În afara legendei argonauților, prezentată de către Ovidius, mai există un mit al întemeierii Tomisului. Este cunoscut și studiat de către specialiști, fiind corelat cu vestigii antice descoperite de-a lungul anilor. Potrivit acestui mit, numele de Tomis ar veni de la Tomos, un erou fondator al orașului, care este menționat în inscripții și care apare în numeroase emisii monetare locale din epoca romană a cetății.
Legenda lui Tomos, prezentat ca întemeietor al Tomisului
Astfel, Tomos este prezentat ca întemeietor al urbei, la mai bine de un secol distanță după poemul lui Publius Ovidius Naso.
Monedele cu întemeietorul Tomos apar în timpul împăratului Antoninus Pius (138-161 p.Chr.), continuă sub Marcus Aurelius (161-180 p.Chr.), și vor fi emise și sub dinastia Severilor (mai ales în timpul lui Elagabal/Heliogabalus (218-222 p.Chr.) și al lui Severus Alexander (222-235 p.Chr.).
„Pe toate aceste emisiuni monetare ale orașului roman Tomis, eroul apare pe avers, alături de legendă. Pe reversul monedelor sunt figurate cel mai adesea divinități (Demetra, Hermes, Athena, Eros pe delfin, Thanatos etc.), eroul Herakles sau ciorchini de struguri. Monedele poartă ca legendă inscripția Tomis Ktistes, «Tomos Întemeietorul… Ctitorul…».
În ceea ce privește inscripțiile, există în primul rând două epigrame în care Tomisul apare ca «orașul lui Tomos», precum și un al treilea izvor epigrafic, descoperit în Dobrogea și unde, din nou, este menționat numele său.
În epoca romană, Tomos era adorat de poporul urbei. Aflăm chiar dintr-o inscripție descoperită la Topraisar (sigur mutată de la Constanța) că eroul își avea în urbea sa și un heroon, un altar al său, unde i se puteau aduce ofrande. Se pare că acest lucru s-a petrecut în vremea lui Hadrian, succesor al lui Traian (117-138 p.Chr.) și în timpul căruia Tomisul a fost reședință a guvernatorului provinciei Moesia Inferior.
Cine a fost cu adevărat Tomos și dacă el a existat în realitate, nu vom ști probabil niciodată. Vestigiile descoperite ne arată însă clar că acum aproximativ 1800 de ani, la Tomis, el era considerat întemeietor al urbei. Ce legende despre el s-au pierdut în negura timpului, nici asta nu vom afla, poate, niciodată… Numele său, al lui Tomos, «cel cu suliță puternică», a supraviețuit, însă, pentru a îmbogăți misterul și povestea acestui oraș bimilenar.”, a declarat pentru Discover Dobrogea, educatorul muzeal din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Cristian Cealera.
0 Comentarii