fbpx
Mânăstirea Valea Teilor, locul de poveste ascuns printre munții Dobrogei

iulie 28, 2020

copil-manastire-valea-teilor

Dacă ți-ai imaginat vreodată cum arată Raiul, vei regăsi acea reprezentare vizuală și chiar auditivă, la Mânăstirea Valea Teilor. Situată printre munții și dealurile Dobrogei, într-un cadru de basm, mânăstirea este un adevărat balsam pentru suflet. Te întâmpină cu o grădină spectaculoasă, care are zeci de mii de flori de toate felurile și culorile, cu aer curat, cu oameni buni și prietenoși. Este un loc desprins parcă din altă lume, o atracție turistică în care îți vei dori să revii.

Mânăstirea Valea Teilor, un spectacol al naturii, pentru ochi și suflet

Am ajuns duminică după-amiază la Mânăstirea Valea Teilor, iar grădina ei foarte generoasă, cu flori mai multe decât într-o grădină botanică ne-a fascinat.

manastirea-valea-teilor-judet-tulceaFiind înconjurată de o pădure de tei, cu  siguranță, dacă mergi acolo la începutul verii, când teii înfloresc, mirosul acestora este divin.

chilii-manastirea-valea-teilor-judet-tulceaChiar și la sfârșit de iulie, când am ajuns noi, am descoperit un loc spectaculos, deoarece oamenii gospodari de acolo îngrijesc grădina cu foarte multă dragoste.

manastirea-valea-teilor-judet-tulcea-alei-floriȘi se vede acest lucru, chiar de când pășești pe aleile mânăstirii. Chiliile călugărilor abia se văd prin mulțimea de flori, iar locul pare desprins din povești.

Valea Teilor, mănăstire de călugări

În timp ce admiram frumusețea locului, l-am văzut pe diaconul Benedict Rusu mergând grăbit pe o alee. L-am rugat să ne spună câteva cuvinte despre istoria mânăstirii, iar el ne-a zis să scriem despre ceea ce vedem și simțim.

biserica-manastire-valea-teilor-tulceaAm aflat de la el, că lăcașul a început să fie ridicat în anul 2006 și că mânăstirea poartă hramul Izvorul Tămăduririi, iar ocrotitorul lăcașului de cult este Sfântul Ioan Botezătorul.

Manastirea-valea-teilor-tulcea-chilii-calugari7 călugări trăiesc și se roagă în frumoasele chilii decorate cu multe flori.

manastirea-valea-teilor-tulceaPărintele stareț al Mânăstirii Valea Teilor este ieromonarhul Dionisie Neguț, un om care iubește religia și natura deopotrivă. Lăcașul de cult este situat în apropierea Mânăstirii Taița, cea mai veche din Dobrogea de Nord.

Manastirea-valea-teilor-judet-tulceaCei care doresc să aibă parte de câteva zile de meditație în acest loc liniștit, trebuie să își anunțe din timp sosirea, pentru a se asigura că găsesc o cameră liberă.

flori-manastirea-valea-teilor-tulceaDiaconul Benedict Rusu ne-a povestit că în apropierea lăcașului de cult există un izvor, despre care localnicii spun că are puteri miraculoase. Tot de la el am aflat că biserica, aflată în construcție, se realizează din donațiile făcute de credincioși.

Ferma, sera și livada le asigură călugărilor hrana de toate zilele

Omul sfințește locul nu e doar o zicală, este un lucru pe care îl observi când ajungi la Mânăstirea Valea Teilor. Diaconul Benedict Rusu ne-a spus că, în proporție de 90%, hrana pentru călugării și turiștii care ajung la mânăstire este din producție proprie.

sera-manastire-valea-teilor-tulceaAm vizitat sera, în care am văzut roșii mult mai înalte decât noi, dar și ardei, fasole și multe alte legume îngrijite cu multă dragoste.

livada-meri-manastirea-valea-teilor-tulceaÎn curtea care se întinde pe câteva hectare, am descoperit și o livadă, în care merii te ademeneau să le guști fructele zemoase și dulci.

Mânstirea Valea Teilor, locul în care te reculegi printre zeci de mii de flori și ciripit de păsări

Situată într-o zonă liniștită și retrasă, între munții Dobrogei, la ieșire din comuna Valea Teilor spre Niculițel, Mânăstirea Valea Teilor este un loc potrivit pentru meditație și reculegere.

manastirea-valea-teilorDoar păsările se aud în liniștea deplină și, din când în când, un călugăr care bate toaca. Părintele stareț Dionisie Neguț îi invită pe cei care doresc să viziteze mânăstirea și să se reculeagă câteva zile, în locul de basm pe care l-a construit.

Altarul de vară, în pădurea de tei

Altarul de vară al mânăstirii Valea Teilor, locul în care sunt oficiate slujbele, duminica și în zilele de sărbătoare este amplasat într-un cadru natural, chiar în pădurea de tei.

altar-vara-manastire-valea-teilor-tulceaÎn fața altarului sunt numeroase bănci, așezate la umbra copacilor, pe care credincioșii se așează pentru a asculta slujba.

altar-biserica-vara-manastire-valea-teilor-tulceaLa finalul serviciului religios, participanții sunt invitați să stea la masă, în fiecare duminică.

Cum ajungi la Mânăstirea Valea Teilor din județul Tulcea

Situată într-o poiană înconjurată de munți, dealuri și păduri, Mânăstirea Valea Teilor nu este vizibilă de pe drumul național. Pornind din Constanța pe drumul spre Tulcea, după Baia faceți stânga la Două Cantoane, spre Slava Rusă, Slava Cercheză, Ciucurova, Atmagea și Horia.

Este un drum frumos, croit printre multe dealuri verzi și copaci care umbresc șoseaua de o parte și de cealaltă. La Horia faceți dreapta spre Izvoarele și puteți admira peisajul.

caprior-valea-teilorNoi am surprins câmp un căprior care căuta mâncare și se uita curios spre mașină. Înainte de intrarea în Izvoarele faci stânga pe DJ 229, care duce către localitățile Alba și Valea Teilor. De aici, nu mai este mult de mers. În Valea Teilor, la ieșirea din sat găsiți, spre stânga, un drum pietruit, care duce spre mănăstire.

padure-valea-teilor-drum-manastire-tulceaPentru cei care vor să admire mai mult peisajul și să ajungă pe jos la mănăstire există, din zona de nord a localității Valea Teilor, un traseu de aproximativ o oră.

valea-teilor-manastire-judet-tulceaTe poți plimba printre teii seculari, pe un drum care duce spre frumosul așezământ al călugărilor. Vei descoperi un peisaj fantastic, chiar înainte de a ajunge în locul de reculegere și meditație iubit de creștinii din toată țara, străjuit de păduri, liniștit, departe de tumultul orașelor.

manastire-valea-teilorAceastă excursie va fi ca o gură de oxigen pentru trup și suflet, de care, din când în când, avem mare nevoie.

3 Comentarii

  1. Valerica

    Slava Domnului! Este locul nostru cel mai drag, unde sufletul isi gaseste linistea si bucuria desavarsita! Multumim lui Dumnezeu, Maicii Domnului, tuturor Sfintilor! Si vietuitoriilor Manastirii Valea Teilor pentru dragostea cu care ne primesc de fiecare data.
    Observatie:: Diaconul Benedict Rusu despre care scrieti dv… este de cativa ani.. Preot si nu Diacon. Iar calugarul care bate toaca.. este Parintele Diacon Martinian… Iar.. Hramul Manastirii in constructie.. este Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si nu Izvorul Tamaduirii!

    Răspuns
  2. Marinică Spanu

    Bine v-am g[ăsit,mulţumesc frumos pentru accept, mîine 06.08.2023 vom ajunge un grup de pelerini din Brăila la Valea Teiului, aşteptăm cu un deosebit interes întălinea cu acele locuri binecuvîntate .

    Răspuns
    • Maria

      A fost mirific ! Am fost pe data de 17.09.2023….. chiar de ziua P.Dionisie. Să vă dea Dumnezeu sănătate și putere părinte ca mare frumusețe ați realizat. Chiar este Raiul pe Pământ. Predica de la sfârșitul slujbei ținută de P. Dionisie….. Masa care am primit o după slujba….. Încărcătură pe care am simțit o când am întrat în biserica noua care sa construiește! Dacă vreți sa aflați răspunsuri la multe întrebări care vi le adresa ți voi sinelui vostru interior merge ți în acest loc! Zi Binecuvântată! Cu mult SOARE în suflet !

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Maslenița, sărbătoarea primăverii, la rușii lipoveni din Dobrogea

Maslenița, sărbătoarea primăverii, la rușii lipoveni din Dobrogea

Masleniţa este sărbătoarea în cadrul căreia, rușii lipoveni celebrează Soarele și venirea primăverii. Denumită și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă, Maslenița are loc în ultima săptămână înaintea intrării în Postul Paştelui. Fiind o sărbătoare emblematică pentru...

Pin It on Pinterest