Proiectul „Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea”, inițiat de reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului și cofinanțat de AFCN, a continuat astăzi, în localitatea Cobadin din județul Constanța, la comunitatea turcă, după ce, ieri, au prezentat câteva rețete, etnicii tătari și aromâni, din Constanța și Ovidiu.
Comunitatea turcă din Cobadin promovează gastronomia tradițională
Doamnele și domnișoarele din cadrul Sucursalei Cobadin a Uniunii Democrate Turce din România, au gătit și au prezentat trei rețete reprezentative pentru gastronomia turcească, respectiv manti – un fel de ravioli, dar cu un sos diferit, kürdan kebabi – carne tocată înfășurată în felie de vânătă și ardei umpluți.
Delicioasele produse tradiționale turcești au fost gătite de șapte tinere din comunitatea turcă, cu sprijinul doamnelor din cadrul Sucursalei Cobadin a UDTR.
„Evenimentul de astăzi este parte dintr-o serie de ateliere de gastronomie care se integrează în cadrul unui proiect dedicat patrimoniului imaterial, o componentă legată de gastronomie în Dobrogea, intitulat „Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea”.
Astfel, încercăm să valorificăm această extraordinară varietate gastronomică pe care o regăsim în Dobrogea. Proiectul presupune organizarea și desfășurarea a 7 ateliere de gătit.
Am început pe 17 iunie 2025, la Constanța, cu reprezentanți ai comunității tătare și aromâne, iar astăzi, 18 iunie, suntem la Cobadin, cu membri ai comunității tuce. Săptămâna viitoare, atelierele de gastronomie vor continua la Tulcea, cu etnicii greci de la Izvoarele, în Cerna, cu reprezentanții minorității meglenoromâne și, de asemenea, în orașul Tulcea, cu etnicii ucraineni și cei ruși lipoveni.
Este o ocazie pentru aceste grupuri etnice să își prezinte gastronomia, unui public mai larg, pentru că, în cadrul acestui proiect va exista și un website și un album care va conține câteva rețete reprezentative pentru fiecare grup etnic la care am ajuns. Astfel, foarte mulți români vor afla informații interesante despre acest foarte valoros patrimoniu gastronomic dobrogean.
În cadrul atelierelor, tinerii din cadrul minorităților sunt cei care pregătesc rețetele tradiționale, desigur, ajutați și de adulți, pentru ca rețetele de pe vremea bunicilor și străbunicilor lor, să nu se piardă și să nu fie uitate.”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Adriana Speteanu-Vasiliu – din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, Serviciul Programe, Proiecte Culturale, Fond Documentare și Redacție.
Reprezentanții INP sosiți în județul Constanța pentru aceste evenimente culinare au descoperit, la Cobadin, Muzeul Etno Folcloric „Casa Tradițională Turcească”, un obiectiv care completează informațiile despre patrimoniul imaterial din Dobrogea, pe care doresc să le promoveze în cadrul proiectului „Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea”.
Rețetele de manti și kürdan kebabi ne-au fost dezvăluite de turcoaicele din Cobadin
Cei cărora le place mult mâncarea italienească, în special pastele, ar putea asemăna manti, unul dintre produsele tradiționale turcești, cu ravioli. Tosuși, sosul folosit, deosebește cele două rețete. Aiten Borseit, președintele Sucursalei Cobadin a UDTR, a dezvăluit pentru Discover Dobrogea, rețeta după care turcoaicele prepară faimosul manti.
„Aluatul pentru aceste paste cu carne este făcut din ouă, sare, foarte puțină apă și făină. Se frământă o cocă tare și se întinde foaia, foarte subțire, apoi se taie în pătrățele mici, peste care se pune compoziția de carne. Aceasta este făcută din carne tocată, ceapă, piper și alte condimente preferate de gospodine.
Carnea se pune deasupra pătrățelelor din aluat și acestea se pliază în triungi, iar marginile se unesc și se presează. Ulterior, manti se fierb în apă cu sare, apoi se strecoară și se toarnă peste ele ulei încins și se servesc, fie cu un sos cu roșii și usturoi, fie cu iaurt și usturoi.”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Aiten Borseit, președintele Sucursalei Cobadin a UDTR.
Vinetele la cuptor sau kürdan kebabi cum le spun turcii din Dobrogea, sunt o adevărată delicatesă și nu sunt deloc greu de preparat. Tot de la Aiten Borseit am aflat rețeta, pe care v-o spunem și vouă.
„Vinetele se taie fâșii subțiri pe lungime, se presară cu puțină sare și se adaugă o lingură din compoziția de carne în mijloc. Apoi, acestea se rulează, se fixează cu o scobitoare (kürdan, în turcă, înseamnă scobitoare) și se adaugă deasupra o felie de roșie. Carnea, pe lângă condimentele folosite, are și usturoi. Vinetele astfel pregătite, se pun într-o tavă, se stropesc cu sos de roșii și puțin ulei și se bagă la cuptor. Se pot servi alături de pilaf sau cartof fiert sau copt. ”, am aflat de la Aiten Borseit, președintele Sucursalei Cobadin a UDTR.
Atelierele de gastronomie din cadrul proiectului INP, „Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea”, vor continua și săptămâna viitoare, când, echipa INP va documenta, în județul Tulcea, rețete tradiționale ale grecilor, meglenoromânilor, ucrainenilor și lipovenilor din Dobrogea.
0 Comentarii