fbpx
Lebedele și puii lor, vedete pe Lacul Tăbăcărie din Constanța

decembrie 20, 2020

lebedele-si-puii-lor-traiesc-pe-lacul-tabacarie-din-constanta

Lebedele și puii lor, trăiesc pe Lacul Tăbăcărie din Constanța în orice sezon și au devenit o atracție pentru localnici și pentru turiști. Grațioase și inteligente, lebedele care cuibăresc în orașul de la malul mării sunt foarte prietenoase, comparativ cu suratele lor din Delta Dunării. Chiar dacă este greu de crezut, ele simt oamenii și ajung chiar să se apropie de cei care le iubesc. Nu vezi prea des o familie de lebede care vine din mijlocul lacului atunci când te vede, pentru că știe că aduci ceva bun și nu le faci rău puilor.

Lebedele și puii lor, minunile de pe Lacul Tăbăcărie

În timp ce ne plimbam într-o zi frumoasă de iunie prin Parcul Tăbăcărie din Constanța, am descoperit cuibul lebedelor pe care le admiram pe lac.

Oua-de-lebadaAm observat 5 ouă în căsuța lor de pe malul apei,încropită  din stuf, oarecum ferită de ochii trecătorilor. Ne-am mirat, pentru că știam că familia are deja un pui mai mare, care nu a învățat încă să zboare. De atunci, am urmărit cuibul și ne-am împrietenit cu masculul, care, inițial ne gonea de lângă viitorii lui pui.

Pe ouă nu stă doar lebăda

Puii delicați și pufoși de lebădă nu ies prea repede din ouă. Acestea sunt clocite aproximativ 40 de zile, timp în care, pe ele stau cu rândul, atât lebăda, cât și masculul ei.

lebedele-si-puii-lor-lacul-tabacarie-constantaAm descoperit însă că, atunci când adulții ieșeau pe lac să se hrănească, puiul mai mare al acestora clocea și păzea cele 5 ouă prețioase. A fost foarte bine educat și își ajuta părinții, fără să facă nazuri.

De la ouă, la pui pufoși și adorabili

Nu mică ne-a fost mirarea, când într-o dimineață am descoperit în cuib 4 pui delicați, pe care lebăda îi îngrijea cu mare atenție, iar masculul, protector, îi apăra.

lebedele-si-puii-lor-pui-de-lebada-o-ziDin păcate, al cincilea pui nu a vrut să iasă din ou. Din ziua următoare, toată familia a ieșit pe lac, iar micuții pluteau ca niște ghemotoace de puf, pe apă.

lebada-cu-puiErau învățați să mănânce și, deși ne-am fi dorit să îi vedem pe spatele lebedei, aceasta nu i-a cocoloșit prea mult.

puii-de-lebada-dorm-pe-apa-dupa-ce-manancaUneori, după ce mănâncă, puii adorm instantaneu, chiar dacă se află în apă.

Dimineața așteaptă să le ducem mâncare

Chiar dacă masculul nu ne lăsa la început să ne apropiem de pui, a devenit prietenos când a observat că nu le facem niciun rău. Mai mult, toată familia de lebede a început să vină din mijlocul lacului atunci când ne vede, pentru că știe că îi aducem ceva bun de mâncare.

pui-de-lebada-care-mananca-salata-verdeSalata verde este preferata puilor, iar după ce o mănâncă cu poftă, ei adorm imediat și plutesc pe apă, sub privirile atente ale părinților și ale fratelui mai mare.

Lebedele pot avea două rânduri de pui într-un an

Sincer, nu știam că lebedele pot avea chiar și două rânduri de pui într-un an. Ne-am mirat când am văzut ouăle în cuib, deși păsările aveau deja un pui de 3-4 luni.

lebede-si-pui-de-lebada-constantaDe la directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, medicul veterinar Adrian Bâlbă am aflat că se întâmplă ca lebedele să clocească de mai multe ori pe an, în special atunci când au condiții bune de trai. El ne-a spus că lebedele fac alte ouă și atunci când se pierd puii.

”Există riscul ca ei să fie mâncați de coțofene sau de berze, ori să se sperie de un pescar și să se piardă. Lebedele sunt slabe zburătoare, dar bune luptătoare și nu părăsesc puiul atât de ușor cum fac rațele sau alte specii.

pui-de-lebadaLebedele mai fac un rând de pui dacă le mor, le dispar puii sau îi pierd, ceea ce nu prea se întâmplă. Dacă puii sunt bine hrăniți, ei se dezvoltă repede și părăsesc familia”, a declarat pentru Discover Dobrogea medicul veterinar Adrian Bâlbă.

Lebedele se luptă cu oricine pentru a-și proteja puii

Pe cât le vedem de grațioase și delicate, pe atât sunt de luptătoare, frumoasele lebede. Ele sunt păsări inteligente și capabile să se protejeze. ”Se luptă cu oricine pentru a-și apăra puii.

lebede-cu-pui-de-lebadaDe exemplu, sunt foarte multe rațe care fac pui în aceeași zonă în care stau și lebedele, în lacurile din zonele urbane.

pui-de-lebada-pe-apa-constanta-lacul-tabacarieLebedele sunt păsări foarte puternice și de aceea ele reușesc să își crească puii în mediul urban. Singurele aproape. Mai sunt și pescărușii sau ciorile, însă lebedele sunt cele mai capabile să își protejeze puii.

În momentul în care ele formează o pereche, bucata aceea de baltă este a lor și nu prea o cedează”, a precizat medicul veterinar Adrian Bâlbă.

Primele zile de viață sunt periculoase pentru puii lebedelor fără experiență

Puii sunt ajutați în primele zile de părinți să se hrănească, dar, odată ce sunt scoși în apă, ei învață să mănânce singuri.

pui-de-lebada-parcul-tabacarie-constantaToate păsările când sunt mici de tot, stau pe marginea bălții și se hrănesc cu insecte.

pui-de-lebada-pe-apaPuii învață să stea pe apă încă din a doua zi de viață și sunt capabili să reziste la temperaturi destul de scăzute.

pui-de-lebada-in-apa-constanta-lacul-tabacariePrimele zile de viață sunt puțin periculoase pentru pui, întrucât, dacă perechea nu are experiență să îi protejeze, îi fură coțofenele și îi mănâncă. Câteodată, chiar și pescărușii au acest obicei de a ataca puii de lebădă, dar mai rar.

lebede-si-puii-lorDacă perechea de lebede are experiență de viață, de clocit, poate crește puii fără să fie atacați, ne-a spus directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bâlbă.

Acum, puii au crescut și își vor face și ei familii

Chiar dacă pare greu de crezut, cei 5 pui de lebădă pe care i-am văzut în luna iunie ieșind din ouă au crescut deja și au acum penajul aproape complet alb.

lebede-cu-pui-de-lebadaEi nu mai stau foarte des pe lângă părinți și probabil, anul viitor își vor forma propriile familii.

Monogamia a fost inventată de păsări

Lebedele au tendința să își păstreze perechea pe timpul anului și chiar toată viața. Dacă rămân împreună și pe timpul iernii, ele sunt capabile să stea împreună cât trăiesc, iar când vine vremea împerecherii, ele au masculul alături.

lebede-lacul-tabacarie-constanta”Păsările, în general, sunt obligate la monogamie, pentru că ele cuibăresc și este greu să faci acest lucru de unul singur. Este foarte dificil ca lebedele să stea pe ouă și să le țină calde singure, astfel că ele sunt ajutate de masculi și, atunci când ele merg să se hrănească, partenerul clocește ouăle. Monogamia a fost inventată de păsări. Mamiferele nu sunt monogame, dar păsările sunt nevoite să clocească”, am mai aflat de la medicul veterinar Adrian Bâlbă.

Lebedele disting oamenii buni de cei răi

Lebedele sunt inteligente, iar această calitate le ajută să poată fi îmblânzite. Ele pot face diferență între bunătatea sau răutatea omului și în acest fel, se pot adapta în mediul urban.

pui-de-lebada-constanta-lacul-tabacarieAm observat și noi comportamentul lor și ne-a mirat faptul că, atunci când ne văd, ele vin bucuroase de la distanță, dând din coadă ca niște căței.

Masculii de lebădă bat toate păsările pentru a-și proteja puii

Când lebedele fac cuib pe o porțiune de lac, nicio altă pasăre nu mai cuibărește acolo, pentru că masculii bat toate vietățile. Puii rămân cu familia, cât timp au penajul gri.

lebedele-isi-apara-puii-si-gonesc-toate-pasarileAbia după ce culoarea penelor este definitivă și puii devin adulți, ei nu mai sunt acceptați de părinți, deoarece masculii intră în competiție. Acest comportament însă, este valabil la lebăda de vară, care trăiește la noi tot timpul anului, a precizat Adrian Bâlbă.

Lebedele de vară și lebedele de iarnă

Lebedele de iarnă, pe care le putem vedea în sezonul rece în Golful Turcului de la Eforie au un comportament diferit. Ele, spre deosebire de lebedele de vară stau în grupuri mari, formate din zeci de păsări.

lebedele-de-iarna-Eforie-Capul-Turcului-lebede-de-iarnaLebedele de iarnă mănâncă mai mult pește și le putem recunoaște după mărime. Sunt mai mici, au ciocul mai galben și nu li se văd picioarele în apă. În plus, ele nu au zona aceea neagră deasupra ciocului, foarte evidentă la masculi, dar și la femele. Lebăda de vară în schimb, trăiește doar în perechi sau în grupuri foarte mici și este mai mare, mai puternică și mai luptătoare.

Ce mănâncă lebedele?

Foarte mulți oameni le oferă lebedelor pâine, iar acestea nu o refuză. Totuși, este bine să știm că pâinea este bună în special iarna, când este ger, păsările sunt flămânde și au condiții grele de trai.

pui-de-lebadaNU trebuie însă să le dăm lebedelor pâine vara. Ele se pot hrăni singure, iar lacul le oferă mâncarea de care au nevoie.

Excesul de pâine generează ”aripile de înger”

Se spune că excesul de pâine generează ”Angel wings” sau ”aripile de înger”. Este o poveste care a fost luată dintr-o carte pseudo-științifică, în care se precizează că atunci când hrănești gâștele sau lebedele cu hrană consistentă, se îngrașă și nu mai pot să zboare. Mai mult decât atât, ele nu mai au de ce să zboare, pentru că primesc mâncare și nu trebuie să o mai caute, iar aripile se atrofiază. Și la struț au devenit un fel de aripi de înger, în sensul că sunt doar pentru aspect, dar nu mai zboară cu ele. Totuși, trebuie să le dai multă pâine lebedelor, pentru a ajunge să nu mai zboare, am mai aflat de la Adrian Bâlbă.

lebede-cu-pui-de-lebadaNe plac lebedele pentru că sunt foarte frumoase și avem obiceiul să selectăm pe criterii estetice, animalele și păsările din jurul nostru. Ar trebui să ne îngrijoreze faptul că ele se plimbă printre numeroase deșeuri și pet-uri care plutesc pe lac, să ne pese mai mult de natură și să nu mai aruncăm la voia întâmplării, obiectele de care nu mai avem nevoie. Practic, natura este casa lor, iar noi, în calitate de musafiri, nu avem dreptul să o umplem cu deșeuri.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

De Ziua Națională a României, cămașa cu altiță sau ia românească a fost inclusă de către Comitetul UNESCO, pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității. Ia românească sau cămașa cu altiță este recunoscută universal Dosarul ”Arta cămășii cu altiță – element de...

Pin It on Pinterest