Peștele sfârâie pe plită, muzica bună se aude în surdină, pisicile prietenoase îi întâmpină pe turiști, iar Lacul Razim își etalează frumusețea chiar în fața Tavernei ”Le Gafish” din Sarichioi. O terasă rustică, pe malul lacului, unde mănânci pește pregătit cu multă dragoste și pasiune de către Gabriel, tânărul care gătește pește de când era copil și și-a transformat pasiunea într-o mică afacere.
Pește proaspăt gătit pe plită, la Taverna ”Le Gafish”
Sute de turiști ajung zilnic la Taverna ”Le Gafish” din Sarichioi, pentru a mânca pește proaspăt, pregătit chiar în fața lor.
Gabriel Tremurici, pe jumătate rus lipovean, proprietarul tavernei, are 36 de ani și îi place să gătească pește, de când era copil. Clienții ajung la terasă și îl întreabă ce are bun, iar Gabi le răspunde: ”Pește la plită, pește la proțap și borș de pește.”
În 2019, Gabi a decis să-și transforme pasiunea într-o mică afacere și a deschis Taverna ”Le Gafish”, pe malul Lacului Razim.
”Am deschis taverna în urmă cu 4 ani, din plăcerea mea de a găti pește proaspăt, pentru toată lumea care ajunge în localitatea Sarichioi. Am învățat de mic copil să prepar peștele, pentru că, la noi, toată lumea gătește pește.
Știam că o să meargă afacerea, pentru că turiștii își doresc să consume pește proaspăt, bine gătit. Folosesc rețete tradiționale, cât mai simple, fără prea multe ingrediente.
Nu pot spune că există anumite produse preferate de către turiști, pentru că toate sunt proaspete și se vând foarte bine. Cei care ajung la Taverna ”Le Gafish” comandă borș de pește, icre, dar și crap, caras, știucă, calcan, toate făcute pe plită sau la proțap.
Taverna a crescut frumos de la un an la altul și au aflat de noi tot mai mulți turiști. Vin să mănânce pește și oaspeți din Statele Unite ale Americii, din Marea Britanie, Italia, Germania și nu numai”, a povestit Gabriel pentru Discover Dobrogea, în timp ce întorcea peștii care sfârâiau pe plita încinsă.
Secretul unui pește bun este prospețimea
Chiar dacă Tavena ”Le Gafish” nu este pretențioasă, peste 100 de turiști ajung zilnic în micul local de pe malul Lacului Razim să mănânce pește. În weekend este mai aglomerat, astfel că e nevoie de rezervare, dacă dorești să găsești o masă liberă.
„Secretul unui pește bun este prospețimea. Peștele îl luăm de la pescari, direct din barcă, nu folosim pește congelat. Pentru ca peștele să își păstreze gustul, folosesc cât mai puține ingrediente, iar clienții apreciază rețetele mele”, spune Gabriel, proprietarul Tavernei ”Le Gafish”.
Am aflat de la Gabi, că mama lui este în Italia, dar, când ajunge în țară, vine să mănânce la Taverna ”Le Gafish” și îi place cum gătește fiul ei peștele.
Crapul la proțap, un preparat delicios
Este plăcut să comanzi produse din pește și să urmărești modul în care sunt ele preparate chiar în fața ta. Crapul la proțap este delicios, iar cei care îl comandă trebuie să aștepte cam 20 de minute până când îl pot consuma. Gabi a dezvăluit, pentru Discover Dobrogea, rețeta acestui preparat foarte gustos.
”Rețeta de crap la proțap o știu de la bunicul meu. Orice pește poate fi făcut la proțap, indiferent că este crap, caras sau știucă. Spunem că este făcut la proțap, pentru că peștele se despică pe spate și arată ca și cum ar fi pregătit pentru proțap.
Peștele se pune în tigaie pe partea cu solzii, apoi se adaugă restul ingredientelor: vinul, sosul de roșii, usturoi și ardei iute. Prepararea durează cam 20 de minute, iar clienții sunt foarte încântați de gustul pe care îl are peștele gătit astfel.”
La Taverna ”Le Gafish”, peștele nu se prăjește
Peștele prăjit este un produs pe care îl găsești în orice restaurant. Tocmai de aceea, Gabi și-a propus să vină cu alte tipuri de produse, pe care nu le au alți agenți economici.
”Nu facem pește prăjit, pentru că toată lumea face pește prăjit. Dacă găteam pește prăjit, eram eu și alte câteva mii de restaurante, așa sunt doar eu, că nu mai face nimeni pește pe sare.
Este mai gustos peștele pe plită, pentru că el se coace. Când stă pe sare se gătește bine, apoi solzii se dau la o parte și se mănâncă doar carnea fragedă și gustoasă”, a mai povestit pentru Discover Dobrogea, Gabriel, proprietarul Tavernei ”Le Gafish” din Sarichioi.
Gabi nu prea are timp de socializare, pentru că este foarte ocupat și se concentrează când gătește peștele, astfel încât acesta să iasă perfect. Iubește pisicile, dar și pisicile îl iubesc, iar când are câteva momente libere le mai face câte o poză, în timp ce ele lenevesc întinse la soare.
Am fost acolo la Le GaFish. Am mancat calcan la proțap si calcan fript pe plită. Foarte bun!