fbpx
”Maria Tănase. O poveste”, premieră la Teatrul de Stat Constanța

mai 15, 2021

maria-tanase-o-poveste-premiera-teatrul-de-stat-constanta

„Maria Tănase. O poveste” este un spectacol care  înfățișează o versiune despre viața celebrei cântărețe, cu aspecte ale personalității ei care sunt mai puțin cunoscute. Documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile și amintirile ei, analogii cu Edith Piaf sau cu Frida Kahlo, toate alcătuiesc o imagine coerentă a unei femei superbe și puternice. Într-o montare inedită, actrița și cântăreața Mirela Pană dă viață, cu sensibilitate și talent, Mariei Tănase, acompaniată de pianista Elena Gatcin.

”Maria Tănase. O poveste”, un spectacol one woman show, cu Mirela Pană

La finalul avanpremierei ”Maria Tănase. O poveste”, actrița Mirela Pană a declarat pentru Discover Dobrogea ce simte când interpretează rolul uneia dintre cele mai importante cântărețe de muzică populară din România.

maria-tanase-o-poveste-actrita-mirela-pana-teatrul-de-stat-constanta”Este foarte greu să faci creație pe un personaj care a existat. Regizorul spectacolului, Carmen-Lidia Vidu, m-a ajutat să mă detașez. Prin cercetare am încercat s-o cunoaștem pe Maria Tănase. Din ce am citit și am cercetat, am tras niște concluzii și ne-am dat seama cam cum ar fi arătat ea acum, în fața publicului.

Este un amestec foarte frumos și omogen, între simplitate, naturalețe, vulgaritate, șarm, atitudine, patimă. Am încercat să fac un melanj din toate aceste calități ale ei, pentru a putea construi personajul.

Ceea ce simt este o responsabilitate foarte mare și atunci am făcut tot ce am putut să evidențiez ceea ce a fost Maria Tănase.

Este un amestec între suprarealismul Fridei Kahlo, al Mariei Tănase, dar poți s-o vezi și pe Edith Piaf la un moment dat.

Genul acesta de spectacol, eu cred că trebuie să meargă pe simplitate, pe naturalețe, fără exagerări.

Fiecare moment are câte o stare, iar când Maria Tănase îi scrie scrisoarea de adio soțului ei, este un moment de emoție, de senzualitate șoptită, fără lacrimi. Fiecare spectator percepe în mod diferit aceste stări, în funcție de starea pe care o are în acel moment”, a declarat pentru Discover Dobrogea, actrița Teatrului de Stat Constanța, Mirela Pană.

Constănțenii ar trebui să vadă spectacolul ”Maria Tănase. O poveste”

”Maria Tănase. O poveste” este un spectacol care merită să fie văzut, pentru că este foarte sensibil și vorbește despre o mare personalitate a culturii române, într-un mod original.

maria-tanase-premiera-teatrul-de-stat-constanta”Publicul poate vedea în acest spectacol, un românism de care noi avem nevoie. Nu acela fabricat sau etalat, cum se face acum.

Este un românism care vine dintr-o perioadă în care românii aveau dragoste de pământ, dragoste de țară, dragoste de tradiții.

Eu cred că oamenii trebuie să vină să vadă acest spectacol, tocmai pentru că transmite curățenia acestui popor. Nu este nimic fals. Maria Tănase a făcut multe pentru țara aceasta și s-a implicat cu patos românesc”, a precizat actrița Mirela Pană, cea care interpretează rolul Mariei Tănase, în spectacolul ”Maria Tănase. O poveste”.

Astăzi, la Teatrul de Stat Constanța, premiera ”Maria Tănase. O poveste”

”Am avut aseară avanpremiera, astăzi este premiera acestui spectacol absolut minunat, ”Maria Tănase. O poveste”. Este un spectacol în scenariul și regia lui Carmen-Lidia Vidu, în care spectatorii pot asculta un recital minunat al actriței Teatrului de Stat Constanța, Mirela Pană, acompaniată la pian de Elena Gatcin.

premiera-teatrul-de-stat-constanta-mirela-panaDeși este un one woman show, de fapt, spectacolul este foarte complex, cu o regie extrem de interesantă, cu un spațiu virtual creat de artista multimedia Cristina Baciu, cu o serie întreagă de videoproiecții, care sprijină, atât scenografic, cât și dramaturgic, discursul regizoral al lui Carmen Vidu.

Sunt prezentate câteva elemente din personalitatea și din viața Mariei Tănase.

Acest spectacol are în el are o doză foarte mare de românism, de patriotism care știe să fie extrem de bine balansată, fără să cadă în niciun fel într-un naționalism desuet.

Are un spirit autentic, profund și sunt convins că va avea un mare succes, atât la publicul constănțean, dar nu numai. Sper din tot sufletul să avem șansa să călătorim cu acest spectacol la evenimente, festivaluri din țară și din străinătate. Cred că este un spectacol care poate reprezenta România cu mare succes, la evenimente în străinătate”, a declarat pentru Discover Dobrogea, directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Simsensohn.

Maria Tănase: ”Am reușit să redau forța, drama, ironia și viața însăși a țăranului român”

În cadrul spectacolului ”Maria Tănase. O poveste”, sunt prezentate câteva citate ale solistei de muzică populară, Maria Tănase. Deși solista afirma des că are har și de aceea sunt apreciate cântecele sale, totuși, existau la Teatrul Constantin Tănase și colegi care o tachinau că nu cântă după note.

maria-tanase-premiera-teatrul-de-stat-constanta”De la debutul meu radiofonic și până astăzi, apariția cântecelor mele marchează un drum către adevăratul sens ce trebuie să dea glăsuire cântecelor de folclor. Am reușit să redau forța, gluma, drama, ironia și viața însăși a țăranului român, prin cântecele și felul cum le-am tălmăcit.

Am rămas beneficiară morală și materială a Premiului de stat oferit de țară și, totuși, angajata Teatrului Constantin Tănase. Sunt unii, împănați de câte o rapidă ascensiune, care îmi spun: ”La cârciumă să cânți, Mărie, nu la mine în orchestră. Noi cântăm pe note”, spunea Maria Tănase.

Carmen-Lidia Vidu, regizează pentru a doua oară la Teatrul de Stat Constanța

Regizor de teatru, de film și de evenimente culturale, Carmen-Lidia Vidu a devenit cunoscută ca cel mai important regizor de teatru multimedia din România și cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Național din București.

mirela-pana-si-carmen-ligia-vidu-maria-tanase-o-povesteDin 2017 este directorul multimedia al Festivalului Internațional „George Enescu”. Interesată și permeabilă la contextul local cu diferitele lui aspecte, Carmen-Lidia Vidu creează spectacole sau instalații care răspund unor teme de actualitate ale societății, dincolo de tendințele de suprafață.

În ultimii ani, spectacolele ei au fost jucate în America, Austria, Germania, Belgia și la cele mai importante festivaluri din România.

La Constanța, ea a mai pus în scenă drama documentară „Jurnal de România. Constanța”, parte a unui proiect multimedia mai larg, spectacol în care șase dintre actrițele Teatrului de Stat Constanța s-au interpretat pe ele însele, oferind publicului constănțean, cu sinceritate, o perspectivă inedită asupra orașului lor, asupra condiției femeii și artistului în societate.

Spectacolul a avut reprezentații în multe orașe din România, dar și la Viena și la Bruxelles, reprezentând țara noastră la Festivalul Internațional de Arte „Europalia“ 2019.

Luna aceasta se împlinesc 70 de ani de existență a teatrului constănțean

Luna mai este luna aniversară a Teatrului de Stat Constanța, așa cum întreg anul 2021 este un an aniversar. În 2 mai 2021 s-au împlinit 70 de ani de la prima premieră a teatrului constănțean. Teatrul de Stat Constanța sărbătorește oferind publicului trei premiere în această lună, iar pe tot parcursul anului vor fi organizate diverse evenimente aniversare.

teatrul-de-stat-constanta-teatrul-tranulis”Maria Tănase. O poveste” este a patra premieră a stagiunii și a doua premieră în luna aniversării a 70 de ani de existență a teatrului constănțean.

Biletele la spectacolele Teatrului de Stat Constanța pot fi achiziționate fie online, prin platforma www.mystage.ro , fie de la casa de bilete a Teatrului de Stat Constanța – Bulevardul Ferdinand Nr. 11.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest