânt al SOR, Ovidiu Bufnilă.

Indiferent unde ne aflăm, în Constanța sau în Tulcea, dacă privim cerul putem observa în această perioadă spectacolul pe care ni-l oferă migrația păsărilor.

Fotografiile sunt preluate de pe site-ul Societății Ornitologice Române

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest