fbpx
”Litoralul pentru carantină”, un nou program impus de autorități, pe fondul crizei mondiale COVID-19

martie 22, 2020

Carantina coronavirus litoral

Programul ”Litoralul pentru toți” devine în aceste vremuri de criză în sistemul sanitar, ”Litoralul pentru carantină”. Aproximativ 3000 locuri situate în patru hoteluri de pe litoralul românesc au identificat reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța. Astfel, cetățenii români întorși din Italia vor fi obligați să stea 14 zile în carantină în spațiile care le vor fi alocate pe raza județului Constanța. Primarii localităților în care vor fi cazați românii întorși din Italia spun că nu au fost consultați, iar autoritățile județene apreciază că județul Constanța nu va face față acestui aflux și va deveni izolat.

Președintele CJC: județul Constanța este expus în mod iresponsabil de către prefect

Reacția autorităților locale și județene nu a întârziat să apară. Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu atrage atenția asupra faptului că județul Constanța este expus în mod iresponsabil. El spune că potrivit unui document emis de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, a fost anunțat că aproximativ 1500 de români aduși din zone roșii din Italia vor fi carantinați în Constanța, în contextul în care județul nu dispune de baza medicală necesară în această situație.

”Lipsa testelor, a disponibilului de paturi, a echipamentelor necesare într-o situație atât de gravă – conduce la o criză sanitară și umanitară. ESTE UN ACT IRESPONSABIL, FĂRĂ PRECEDENT!!!Fac apel la președintele Iohannis, la Guvernul României să ia măsurile care se impun și să nu transforme Constanța într-un județ izolat.

Oamenii trebuie triați epidemiologic și transportați în mod asistat în județele de unde provin. Altfel, au fost aduși acasă doar pentru un exercițiu de imagine. Nu avem suficiente echipamente, medici sau dotări.

Este o degringoladă totală, iar cei care trebuie să gândească strategic nu fac decât să sufoce un sistem și așa subdimensionat. Este inadmisibil să aduci un flux uriaș de oameni cărora știi din start că nu le poți oferi tratamentul necesar. Oamenii trebuie triați epidemiologic și asistați pentru a ajunge în județele unde au domiciliul” afirmă președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu.

Primarul Constanței nu este de acord ca stațiunea Mamaia să devină zonă de carantină

Referitor la ordinul Ministrului de Interne și la decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de a plasa în carantină în județul Constanța un număr de 1500 de cetățeni români proveniți din zona roșie a Italiei, din care doar o mică parte vor fi repartizați în stațiunea Mamaia, primarul orașului Constanța, Decebal Făgădău spune că nu este de acord cu decizia și că nu a fost consultat. El precizează că nu este membru al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și nu a fost consultat în legătură cu această decizie. Precizăm că în stațiunea Mamaia au fost identificate 355 de locuri pentru persoanele care trebuie să stea în carantină.

”Primarul Decebal Făgădău nu este de acord cu această decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și este convins că se puteau găsi soluții mai bune atât pentru cei repatriați, cât și pentru constănțeni. Ne manifestăm întreaga disponibilitate pentru un dialog constructiv și suntem deschiși la identificarea unor soluții responsabile în această situație excepțională” este mesajul primarului Decebal Făgădău.

Robert Șerban, primarul orașului Eforie caută soluții

În Eforie au fost identificate de către reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, 700 de locuri la un hotel din stațiune. Primarul orașului Eforie, Robert Șerban afirmă că nu a fost consultat pe această problemă.

”Eu și familia mea locuim în acest oraș și ceea ce îi îngrijorează pe eforieni, mă îngrijorează și pe mine. V-am cerut de fiecare dată să respectați legea, v-am cerut să aveți încredere în cei care vă conduc, în cei pe care i-ați ales. O spun cu tristețe, trăiesc acum un sentiment de amărăciune, de furie și neputință. Peste capul meu, fără a fi consultat, fără a putea să vă întreb la rândul meu pe dumneavoastră, Eforie poate, atenție! spun poate deveni zonă de carantinare. Știu, e situație de urgență în România, hotărârile le iau alții, dar oamenii, dorințele lor, nu mai există? Eforienii sunt îngrijorați de soarta lor, dar nu-i uită pe ceilalți, sunt solidari cu cei care se întorc în România.Firesc, îmi cer să le răspund la o întrebare: noi, cei din Eforie, nu existăm, nu ne întreabă nimeni, nimic?

Vă răspund: nu am fost consultat dacă sunt de acord cu carantinarea persoanelor la Eforie. La București decizia a fost luată de CNSU; nu am fost întrebat dacă am vreo soluție pentru această problemă și ce măsuri pot fi luate; nu știu cum a ajuns o anumită unitate turistică din Eforie pe lista spațiilor destinate carantinării. Repet! Caut soluții, aștept sugestii! Am încredere că există o rezolvare”, precizează pe pagina sa de Facebook, primarul orașului Eforie, Robert Șerban.

Iulian Soceanu: locuitorii orașului Techirghiol nu vor fi afectați

Primarul orașului Techirghiol nu dezaprobă măsura luată la București și se pregătește să ia toate măsurile necesare în sanatoriile din localitate, în care vor sosi cetățenii români repatriați din Europa. El îi asigură pe locuitori că nu vor fi afectați, deoarece persoanele care intră în carantină nu vor ieși din camerele în care sunt obligați să stea izolați. În Techirghiol au fost identificate 855 de locuri pentru cei care vor sosi din zonele roșii.

”Având în vedere decizia CNSU de repatriere a cetățenilor români din Europa, doresc să fac o serie de precizări. O parte din cei care vin din zonele roșii vor fi aduși pentru perioada de carantină la Techirghiol, precum la cele două sanatorii, la Eforie si la Mangalia. A fi aduși în carantină nu însemnă faptul că sunt diagnosticați ca fiind purtători ai virului, ci doar că provin din zonele roșii.
Cei care vor fi cazați la Techirghiol nu vor avea voie să iasă din camerele îm care sunt cazați, nu vor lua contact direct cu angajații acestor instituții și vor fi păziți non-stop de către Jandarmeria Română, firmele de pază private, Poliția Națională și Poliția Locală. Hrana va fi dusă la fiecare cameră în parte de personal specializat care va fi protejat cu costume speciale și va fi lăsată la ușă. În fiecare zi se va face dezinfecție pe holurile sanatoriului. Prin măsurile luate de către autorități, locuitorii orașului Techirghiol nu vor fi afectați de această situație”, spune primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu.

Cristian Radu: toți carantinații ar trebui cazați în aceeași zonă

În stațiunea Jupiter de pe raza municipiului Mangalia au fost identificate 356 de locuri pentru cazarea românilor care vin din zonele roșii din Europa. Edilul-șef, Cristian Radu spune că nu a fost doar informat privind această decizie, nu consultat. El atrage atenția asupra faptului că toți cei veniți ar trebui să fie cazați într-un singur loc, pentru a fi mai ușor supravegheați și îngrijiți.

”Referitor la românii aduși din Italia pe aeroportul “M. Kogălniceanu”: locațiile unde aceștia sunt ținuți în carantină sunt stabilite de Comitetul județean pentru situații de urgență. Noi, primarii, suntem doar informați, nu consultați. Personal, consider că trebuie să le acordăm tot sprijinul acelor oameni, atât spre binele lor, cât și pentru siguranța noastră. Este bine că sunt aduși în mod organizat, dar cred că este important să fie ținuți în același loc, nu împrăștiați prin tot județul. Dacă primii au fost cazați într-o locație, ar trebui ca tot acolo să fie pregătite mai multe hoteluri pentru a-i caza pe toți. Astfel, jandarmii și medicii vor avea un perimetru de acțiune restrâns și bine delimitat. Pe această cale, SOLICIT Comitetului județean pentru Situații de Urgență să aprobe, în cel mai scurt timp, cazarea acelor persoane în același loc unde au fost cazați primii sosiți. Trebuie să-i ajutăm dar, repet, în opinia mea, cazarea lor în aceeași zonă ajută mai mult la îngrijirea și supravegherea acestora. Sunt permanent în legătură cu prefectul pentru a afla ce se întâmplă și vă voi ține la curent cu noutățile despre Mangalia. Până atunci, nu uitați: stați în casă, dacă vă pasă!” este mesajul transmis de primarul municipiului Mangalia, pe pagina sa de Facebook.

Transport umanitar din Italia, pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” Constanța

Pe pagina de Facebook a Prefecturii Constanța eram informați pe 21 martie, că, în contextul pandemiei de coronavirus s-a dispus ca aproximativ 1500 de cetățeni români captivi în Italia să fie repatriați cu mai multe aeronave, care vor ateriza pe Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”.

“Toți prefecții din țară lucrează pentru a limita răspândirea coronavirusului. Este o obligație față de români, este obligația funcției, a ordinelor primite în starea de urgență, este obligația noastră, a tuturor, de a fi solidari pentru că doar împreună putem să ieșim din această situație. Politicieni iresponsabili au început să se lamenteze că românii, frații noștri, prietenii noștri, rudele noastre, nu ar trebui să beneficieze de asistența statului român, pentru că pun binele lor mai presus de binele tuturor. Același comportament de a cumpăra tot orezul, de a cumpăra tot spirtul al unor partide politice demonstrează încă o dată iresponsabilitate, lașitate, mojicie și instigă la învrăjbirea românilor împotriva românilor” este mesajul transmis de prefectul județului Constanța, George Niculescu.

Cetățenii români care vor ateriza astăzi pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, vor intra automat în carantină instituționalizată, în teste, pentru a depista persoanele care suferă de coronavirus. Cei depistați pozitiv vor merge automat în facilitățile sanitare special pregătite pentru acest scenariu, ceilalți vor fi cazați timp de 14 zile așa cum prevede legea în izolare. Transportul fraților noștri se va face în condiții de izolare, iar mașinile cu care vor fi transportați vor intra într-un amplu proces de dezinfecție.

Niciun constănțean nu este supus la risc, singurul risc în această situație este să lăsăm politicianismul, frica și ura să ne dezbine. Îi avertizez pe cei care luptă împotriva cetățenilor români prin mesaje de panică că nu vor reuși. Îi vom salva pe frații noștri fără a pune în vreun risc cetățenii Constanței.”

Guvernul României dotează Constanța cu spital militar de campanie

Pentru a avea efective pregătite în lupta cu pandemia de coronavirus, Guvernul României a anunțat că trimite un spital mobil cu capacități de tratare a pacienților infectați cu virusul COVID-19.

Spitalul va avea absolut toate dotările necesare, astfel încât pacienții să beneficieze de tratament și îngrijiri medicale la cele mai înalte standarde și va dispune de toate măsurile de siguranță și de igienizare astfel încât să ofere siguranță personalului medical implicat în lupta împotriva epidemiei.

În plus, va fi trimis la Constanța trimiterea unui aparat PCR Real Time care are rolul de a detecta rapid infecția COVID-19 pentru pacienții testați.

“Este absolut necesar să ne concentrăm în această perioadă pe consolidarea sistemului de sănătate. Această situație poate fi depășită doar dacă suntem solidari și dacă respectăm toate recomandările autorităților. Este recomandat ca toate deplasările să fie limitate doar la cele absolut necesare, precum cele pentru aprovizionare. Astfel, vom putea stopa răspândirea virusului și vom evita supraaglomerarea sistemului sanitar. Este în puterea noastră, a tuturor, să luptăm împotriva acestei pandemii. Fac apel la solidaritate. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să fim cu toții de aceeași parte a baricadei”, a declarat George Niculescu, prefectul Județului Constanța.

Românii sunt sfătuiți să susțină turismul

În contextul actual, turismul pe litoral și în Delta Dunării este grav afectat de criza generată de pandemia COVID-19. Rezervările la hoteluri sunt diminuate cu aproximativ 75% și mulți clienți sunt în așteptare, a declarat pentru Discover Dobrogea, Aurelian Marin, investitor în industria ospitalității în județul Constanța. El a precizat că turiștilor le este oferit un climat de încredere și s-a stabilit ca măsurile de anulare a rezervărilor să se facă fără penalizări. Totuși, cei care și-au cumpărat deja pachete de vacanță sunt sfătuiți să reprogrameze concediile și să nu anuleze rezervările, pentru ca industria turismului să nu intre în colaps.

”Stați acasă!”, îndemnul tuturor în această perioadă

”Stați acasă!” este sfatul medicilor și politicienilor, deopotrivă. În condițiile în care virusul COVID-19 s-a extins extrem de repede în 188 de țări și a produs aproximativ 13.600 de decese până astăzi, măsura ar trebui să fie respectată de fiecare dintre noi. În plus, în condițiile în care sistemele sanitare performante din alte țări europene nu reușesc să facă față valului de bolnavi, cel din România cu siguranță va intra în colaps în cazul în care vor apărea câteva mii de cazuri. Sănătate multă tuturor!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest