Exponatul lunii decembrie prezentat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este Crucea din calcar descoperită la Callatis, ridicată în amintirea episcopului Stefanus.
Crucea de calcar cochilifer a fost descoperită la Mangalia în vara anului 1960, cu ocazia unor lucrări de sistematizare a oraşului, în zona în care a fost construit noul Spital balnear. Artefactul se păstrează fragmentar, fiind rupt în două bucăţi și poartă pe cele două fețe, o inscripţie în limba greacă, iar pe cealaltă, una în limba latină. Monumentul epigrafic a fost datat de către specialiști, în secolul al VI-lea p. Chr.
„Crucea a fost ridică în amintirea episcopului Stefanus, iar termenul de oratio se referă la rugăciunea oficiată spre amintirea personajului amintit. Din izvoarele creștine timpurii știm că episcopii defuncți sunt amintiți în rugăciunile pe care biserica le făcea în amintirea celor decedați. De asemenea sintagma Φῶ[ς] / Ζωή se regăsește pe inscripțiile funerare și prin urmare, piesa este o piatră funerară ridicată în locul unde, cel mai probabil, se afla mormântul episcopului.
Importanța inscripției constă în faptul că atestă unul dintre episcopii provinciei Scythia în secolul al VI-lea p. Chr.. Ultimele studii au arătat faptul că această provincie a avut un statut aparte din punct de vedere al organizării ecleziastice, cu mai multe episcopii. De asemenea, este important de menționat și faptul că pietrele funerare în formă de cruce, apar și încep să fie folosite cu precădere, odată cu secolul al VI-lea p. Chr.”, aflăm de la cercetătorul științific Radu Petcu și arheologul Ștefan-Viorel Georgescu.
„Odată cu prezentarea acestei comori, păstrate în depozitele Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, lăsăm în urmă anul 2024 și ne pregătim pentru anul nou, care ne bate la ușă.
Cu această ocazie, colectivul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, urează tuturor prietenilor săi: Sărbatori Fericite alături de cei dragi și un an nou fericit și plin de împliniri, iar pentru toți cei care îsi sărbătoresc numele în data de 27 decembrie, la mulți ani fericiți și sănătoși!
Tuturor, vă mulțumim pentru susținere și pentru vizite și vă așteptăm la toate activitățile muzeului din 2025, online sau la noul sediu din strada Arhiepiscopiei, nr. 7.”, precizează reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
0 Comentarii