fbpx
SEAS 2024
Marea Neagră este roșie astăzi, la mal, în stațiunea Olimp

aprilie 25, 2023

marea-neagra-este-rosie-in-olimp

Marea Neagră este roșie astăzi, la mal, în stațiunea Olimp. Este un fenomen foarte rar întâlnit și a fost observat de fotograful Florentina Marin, care a postat imaginile pe contul său de Facebook.

De de Marea Neagră este roșie?

Pentru a afla mai multe informații despre acest fenomen prin care Marea Neagră a căpătat culoarea roșiatică la mal, am discutat cu Răzvan Popescu Mirceni, biolog la Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin ”Oceanic Club”.

marea-neagra-este-rosie

”Culoarea roșie a apei marine în apropierea țărmului poate să apară din două motive. Unul dintre ele este legat de antrenarea unor depozite argiloase, care, generând particule extrem de fine rămân mai multă vreme în masa apei și uneori sunt acumulate în diverse golfuri și intrânduri de pe coastă, conjunctural cu ajutorul curenților.

marea-neagra-este-rosie

În sezonul de primăvară-vară, această culoare poate să apară în urma terminării unui ciclu de vegetație al unor alge roșii din genul Ceramium. Acestea sunt tocate efectiv de mișcarea maselor de apă după ce au fost smulse de pe substrat de valuri și datorită pigmentului caracteristic împrumută această culoare zonelor de apă marină unde devin abundente prin acumularea conjuncturală datorată curenților și valurilor”, a declarat pentru Discover Dobrogea, biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni.

Colorarea apei mării în stațiunea Olimp nu este un fenomen periculos

Imaginile au fost surprinse astăzi, la ora 10.00, de Florentina Marin, fotograf și educatoare la o grădiniță din 23 August.

apa-marii-este-rosie

Ea a afirmat pentru Discover Dobrogea că se afla cu cei mici la o acțiune de ecologizare în stațiunea Olimp, când a observat fenomenul de înroșire a apei, pe care nu l-a mai văzut niciodată până acum. Și copiii au fost uimiți și au admirat, curioși, apa roșie a Mării Negre.

marea-neagra-este-rosie-apa-marii-negre-s-a-inrosit-in-statiunea-olimp

”Culoarea roșiatică a Mării Negre în sudul litoralului se datorează, probabil, unor particule în suspensie, generate de ridicarea unor sedimente marine. Este un fenomen natural, fiind vorba de lut, de argilă, oxid de fier, siliciu, nimic periculos, nici pentru noi, nici pentru vietățile marine.

Fenomenele acestea s-au mai întâlnit în sudul Crimeei, Sevastopol și nu numai în aceste zone au fost raportate cu ani în urmă ape de culoare roșiatică, generate de aceste sedimente care au fost ridicate. Temperatura mării este foarte scăzută, undeva la 10-12 grade și, în consecință, nu ne putem imagina o eventuală explozie a algelor de culoare roșiatică. Este nevoie de o temperatură mai mare pentru ca populația acestora să se dezvolte exploziv.

Specialiștii care studiază mediul marin vor veni cu detalii asupra acestei frumoase colorări a apei în sudul litoralului românesc”, a precizat pentru Discover Dobrogea, dr. în științe, Adrian Bîlbă.

Imaginile sunt realizate de fotograful Florentina Marin

 

1 Comentariu

  1. Asta

    este ” nisipul” extras pentru refacerea plajelor…

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest