fbpx
omd-mamaia-constanta
Meșteri populari iscusiți, vinuri bune și mâncăruri tradiționale, la Zilele Dobrogei

noiembrie 12, 2018

Zilele Dobrogei

Dobrogea îi scoate în față pe cei mai iscusiți meșteri populari și pe cei mai pricepuți bucătari, patiseri și cofetari, la evenimentul care va marca 140 de ani de la revenirea provinciei alături de Patria Mamă. Evenimentul Zilele Dobrogei se va desfășura la Constanța, în perioada 14-17 noiembrie 2018, la Pavilionul Expozițional, iar vizitatorii se vor putea delecta cu mâncăruri tradiționale, cu vinuri dobrogene și cu produse preparate de meșteri autentici, din județele Constanța și Tulcea.

Buna dispoziție va fi asigurată zilnic, de miercuri până sâmbătă, de ansamblurile artistice care duc mai departe zestrea strămoșească, prin muzica și dansurile celor 14 etnii din Dobrogea.

La Zilele Dobrogei, județul Tulcea va avea propriul stand

Pentru a promova întreaga ofertă a destinației: meșteșuguri, vinuri, gastronomie și turism, județul Tulcea va avea un stand propriu în cadrul evenimentului. Dintre artiștii tulceni nu vor lipsi Ansamblul folcloric „Dorulețul”, de la Tulcea, Formația de dansuri meglenoromâne “Altona”, de la Cerna, Ansamblul rușilor lipoveni „Katiușa”, de la Mahmudia și Ansamblul bulgarilor Sfitilina” de la Vișina, Jurilovca.

Breasla meșteșugarilor din județul Tulcea va fi reprezentată de Bianca Folescu din Vișina, cea care realizează cu multă migală broderie manuală, țesături, obiecte de decor și suveniruri de inspirație populară, de artiștii populari din Sfântu Gheorghe, Aniela și Eduard Acsente, doi ucraineni care vor veni cu păpuși îmbrăcate în portul tradițional al cazacilor și coronițe cu flori, purtate de regulă de domnișoare. Nu va lipsi de la manifestare nici Valentina Koker, de la Jurilovca, o figură deja cunoscută, care realizează podoabe rusești și lipovenești, celebrele KOKOSHNİK, dar își pune amprenta și pe constumele tardiționale care fac parte din portul ruşilor-lipoveni.

De asemenea, artistul popular Toader Gheorghe, va expune păsările pictate și sculptate în lemn pe care le realizează, iar Geambai Nedin ne va ademeni să cumpărăm tărtăcuțele și catrunele pe care le transformă în obiecte decorative și amulete, ilustrate cu motivele vegetale și geometrice moștenire a străbuinilor săi din Crimeea.

Pentru că ne aflăm în an de Centenar și ia este unul dintre cele mai importante simboluri românești, vizitatorii vor putea admira cele mai frumoase cusături pe pânză țesută la război realizate de Gabriela Ioniță, cea care coase ii cu motive tradiționale din Dobrogea, regiunea Luncavița. Vor participa la eveniment și meșteșugarii din Mahmudia: Damian Lili și Haralasca Paulina, care lucrează diverse produse decorative și practice din papură, precum pălării, suporturi de sticle de vin sau poșete, produse foarte apreciate de turiștii străini care ajung în Delta Dunării.

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, reprezentantă de președintele Cătălin Țibuleac, s-a alăturat evenimentului organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Constanța, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Județean Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest