fbpx
SEAS 2024
Mănăstirea Adâncata, singura clădire rămasă într-un sat părăsit și foarte izolat din județul Constanța

septembrie 7, 2023

manastirea-adancata-aliman-adapost-monahal-manastire-de-calugari-dobrogea-constanta

Aproape ca în povești, pentru a ajunge la Mănăstirea Adâncata trebuie să mergi pe un drum anevoios, să treci printre văi și dealuri cu poteci abrupte. Drumul pornește din localitatea constănțeană Aliman și continuă printr-o Rezervație fosiliferă și pe lângă pădurea Iasi-Orman, iar peisajele pe care le oferă vizitatorilor, sunt foarte pitorești.

pestera-casa-hotilor-aliman-judetul-constanta

Între stâncile calcaroase există și o peșteră, denumită „Casa Hoților”, iar drumul continuă către fostul sat Adâncata, din care au mai rămas doar mănăstirea și cimitirul.

Mănăstirea Adâncata, lăcașul de cult în care credincioșii ajung foarte rar

După ce străbați aproximativ 8 kilometri prin Rezervația Fosiliferă Aliman, primul lucru pe care îl observi este o fântână, veche de peste 100 de ani.

rezervatia-fosilifera-aliman-manastirea-adancata-aliman-constanta

Apa ei este rece, dar sălcie, probabil pentru că nimeni n-a mai folosit puțul, de foarte mult timp.

manastirea-adancata-fantana-veche-aliman-dobrogea-constanta

De acolo, se poate observa biserica din piatră, însă, nimic altceva nu-ți dă de înțeles că în fostul sat Adâncata ar fi existat vreodată case și că au trăit peste 150 de familii.

manastirea-adancata-aliman-sat-parasit-adancata-constanta-dobrogea

În vechiul lăcaș de cult, pe vremuri biserica parohială a satului, care a fost construită în anul 1920, un preot se roagă la Dumnezeu. L-am întrerupt puțin din meditația sa, pentru a afla povestea satului și a bisericii.

manastirea-adancata-aliman-manastire-de-calugari-constanta-dobrogea

”Se spune că satul Adâncata a fost înființat de un grec, acum aproape 300 de ani. În urmă cu 70 de ani, localitatea s-a desființat, pentru că oamenii au plecat și au luat totul cu ei, inclusiv zidurile caselor. În fosta localitate era și o școală cu clasele I-IV, iar aici, desi pare greu de crezut, trăiau peste 150 de familii și erau mulți copii.

manastirea-adancata-aliman-sat-parasit-dobrogea-constanta

Biserica a fost începută înainte de Primul Război Mondial și terminată după al Doilea Război Mondial și a fost lăcașul de rugăciune al comunității. Din vechiul sat au mai rămas doar biserica și cimitirul, care este pe deal.

satul-parasit-adancata-judetul-constanta-comuna-alliman-sat-parasit

Mai sunt și câțiva pereți din fostul magazin al satului, iar în spatele chiliei a fost o dugheană, cum spuneau bătrânii, în care se vindeau diverse produse. Este tot ce a mai rămas din vechiul sat”, a declarat pentru Discover Dobrogea, unul dintre cei doi preoți care slujesc în mănăstirea de călugări.

manastirea-adancata-aliman-dobrogea-constanta-manastire-de-calugari-sat-parasit

Acum, în fosta biserică Adâncata, care a devenit mănăstire de peste 20 de ani, preotul a afirmat că se descurcă doar cu rugăciuni, pentru că așa spune Mântuitorul: „Voi rugați-vă, că Tatăl Ceresc știe ce vă trebuie”.

manastirea-adancata-aliman-constanta-dobrogea-sat-parasit-manstire-de-calugari

„Dacă mai vine câte un credincios, duminica, bine, dacă nu, nu. Anual, dacă vedem 100 de persoane, în afară de hram, care este pe 21 mai, de Sf. Împărați Constantin și Elena. Vin oamenii care s-au născut și au crescut în acest sat, care au, acum, 80-85 de ani”, a mai spus părintele.

Ultimele familii au plecat din satul Adâncata, după 1989

Interesant este că satul Adâncata nu a fost părăsit în masă, localnicii au plecat treptat. Până în 1989 au mai trăit aici câteva familii, dar și acestea s-au mutat în localitățile învecinate: la Aliman, Vlahi, Urluia sau la Adamclisi.

satul-parasit-adancata-manastirea-adancata-aliman-constanta-dobrogea

„Oamenii au plecat pentru că nu aveau condiții pentru copii. Pentru a continua cursurile, din clasa a V-a, cei mici aveau de mers 8 km, pe jos, până la școala din Aliman sau 13 km până la liceul din Adamclisi”, a afirmat pentru Discover Dobrogea, părintele de la Mănăstirea Adâncata.

satul-adancata-parasit-constanta-dobrogea

Nici o urmă de casă nu mai există în fostul sat, lucru foarte ciudat pentru cei care ajung în zonă. Tot de la preot am aflat că, atunci când au plecat, oamenii și-au luat tâmplăria, țigla, ușile, pentru a-și face casele în altă parte, unde s-au mutat. Ei și-au demolat locuințele și au luat toate materialele pentru a-și reconstrui căminul, acolo unde au decis să se stabilească. Astfel, în sat a rămas doar biserica, însă și aceasta a fost, o vreme, părăsită. Fiind construit din piatră, așezământul monahal ar fi rămas intact dacă nu îl deteriorau hoții de cereale și ciobanii care se adăposteau înăuntru cu oile.

manastirea-adancata-sat-parasit-adancata-aliman-constanta-manastire-de-calugari

Dacă ajungeți în localitatea Aliman, puteți vizita și mănăstirea Adâncata. Cei doi preoți se bucură când primesc oaspeți, pentru că rar le trece cineva pragul, iar dacă le duceți și câte ceva de-ale gurii, bucuria, probabil, ar fi mult mai mare, chiar dacă cei doi călugări spun că se descurcă în acea zonă izolată, cu rugăciuni la Dumnezeu.

În apropiere, între localitățile Rasova și Dunăreni, la 8 km de Aliman, se află și Cetatea Sacidava, fortificația romană de pe malul Dunării, care nu este pusă în valoare, dar, merită să fie vizitată, chiar dacă și drumul până la aceasta este mai anevoios.

3 Comentarii

 1. Velic

  Bună sunt interesat sa cunosc mai multe obiective

  Răspuns
  • Auris Luca

   Pe acest site găsești foarte multe obiective turistice din Dobrogea.

   Răspuns
 2. Vijoi Anuta

  Să le de-a Bunul Dumnezeu sănătate,putere să se roage și pentru noi păcătoșii!
  Doamne ajută!

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest